01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

VEŘEJNÁ SPRÁVA 2000

Východočeské Lázně Bodaneč se ve dnech 23.-25. 10. staly hostitelským městem mezinárodní konference o veřejné správě. Pořadatelem byla Fakulta ekonomicko-správní Univerzity Pardubice. Referáty a workshopy přinesly témata jako např. Finanční aspekty vztahů: stát-ministerstva-obce a kraje (doc. Jitka...

Východočeské Lázně Bodaneč se ve dnech 23.-25. 10. staly hostitelským městem mezinárodní konference o veřejné správě. Pořadatelem byla Fakulta ekonomicko-správní Univerzity Pardubice.

Referáty a workshopy přinesly témata jako např. Finanční aspekty vztahů: stát-ministerstva-obce a kraje (doc. Jitka Peková, VŠE Praha), Výkonnostní audit ve veřejné a občanské kontrole (prof. Dušan Halásek, VŠB-TU Ostrava) nebo Využití geografických informací ve veřejné správě (Ing. Petr Fabián, doc. Jan Čapek, Univerzita Pardubice). V bloku "Lidský faktor a vzdělávání v oblasti veřejné správy" zazněl mj. příspěvek Dr. Ilony Semrádové (VŠP Hradec Králové) na téma Etické principy ve veřejné správě.

Příspěvek doc. Olgy Vidlákové z pořadatelské fakulty, který se zabýval 10 lety reformy veřejné správy, se mimo jiné zmiňoval o přenesení některých současných působností okresních úřadů nikoliv na úroveň úřadů tzv. mikroregionů, ale na krajské úřady.

V tomto případě by se na krajských úřadech rozhodovalo v I. instanci. To znamená, že odvolací instancí v řádném i mimořádném řízení budou ministerstva či jiné ústřední správní úřady.

Toto řešení však je podle doc. Vidlákové v rozporu s koncepcí reformy veřejné správy, která vycházela z předpokladu odbřemenit ministerstva a jiné ústřední správní úřady od rutinní správní činnosti a tuto přenést na nižší stupně státní správy.

Ústřední orgány státní správy přitom mají být koncepčními, legislativními, řídícími a kontrolními orgány, v nichž se budou připravovat jednotlivé státní politiky. Namísto toho by ale ministerstva vydávala minimálně statisíce individuálních správních rozhodnutí.

Přijetí tzv. spojeného modelu na krajské úrovni kopírujícího model existující na úrovni obcí, který je již zakotven v přijatém zákoně o krajích, však znamená, že v území bude různorodé zabezpečení výkonu státní správy.

Ve většině správních úseků, kde existují v území zvláštní, tzv. dekoncentrované orgány státní správy, budou příslušnými orgány státní správy, avšak rozhodování, jež je v pravomoci všeobecné krajské správy (takzvané politické správy), bude vykonáváno v přenesené působnosti.

Důsledky tohoto politického rozhodnutí si bezpochyby ani samotní reformátoři nedovedou dobře představit. Podle doc. Vidlákové však lze odhadnout, že v území nedojde ke kýžené koncentraci státní správy a systém nebude ani výkonnější, ani transparentnější.

- vd -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down