01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

OCENĚNÉ PROJEKTY

Za přítomnosti čestné předsedkyně odborné poroty a senátorky Jaroslavy Moserové byly v Praze (1. listopadu) slavnostně předány ceny nejlepším českým a slovenským projektům Grantového programu Ford Motor Company za obnovu životního prostředí a kulturního dědictví 2000. Účast v soutěži byla rekordní...

Za přítomnosti čestné předsedkyně odborné poroty a senátorky Jaroslavy Moserové byly v Praze (1. listopadu) slavnostně předány ceny nejlepším českým a slovenským projektům Grantového programu Ford Motor Company za obnovu životního prostředí a kulturního dědictví 2000. Účast v soutěži byla rekordní - 128 přihlášených projektů (105 z ČR a 23 ze SR). Z celkového počtu soutěžilo 57 projektů v oblasti obnovy životního prostředí a 71 projektů v oblasti zachování kulturního dědictví.

Trofej a finanční dotaci ve výši 300 tisíc Kč za první místo si odnesl projekt rekonstrukce kaple v Lukově a obnovy božích muk na Novohradsku. Na druhém místě byl projekt na zachování středoslovenského hradu Muráň. Třetí místo obsadil ekologický projekt s názvem "Televizor - kam s ním?" na likvidaci elektronického odpadu nabízející uplatnění pro absolventy zvláštních škol a pro osoby se změněnou pracovní schopností. Čestné uznání si odneslo dalších pět projektů.

Vítězný projekt vychází z výjimečné iniciativy jednotlivce, motivované alarmujícím stavem drobné sakrální architektury v oblasti Novohradska. Boží muka, která jsou typickým prvkem české krajiny již od dob baroka, nebyla do 50. let tohoto století nikým udržována. Velké množství božích muk bylo zničeno či odcizeno a vyvezeno do zahraničí. Cílem projektu je kompletní obnova božích muk včetně jejich nejcennějších částí - kamenných hlavic - a návrat těchto tradičních památek zpět do krajiny. Součástí projektu je rovněž obnova zničené kaple v Lukově, která se jako jediná zachovala ze zlikvidované vesnice.

Jak uvedl člen odborné poroty ing. arch. Vojtěch Láska, náměstek Památkového ústavu středních Čech, porota na vítězném projektu ocenila především občanskou iniciativu, kdy se předkladateli Robertu Blížencovi převážně vlastními silami a prostředky podařilo zachránit a obnovit na dobré technické i estetické úrovni již několik těchto drobných památek.

Projekt zachování slovenského hradu Muráň si odnáší grant ve výši 180 tisíc Kč, projekt "Televizor - kam s ním?" dotaci 120 tisíc Kč. Každý z projektů oceněných čestným uznáním získal příspěvek 20 tisíc Kč. Patří mezi ně projekt Betlém - obnova lužního mokřadu a lesa přirozeným způsobem, Lesní mlýn - záchrana historický cenné malé vodní elektrárny v Jeseníkách, vybudování Ekologického kulturně-sociálního centra Valkeřice, obnova poutní kaple na Vintířovském vrchu a drobných kulturních památek v okolí a obnova zvonice v Kežmaroku.

- ec -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down