01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SÍDLA ÚŘADŮ

Většina objektů krajských úřadů (KÚ) začne prakticky fungovat nejdříve v první polovině příštího roku. Minimálně do té doby budou krajští úředníci a zastupitelé působit v nedokončených budovách nebo jim příslušné okresní úřady poskytnou provizorní prostory. S otázkou na stav příprav a případné...

Většina objektů krajských úřadů (KÚ) začne prakticky fungovat nejdříve v první polovině příštího roku. Minimálně do té doby budou krajští úředníci a zastupitelé působit v nedokončených budovách nebo jim příslušné okresní úřady poskytnou provizorní prostory. S otázkou na stav příprav a případné problémy při rekonstrukci objektů jsme se obrátili na představitele okresních úřadů a Magistrátu města Ostravy.

PARDUBICKÝ

Příprava objektů byla zahájena rekonstrukcí objektů základní školy a střední zdravotní školy. Staveniště bylo předáno počátkem září 2000. Zhotovitel po vybudování zařízení staveniště provádí bourací práce ve spolupráci se zástupci Památkového ústavu. Náročné přebudování obou památkově chráněných objektů postupuje dle harmonogramu prací. Zhotovitel se smluvně zavázal ukončit stavbu v celém rozsahu stavebních objektů a provozních souborů do 6. srpna 2001.

Po tomto termínu budou prováděny montáže interiérů společných prostorů, sálu pro zastupitelstvo a kanceláří. Zástupcem objednatele je veřejná obchodní společnost, která obstarává veškeré záležitosti pro tuto zakázku.

Ing. STANISLAV PANOŠ,

vedoucí kanceláře přednosty

a zástupce přednosty OkÚ Pardubice

ZLÍNSKÝ

Příprava objektu byla rozdělena do dvou etap. Je to proto, že zájmem OkÚ Zlín i města je maximální využití "zlínského mrakodrapu", tj. administrativní budovy Svitu pro veřejnou správu. První etapou výstavby budovy krajského úřadu je nadstavba a rekonstrukce vlastní budovy Okresního úřadu ve Zlíně. Stavební práce zde byly zahájeny 1. 5. 2000. Po zintenzivnění těchto prací na podzim je možno reálně předpokládat, že k 1. 1. 2001 bude v této budově umístěno cca 90 úředníků krajského úřadu a vedoucí představitelé kraje.

Problémem zůstává druhá etapa výstavby. Tato etapa by měla zajistit prostory pro zasedání krajského zastupitelstva, reprezentační kanceláře a umístění druhé části krajského úřadu. Tato etapa má zatím dvě varianty. Pokud vláda rozhodne o využití budovy "zlínského mrakodrapu" pro veřejnou správu ve spolupráci s městem Zlín, přizpůsobí, se tomu i okresní a krajský úřad.

Pokud nebude možno tuto nejvýznamnější budovu ve Zlíně z jakýchkoliv příčin využít, je v záloze vydání územního rozhodnutí pro přístavbu k budově OkÚ. Tím by vznikl komplex krajského a okresního úřadu.

Ing. JAN SLEZÁK,

přednosta OkÚ Zlín

ČESKOBUDĚJOVICKÝ

Krajský úřad bude sídlit v objektu, který stát odkoupil prostřednictvím OkÚ vloni v srpnu od města České Budějovice za necelých 150 miliónů korun. Rekonstrukci tohoto objektu, který bude současně sídlem krajského a okresního státního zastupitelství, zajišťuje okresní úřad v intencích vládního usnesení z května loňského roku.

Vzhledem k tomu, že je v rámci rekonstrukce nutné akceptovat "Standardy informačních technologií a informačních systémů pro krajské úřady", vydané Ministerstvem vnitra letos v červenci, se termín kolaudace zrekonstruovaného objektu posune zhruba o pět měsíců. Nové prostory by pak měly mít krajské orgány k dispozici od 1. dubna příštího roku. Do té doby budou přechodně užívat adekvátní náhradní prostory, které OkÚ zabezpečil v centru krajského města.

JUDr. RENATA FRELICHOVÁ,

přednostka OkÚ České Budějovice

KRÁLOVÉHRADECKÝ

Projekt ke stavebnímu povolení byl OkÚ předán v lednu tohoto roku, smlouva na zpracování realizační projektové dokumentace a zahájení stavby KÚ byla s dodavatelem podepsána počátkem dubna. Stavba KÚ je rozdělena do dvou etap:

1. Rekonstrukce stávajícího objektu Obchodního centra ve Wonkově ulici pro cca 160 lidí. Předběžný termín dokončení je 30. 3. 2001. Oproti původnímu předpokladu dokončení (říjen 2000) dochází k časovému posunu z důvodu zapracovávání MV ČR předaných "Standardů informačních systémů a informačních technologií pro KÚ".

2. Přístavba menší budovy s kancelářemi pro ca 80 pracovníků. Smluvně stanovený termín dokončení je 20. 4. 2001. Práce probíhají zcela bez problémů s mírným předstihem.

Větší problémy se nevyskytly, v současné době končí zapracovávání zmíněných standardů informačních systémů a technologií pro KÚ do realizační projektové dokumentace a po jejich schválení odborem informatizace Ministerstva vnitra bude přistoupeno k vlastní realizaci.

LADISLAV KOŠŤÁL,

vedoucí kanceláře přednosty

OkÚ Hradec Králové

KARLOVARSKÝ

K polovině prosince budou na objektech budoucího KÚ dokončeny mj. následující práce: fasády a střechy obou objektů, systém vytápění a hrubá stavba zasedacího sálu.

V současné době dále probíhají vnitřní úpravy, konkrétně se jedná o podlahy, obklady, ale i přípravu pro slaboproudé rozvody. Jako nejzazší termín dokončení hlavní budovy je určeno datum 31. 3. 2001, v současnosti však ještě probíhají jednání s dodavatelem stavebních prací o možném vícesměnném provozu a zkrácení tohoto termínu. Dokončení celé stavby včetně pozemních a parkových úprav je pak plánováno k datu 31. 5. 2001.

Při přípravě objektu pro budoucí KÚ k žádným závažnějším problémům nedošlo. Za marginální považuji zdržení, způsobené odvoláním neúspěšného účastníka na dodávku stavebních prací a změnu specifikací pro slaboproudé rozvody.

Ing. MARTIN MACHOŇ,

přednosta OkÚ Karlovy Vary

LIBERECKÝ KRAJ

Budoucí sídlo KÚ je 21podlažní objekt, bývalý Státní výzkumný ústav textilní. Objekt je situován v centrální části města a je jedním z orientačních bodů ve městě Liberci. Budova byla kolaudována v roce 1976.

Rekonstrukce objektu byla zahájena v únoru 2000. Smlouva o dílo byla uzavřena na částku ve výši cca 145 mil. Kč s termínem dokončení 10. 12. 2000. Zadavatelem prací na rekonstrukci je Správa státního majetku Liberec, příspěvková organizace OkÚ Liberec.

V průběhu rekonstrukce se vyskytly další nepředvídané práce v oblasti statiky některých částí objektu a celkové náklady představují částku přesahující 172 mil. Kč. Náročnost celé rekonstrukce zvýšil dodatečný požadavek MV ČR na tzv. Standardy informačních technologií a informačních systémů pro všechny objekty krajských úřadů.

Tento požadavek zapříčinil přepracování projektové dokumentace na úseku všech slaboproudých rozvodů a bude mít dopad na celkové zvýšení ceny díla o dalších cca 53 mil. Kč. Práce jsou realizovány v souladu s podrobným časovým harmonogramem a je předpoklad, že výše uvedený termín splnění bude dodavatelem dodržen.

Nebude hotov kongresový sál z důvodu odstranění závažných závad ve statice - první zasedání zvoleného krajského zastupitelstva proběhne v náhradních prostorách. Kancelářské prostory však pro zahájení práce úřadu k termínu od 1. ledna 2001 budou připraveny. Objekt pro KÚ Liberec bude z hlediska rekonstrukčních prací dokončen v rámci všech krajů mezi prvními.

KAREL HOMOLKA,

ředitel Správy státního

majetku Liberec

OLOMOUCKÝ KRAJ

V říjnu byla zahájena rekonstrukce a dostavba volné části objektu bývalé polikliniky ČD před nádražím. Smluvně zajištěný termín ukončení realizace je 15. 6. 2001 (stavební část bez interiéru).

Stavební část rekonstrukce a dostavby přijdou na 161 mil. Kč, přípravné práce, výkupy a projekty na cca 11 mil. Kč, a interiéry na zhruba 25 mil. Kč. "Standardy" informačních technologií budou stát asi 25 mil. a dočasné umístění úředníků zhruba 750 000 Kč.

Dočasně budou krajské orgány umístěny v pronajatých kancelářích budovy OkÚ Olomouc a AB Centra (bývalé Pozemní stavby).

Ing. JAN BŘEZINA,

přednosta OkÚ Olomouc

OSTRAVSKÝ KRAJ

Usnesením vlády z května 1999 byli primátor hlavního města Prahy a primátoři Brna, Ostravy a Plzně požádáni o podporu při zajištění přípravy objektů KÚ.

Po výběru nejvhodnějšího objektu, budovy Hutního projektu Ostrava, a. s., jeho uvolnění a vyřešení majetkoprávních vztahů, byli ihned, ještě v roce 1999 zahájeny veškeré kroky k vlastní rekonstrukci a přípravě objektu. Vládou jmenovanou komisí byl ve veřejné soutěži vybrán zhotovitel.

Protože však byli nevybranými uchazeči podány námitky a následně návrh na přezkoumání rozhodnutí zadavatele o námitkách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně, došlo k posunu termínu k uzavření smlouvy o dílo, a tím i k posunu zahájení provozu objektu.

K ukončení rekonstrukce by mělo dojít v prvním čtvrtletí roku 2001. Město podniklo příslušné kroky k zajištění prozatímních prostor pro dočasné působiště hejtmana včetně jeho nejužšího pracovního týmu v prostorách radnice města Ostravy a dalších, a to až do doby zprovoznění budovy sídla krajského úřadu.

Mgr. ALENA KARTOUSKOVÁ,

tajemnice Magistrátu města Ostravy

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Při přípravě sídla budoucího úřadu jsme měli velké problémy s vyklizením budovy od nájemníků, protože 90 % objektu bylo obsazeno státními organizacemi. Tyto úřady odmítly budovu opustit a nám potom velmi pomohlo rozhodnutí OÚ Praha 5 o zrušení školy v tomto objektu.

Na základě těchto skutečností se musel přepracovat projekt a zahájení stavby se oddálilo. Stavba, zahájená v červenci t. r., probíhá ve dvou etapách. První měla skončit do 30. 11. 2000 a měly být zhotoveny kanceláře pro 50 zaměstnanců a jednací sál pro jednání zastupitelstva včetně nezbytného technického a sociálního zařízení.

Vzhledem k tomu, že Ministerstvo vnitra vydalo standardy na elektrická zařízení až po zahájení stavby, dochází k dalšímu posunu termínu části první etapy, ale také k navýšení ceny ze 101 mil. Kč zhruba na 160 mil. Kč. K termínu vydání časopisu by první pracovníci měli přebrat upravené prostory. Jednací sál včetně interiéru bude zhotoven do 31. 1. 2001. Druhá etapa, tj. dokončení celé rekonstrukce by měla skončit 30. 6. 2001.

JOSEF LIBIŠ,

vedoucí kanceláře přednosty

OkÚ Praha-západ

ÚSTECKÝ KRAJ

Za sídlo Krajského úřadu v Ústí nad Labem byl vybrán Obecní dům, budova bývalého krajského výboru KSČ. Objekt z poloviny osmdesátých let je situován na centrálním Mírovém náměstí.

Přípravou budovy pro potřeby krajského úřadu se zabýváme od poloviny roku 1999, přičemž stavařům byl objekt předán v srpnu. Poměrně značný rozsah rekonstrukce vychází ze špatného technického stavu objektu.

Původní smlouva s dodavatelem stavby byla uzavřena na práce v objemu 124 mil. Kč. V průběhu prací Ministerstvo vnitra dodatečně uplatnilo požadavek na vyšší standardy, týkající se především zabezpečení objektu a informačních systémů.

Tato změna ovlivní termín dokončení stavby i její cenu - předpokládáme dokončení prací v únoru příštího roku a navýšení celkových nákladů na 194 mil. Kč. V této částce se promítají i tzv. vícepráce, jejichž nutnost se projevila až v průběhu rekonstrukce.

Celkové náklady na úpravu objektu, zahrnující i zhotovení projektové dokumentace a inženýrskou činnost, činí 199 mil. Kč. Další náklady si vyžádá vnitřní vybavení objektu, které je rozděleno na dvě etapy. V prvé, kterou budeme realizovat do konce roku, vybavíme dvě podlaží, nutná pro zahájení chodu úřadu. Druhá etapa bude probíhat až v roce 2001.

Ing. LEOŠ NERGL

přednosta OkÚ Ústí nad Labem

JIHLAVSKÝ KRAJ

Pro objekt budoucího KÚ byla vybrána volná a chátrající Žižkova kasárna. Od 1. ledna 2001 bude krajský úřad pracovat na dvou místech. Vedení bude sídlit v budově Komerční banky na Palackého ulici, postupně se vytvářející aparát využije volných prostor okresního úřadu. Už dnes je tu připraveno jedno celé patro pro třicet lidí.

Pojetí rekonstrukce ovšem v dubnu 2000 narazilo na mínění útvaru hlavního architekta a městský úřad dal najevo, že si přeje vypsat veřejnou architektonickou soutěž.

Hrozilo, že se příprava objektu odsune do nekonečna a že spolyká daleko více peněz, než se původně předpokládalo. Za této situace investora takříkajíc podržela samospráva, jejíž jednoznačnou prioritou bylo nekomplikování situace a vytvoření materiálních podmínek pro činnost krajské samosprávy v poměrně těžce zrozeném Jihlavském kraji. Stavební povolení bylo vydáno koncem června 2000.

Ing. OTA KOVÁŘ, CSc.,

vedoucí kanceláře přednosty

OkÚ Jihlava

BRNĚNSKÝ KRAJ

V roce 1999 bylo rozhodnuto, že pro sídlo Krajského úřadu v Brně bude zrekonstruován objekt na Žerotínově náměstí. Jedná se o objekt postavený v roce 1907 (národní kulturní památka). K datu voleb bude připraveno k užívání 20 kanceláří. Rekonstrukce sídla Brněnského kraje bude ukončena v polovině roku 2001 a je smluvně zajištěna ve výši 50,8 mil. Kč. Zvýšenými požadavky, zejména v oblasti slaboproudých rozvodů, tzv. Standardů informačních technologií a informačních systémů bude cena díla navýšena částkou do 30 mil. Kč. Další náklady pochopitelně vzniknou vnitřním vybavením nábytkem, kde jsou náklady předpokládány ve výši asi 5 mil. Kč. Mezi komplikace lze zařadit postupné uvolňování jednotlivých kanceláří a neúplné zadání rozsahu rekonstrukce při zahájení prací.

Ing. arch. VLADISLAV RŮŽIČKA,

přednosta OkÚ Brno-venkov

PLZEŇSKÝ KRAJ

O rekonstrukci bývalé budovy KNV pro sídlo zastupitelstva a úřadu Plzeňského kraje bylo rozhodnuto počátkem roku 1999. Stavba byla zahájena v červnu 1999 a probíhala bez vážnějších problémů cca jeden měsíc. V červenci 2000 byly Ministerstvem vnitra navrženy Standardy informačních technologií a informačních systémů pro KÚ, které výrazně zasáhly do probíhající stavby. Změna si vyžádala zásadní úpravu projektové dokumentace a navýšení finančních prostředků, což s sebou přineslo vypsání veřejné zakázky pro dodávku nově upravených slaboproudých rozvodů.

Tím se otevřela i otázka termínu dokončení stavby. Rekonstrukce sice probíhala dál, ale lhůty některých prací se oproti lhůtám v harmonogramu prodlužovaly a prodlužují. Celý termín dokončení stavby se tím přesunul až do dubna 2001.

Při provádění stavebních prací byly zjištěny některé vícepráce, které nebyly a ani nemohly být v projektu zohledněny, neboť se nutnost jejich provedení ukázala až v průběhu rekonstrukce.

Tyto skutečnosti vedly k sepsání dodatku smlouvy, ze kterého vyplynulo i navýšení ceny o několik miliónů korun. Termín dokončení díla duben 2001 však zůstal zachován.

Mgr. JIŘÍ LEŠČINSKÝ,

přednosta OkÚ Plzeň-sever

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down