01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příkladné malé knihovny

Příkladné malé knihovny Vítěz soutěže Knihovna v Brodku u Přerova fun guje od 70. let jako knihovna stře disková. Sdružuje 7 okolních obcí - Citov, Císařov, Čelechovice, Kokory, Lukovou, Nelešovice a Rokytnici, pro které je metodickým centrem. V obcích pracují dobrovolní knihovníci. V současné době...

Příkladné malé knihovny

Vítěz soutěže

Knihovna v Brodku u Přerova fun guje od 70. let jako knihovna stře disková. Sdružuje 7 okolních obcí - Citov, Císařov, Čelechovice, Kokory, Lukovou, Nelešovice a Rokytnici, pro které je metodickým centrem. V obcích pracují dobrovolní knihovníci.

V současné době má celé středisko 24 000 knihovních svazků. Na pobočkách se kromě stálého fondu půjčují i soubory cirkulační - jako soubory výměnné. Tím je zajištěna aktualizace knihovního fondu. Cirkulaci zpracovává středisko Brodek. Od září roku 2000 byl uveden do provozu automatizovaný výpůjční systém LANius.

Knihovna pořádá besedy a semináře pro dospělé a dětské čtenáře. Provádí lekce informační výchovy pro žáky základní školy a podílí se na vydávání Brodeckého zpravodaje.

Čtenářům nabízí:

půjčování knih a časopisů, bibliograficko-informační služby, meziknihovní výpůjční služby, CD-ROMy pro děti /prezenčně/, užívání internetu + tisk, kopírování, zámluvní služby.

Do 30. června tohoto roku jsme byli součástí centralizovaného knihovnického systému při Okresní knihovně v Přerově, která zajišťovala nejen akvizici knihovního fondu a jeho zpracování, ale zodpovídala i za vybavenost knihoven. Od 1. července je zřizovatelem knihovny Obecní úřad v Brodku.

Představitelé obce mají kladný vztah ke kultuře a pochopení pro odborný růst knihovny, která plní pro občany zábavnou a výchovně-vzdělávací funkci. V současné době knihovna v Brodku zodpovídá za nákup i zpracování knih celého střediska.

Naše obec Brodek u Přerova se přihlásila do soutěže "Vesnice roku 2000". Knihovny zde tvořily samostatný celek. Po úspěšném krajském kole soutěže jsme postoupili do kola celostátního a Knihovna roku 2000 byla na světě.

Úspěch nás samozřejmě všechny velmi těší a motivuje do budoucna. Vzhledem k 80letému výročí založení brodecké knihovny je to nejlepší dárek, jaký si můžeme přát. Věříme, že podobných knihoven jako je naše - i když se do soutěže nepřihlásily, je v naší republice více.

Věra Hrabalová,

Místní knihovna v Brodku u Přerova

FOTO JAN TEIMER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down