01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prestižní cena do kladna

Prestižní cena do kladna Statutární město Kladno je jedním ze tří českých měst (vedle Litoměřic a Děčína), která byla v říjnu 2000 oceněna v prestižní evropské soutěži "Město v souladu s požadavky EU". Pro město, které je v České republice spojováno s přívlastky "černé" či "rudé", je ocenění zvlášť...

Prestižní cena do kladna

Statutární město Kladno je jedním ze tří českých měst (vedle Litoměřic a Děčína), která byla v říjnu 2000 oceněna v prestižní evropské soutěži "Město v souladu s požadavky EU".

Pro město, které je v České republice spojováno s přívlastky "černé" či "rudé", je ocenění zvlášť důležité. Je potvrzením faktu, že Kladno se stává městem "zeleným".

Je to zároveň ocenění práce všech porevolučních zastupitelstev města a pracovníků městského úřadu. Nejdůležitější je, že tato cena přispěje k udržení snahy města o zlepšení stavu životního prostředí.

Tato snaha trvá od roku 1990 a pokračuje bez ohledu na změny ve složení našeho zastupitelstva. Vůle zastupitelů investovat do životního prostředí ve městě je stále silnější a náklady zvláště od roku 1997 vyšší.

Je zajímavé, že se tak děje zvláště v období, kdy funkci starosty obsazuje od roku 1994 Občanská demokratická strana. Jak bývalý starosta Ing. Petr Bendl, tak nynější primátor Mgr. Milan Volf jsou důkazem toho, že je důležitější pro životní prostředí a vstup ČR do Evropské unie něco udělat, než o tom jen krásně mluvit.

V soutěži "Město v souladu s požadavky EU" se hodnotil pokrok dosažený od roku 1995 do roku 1999 a úroveň ekologické politiky města ve čtyřech oblastech:

[*] ovzduší,

[*] pitná voda,

[*] odpadní vody,

[*] nakládání s odpady.

Ovzduší

Zdálo by se, že pro zlepšení stavu ovzduší město nemůže udělat mnoho. Přesto je tato oblast zvláště na Kladně přísně sledována a významně podporována.

S výjimkou oxidů dusíku se ostatní sledované parametry čistoty ovzduší v letech 1995-1999 významně zlepšily. Jistě je to zčásti způsobeno krachem oceláren, odsířením severočeských elektráren a výstavbou nového kogeneračního zdroje tepla v areálu bývalé POLDI.

Z více než jedné třetiny však bylo znečištění ovzduší způsobeno lokálním vytápěním. V některých oblastech toto vytápění způsobovalo až 80-90% znečištění ovzduší.

Proto město investuje v průměru 18 mil. Kč ročně do plynofikace svých okrajových částí.

Zároveň radnice poskytuje prostřednictvím komise pro životní prostředí dotaci 5000 Kč na přechod od vytápění tuhými palivy na vytápění plynem. Doufejme, že cenová politika státu, která nezohledňuje náklady na útlum těžby uhlí v jeho ceně, nepovede k opětovnému přechodu na vytápění uhlím.

Stále významnějším faktorem je znečištění ovzduší způsobené silniční dopravou. V této souvislosti se město snaží o zavedení integrované hromadné dopravy o zlepšení plynulosti dopravy připravovanou stavbou kruhových objezdů a přechodem na dálkově ovládané světelně řízené křižovatky umožňující tzv. zelenou vlnu.

Město také usiluje o zlepšení informovanosti občanů o momentálním stavu znečištění ovzduší ve městě. Ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem, Okresním úřadem Kladno a Okresní hygienickou stanicí (OHS) Kladno byly ve městě umístěny dvě stanice monitorující znečištění ovzduší. Tyto stanice průběžně předávají data OHS. Následně díky ochotě supermarketu DELVITA jsou občané informováni o hodnotách znečištění ovzduší na světelné tabuli umístěné v centru města. Hodnoty jsou poskytovány také na zvláštní telefonní lince OHS. Provoz tohoto systému hradí společně radnice a Okresní úřad Kladno, resp. OHS Kladno.

Pitná a odpadní voda

Na kvalitu pitné vody má město jen minimální vliv. Pro její kvalitu jsou nejdůležitější spotřeba, technologie úpravy a kvalita zdroje. Vzhledem k tomu, že jsme je největším akcionářem VKM, a. s., lze konstatovat, že svým postupem při významu akcionářských práv napomáhá ke zlepšování kvality pitné vody v Kladně.

Zlepšení v této oblasti je nutné plně připsat městu. Radnice věnuje obrovské prostředky na zvýšení počtu nemovitostí napojených na kanalizaci a následně na čistírnu odpadních vod (ČOV) /jen za poslední 4 roky více než 120 mil. Kč/. Zároveň podstatným způsobem rekonstruovalo "starou" městskou ČOV ve Vrapicích (190 mil. Kč) a pro katastrální území Hnidousy a Potyčín vybudovalo novou ČOV nákladem zhruba 60 mil. Kč.

Zlepšování kvality odpadních vod ve městě zásadním způsobem ovlivňuje hospodaření města. Například v roce 1999 byla vynaložena více než třetina investičních výdajů (70,5 mil. Kč z 205 mil. Kč) právě na tuto oblast.

Ve spolupráci s panem Lážnovským a Ministerstvem životního prostředí vznikl na bývalé stoce "Vodní svět", což je soustava rybníků, kterou obývají obojživelníci, ryby, vodní ptáci a v České republice již téměř vymizelé druhy vodních rostlin.

Odpady

Také tato oblast je zásadně ovlivněna postupem města, respektive jeho občanů. Zákon č. 125/1997 Sb. umožnil městům zásadním způsobem ovlivňovat systém nakládání s odpadem na svém území.

V roce 1997 Kladno realizovalo přechod služeb souvisejících s odpady z příspěvkové organizace Technické služby na městem založený Městský podnik služeb, s. r. o. Tato obchodní společnost byla následně prodána a její základní jmění bylo podstatně zvýšeno.

Od roku 1998 byla zahájena změna placení za svoz a zneškodnění komunálního odpadu. V letech 1998-1999 byla cena za svoz a zneškodnění odpadů rozdělena. Podstatná část ceny byla závislá na velikosti nádoby a četnosti svozů a druhá paušální složka ceny byla stanovena na domácnost ve výši 170 Kč, resp. 200 Kč. Z této ceny město hradilo ostatní části systému svozu a zneškodňování komunálních odpadů.

Rozhodujícími složkami systému z hlediska ceny jsou separovaný sběr odpadů, sběr velkoobjemových odpadů, mobilní i stacionární sběrné dvory a sběr odpadů z městských košů.

Po narušení systému společností podnikající ve městě bez jeho souhlasu a po zjištění, že komunity čítající i 20 jedinců si objednávají jedinou popelnici sváženou 1x za 14 dní, a naopak obyvatelé domů v blízkosti supermarketů či páteřních komunikací platí 2x více než ostatní, rozhodlo město v roce 2000 o kapitační platbě následně změněné na poplatek.

Ten je v současné době stanoven na 408 Kč/rok/obyvatel se slevou pro obyvatele starší 70 let a mladší 7 let. Systém nakládání s odpadem ve městě stanovuje obecně závazná vyhláška.

Systém spočívá ve svozu všech nádob na směsný komunální odpad 1x týdně. Separovaný odpad je sbírán pomocí "hnízd" se třemi kontejnery: papír, plasty, sklo. Plasty jsou sváženy 2x týdně, papír 1x týdně a sklo 1x měsíčně. Těchto "hnízd" je v současné době 75.

Dále je ve městě asi 40 míst, kam se 1x za dva měsíce umisťuje kontejner o objemu 9 m3 na velkoobjemový odpad.

Ve městě funguje 6 dní v týdnu sběrný dvůr na nebezpečné odpady a v pravidelných intervalech po městě zastavuje tzv. mobilní sběrný dvůr na nebezpečné odpady.

Dále město zajišťuje svoz košů (v nejvíce exponovaných místech až 2x denně) svoz odpadů se sídlišť (1x týdně), kde si lidé navykli odkládat objemový odpad u stanovišť kontejnerů.

Město také zajišťuje likvidaci černých skládek. Zde je třeba ocenit přístup Okresního soudu Kladno a práci odboru životního prostředí magistrátu vedeného Ing. Radovanem Vítou. Až 50 osob odsouzených k tzv. alternativnímu trestu zajišťuje odklízení černých skládek.

Náklady na systém nakládání s odpadem jsou nejrychlejší rostoucí částí rozpočtu města. V roce 1998 vynaložil magistrát na provoz systému 20,2 mil. Kč, v roce 1999 24,5 mil. Kč a v roce 2000 zhruba 32 mil. Kč, což představuje 1,8 %, 1,9 %, resp. 2,7 % z celkového rozpočtu.

Nejrychleji rostou náklady na seperaci odpadu (z 0,7 mil. Kč v roce 1998 na 2,5 mil. Kč v roce 2000) a sběrné dvory (z 0,1 mil. Kč na 1,3 mil. Kč). Přesto město věří, že separace odpadů a jeho následná recyklace je jedinou správnou cestou využití recyklovatelného odpadu.

Kladno vynakládá zhruba 13 % svého více než 1,2 miliardového rozpočtu na zlepšování a monitorování životního prostředí ve městě. Vítězství v soutěži Evropské unie pokládám za potvrzení toho, že tyto prostředky občanů nejsou vynakládány zbytečně.

Dan Jiránek,

náměstek primátora

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down