01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Finanční injekce z programu ISPA

Finanční injekce z programu ISPA Evropská unie (EU) poskytne v letech 2000-2006 finanční zdroje z programu ISPA (Instrument for Structural Policies for Pre - Accession) zemím, které se mají stát jejími členy. Tato podpora činila v roce 2000 asi 70 mil. eur, z toho na zlepšení životního prostředí je...

Finanční injekce z programu ISPA

Evropská unie (EU) poskytne v letech 2000-2006 finanční zdroje z programu ISPA (Instrument for Structural Policies for Pre - Accession) zemím, které se mají stát jejími členy. Tato podpora činila v roce 2000 asi 70 mil. eur, z toho na zlepšení životního prostředí je zhruba 35 mil. eur ročně. O této pomoci jsme hovořili s náměstkem ředitele Státního fondu životního prostředí Tomášem Novotným.

[*] Kdo se může ucházet o finanční pomoc?

Z programu ISPA plynou prostředky na oblast dopravy, ale také životního prostředí, které se týkají zajištění jakosti a množství vod, nakládání s odpady a ochrany klimatu a kvality ovzduší. Finanční pomoc mohou získat obce a sdružení obcí, státní podniky a organizace, v nichž mají obce nebo města více než 90% majetkovou účast.

[*] Které naše projekty dostanou finanční injekci jako první?

V ČR donedávna platila směrnice o předběžných žádostech pro posuzování projektů žadatelů o pomoc z programu ISPA. Na jejím základě obdržel Státní fond životního prostředí (SFŽP) dosud 36 úplných žádostí. V květnu 1999 byly vybrány ty nejkvalitnější a zaslány Evropské komisi (EK). Z nich dva - Ostrava a Brno - byly schváleny Řídícím výborem Evropské komise. Jeho členové - zástupci členských států EU, v konečné fázi posuzují, které projekty získají v rámci programu ISPA zdroje. V říjnu 2000 byl schválen program Ostravy a v listopadu projekt Brna. Další budou následovat.

[*] Čeho se brněnský a ostravský projekt týká?

V Ostravě jde o dostavbu a rekonstrukci kanalizační sítě a výstavbu kolektorů v centru města za zhruba 41 mil. eur. Brněnský projekt bude stát přibližně 39 mil. eur a týká se rozšíření a rekonstrukce kanalizační sítě a výstavby kolektoru pod městem.

[*] Pomoc z EU může být poskytnuta formou návratné nebo nenávratné finanční podpory do výše 75 % oprávněných nákladů. Je tomu tak i v těchto případech?

Jde o 75 % procent oprávněných nákladů, které mají přímý vztah k životnímu prostředí, snížených o případné zisky z provozu zařízení. Zbytek musí dofinancovat česká strana, a to především žadatel o prostředky programu ISPA. Ukazuje se, že 75 % podpory praticky nelze dosáhnout.

Pomoc z EU má vytvořit podmínky pro získání dalších zdrojů, ať už formou úvěru například od mezinárodních finančních institucí, nebo přímo od obcí. Důsledně musí být uplatněn princip - "znečišťovatel platí". Také o výnosy z daného projektu pro obec se prostředky EU sniží. V tomto směru je Unie velmi přísná.

[*] Kdy se začne v Ostravě a Brně stavět?

Evrospká komise projekty schválila a nyní je nutno definitivně uzavřít otázku spolufinancování. Do konce roku 2000 byla podepsána finanční memoranda a poté zahájeny přípravy tendrové dokumentace a výběr dodavatele. Předpokládáme, že se stavět v těchto městech začne v druhé polovině letošního roku.

[*] Jsou i jiné projekty, které patří mezi nejvážnější kandidáty na pomoc z EU v dalším období?

Jedná se většinou o projekty, které byly vybrány v roce 1999. Jde konkrétně o projekt komplexního monitoringu a hodnocení stavu hydrosféry a atmosféry Českého hydrometeorologického ústavu v Praze, dostavbu systému zásobování pitnou vodou, odkanalizování a čištění odpadních vod v Podkrušnohoří Severočeské vodárenské, regionální plán ochrany povodí řeky Jihlava, Brtnice a Zlatého potoka pro Vodovody a kanalizace (VAK) Jihlavsko, projekt Čisté horní Labe - dobudování soustavy kanalizačních sběračů a rozvodu pitné vody v mikroregionu Vrchlabí, kanalizační sběrač Karviná-město.

Dále je to obnova a dostavba vodohospodářské infrastruktury v Praze, nakládání s odpadními vodami a zásobování pitnou vodou pro VAK Jesenicko, ozdravění kvality vody v hraničním toku Olše, kanalizace a čistírny odpadních vod Český Těšín a Jablunkov, o čističku odpadních vod v Podyjí a ve Vyškově.

[*] Co se s těmito projekty stane?

Ty z oněch uvedených 12 projektů, u kterých se podaří dotáhnout jejich připravu do stavu splňujícího požadavky EU nejdříve, budou zaslány v nejkratším termínu Evropské komisi. Během ledna bude přijata nová směrnice, která nahrazuje onu předběžnou a již plně reflektuje požadavky a předpisy EU. Na jejím základě budou dosavadní žadatelé požádáni o doplnění svých projektů a informováni o možnosti podání žádostí další potenciální zá-jemci.

Na Státní fond životního prostředí, který projekty posuzuje, se tak mohou obracet další zájemci. Všichni budou o podrobnostech informováni také na naší internetové stránce (www.sfzp.cz). To tedy znamená, že stávající i nové projekty mají šanci na získání zdrojů z programu ISPA, a to v závislosti na úrovni splnění požadavků nové směrnice. Na tyto zdroje pochopitelně není právní nárok, vše závisí na kvalitě projektů.

[*] Bude nutno původní projekty zásadně dopracovat?

Vzhledem k tomu, že v první fázi nebyl dostatek informací, bude třeba, aby projekty byly ve smyslu nové směrnice, která vychází z doporučení Evropské komise a jejích odborníků, doplněny. Podmínky pro účast jsou dány směrnicí.

[*] Směrnice bude platit letos i roky další?

Je v podstatě definitivní. Může být modifikována, ale její principy jsou dané a podle nich se bude pracovat i vybírat projekty. Účelem celého programu ISPA je dále přizpůsobit a harmonizovat kvalitu životního prostředí ČR s úrovní EU. Program je předobrazem tzv. Kohezního fondu, který je pro stejné účely určen členským státům EU. Vzhledem k tomu, že jde o nový instrument, může docházet k dílčím změnám v jeho využívání ze strany Evropské unie, ale zásadní principy směrnice zůstanou neměnné.

[*] Jak budou obce o programu ISPA informovány?

Obce budou s využitím krajských pracovišť SFŽP a okresních úřadů standardně informovány o platnosti směrnice a jejím obsahu včetně kontaktního spojení na náš fond. Posuzování projektů proběhne ve třech etapách.

V první půjde o základní všeobecnou informaci o projektu. Subjekty, které postoupí, musí v rámci druhé etapy dodat podrobnější údaje a v případě jejich pozitivního vyhodnocení bude požádána o předběžné stanovisko Evropská komise. Třetí kolo, tj. finální výběr nakonec provede Řídící výbor Evropské komise. Nicméně projekty na české straně bude ve všech třech fázích posuzovat SFŽP a schválí je pracovní skupina ISPA na Ministerstvu životního prostředí.

[*] Do kdy by měli zájemci své přihlášky poslat a je jejich počet omezen?

Termín stanoven není. Čím dříve žádosti podají, tím lépe. Jejich počet omezen není. Budou vybrány projekty nejplépe splňující podmínky směrnice. Žadatelům poskytneme při vyplňování žádostí a výkladu směrnice potřebné informace.

[*] Fond na sebe brzy převezme úlohu tzv. implementační agentury pro projekty ISPA. Co to znamená?

U těch projektů, na něž Evropská komise schválí prostředky, bude podepsáno tzv. finanční memorandum, které určuje principy financování mezi ČR a Evropskou komisí. Implementační agentura dohlíží na to, aby každý projekt byl řádně proveden, vede učetnictví, evidenci, poskytuje finanční zprávy EU a Národnímu fondu Ministerstva financí, alokuje finanční prostředky na projekty, organizuje výběrová řízení, monitoruje realizaci projektu atd. Certifikace SFŽP na tuto implementační agenturu již začala a bude dokončena v co nejkratší době. Celý proces od posuzování projektů po jejich realizaci i monitorování bude koncentrován u nás ve Státním fondu životního prostředí.

Karel Žítek

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down