01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vesnicí roku je Sloup

Vítězem celostátního kola soutěže Vesnice roku 2000 se stala obec Sloup z Brněnského kraje, okresu Blansko. Druhé místo obsadily Sebranice (Pardubický kraj, okres Svitavy) a konečně o třetí místo se podělily Chelčice (Budějovický kraj, okres Strakonice) a Stonava z Ostravského kraje a Karvinského...

Vítězem celostátního kola soutěže Vesnice roku 2000 se stala obec Sloup z Brněnského kraje, okresu Blansko. Druhé místo obsadily Sebranice (Pardubický kraj, okres Svitavy) a konečně o třetí místo se podělily Chelčice (Budějovický kraj, okres Strakonice) a Stonava z Ostravského kraje a Karvinského okresu.

Mimořádného ocenění se v této akci, vyhlašované Spolkem pro obnovu venkova, Svazem měst a obcí a Ministerstvem pro místní rozvoj, dostalo za společenskou aktivitu a zachování místních tradic Břestu (okres Kroměříž), za vyváženou péči o prostředí obce Dukovanům z okresu Třebíč a za výrazný podíl občanů při obnově venkovské památkové zóny Hlincům z okresu Plzeň-sever.

Toto ocenění bylo uděleno rovněž Chotýšanům (okres Benešov, za jedinečné zpracování dokumentů o obecní historii a sepětí školy se životem obce), Košťálovu ze semilského okresu (za příkladnou občanskou a spolkovou aktivitu) a Nezamyslicím v okrese Prostějov, a to za úpravy veřejných prostranství a péči o krajinu.

Peruc z okresu Louny získala mimořádné ocenění za péči o historické dědictví a zřízení Muzea českého venkova a Slatiny (okres Jičín) za péči o mládež a seniory.

Šestého ročníku Vesnice roku se letos zúčastnilo celkem 316 obcí. Akce probíhala kromě celostátního také ve krajských kolech. Karlovarský a Ústecký kraj přitom zastupoval jeden společný vítěz.

VÍTĚZ SOUTĚŽE

Obec Sloup se 922 obyvateli žije bohatým spolkovým, spolkovým a kulturním životem a daří se jí skloubit rozvojové záměry s ochranou krajiny.

Pozornost je věnována i zlepšování podmínek pro rozvoj podnikání. Obci, která je významným poutním místem a kde se podařilo rekonstruovat řadu objektů, aktivně působí v rámci mikroregionu. Zde je dokončováno značení cyklostezek a projekt uzlových informačních středisek s internetem a knihovnami.

Český venkov se účastní i evropských aktivit. Dvě naše obce - Jiřetín pod Jedlovou (okres Děčín) a Olešnice na Moravě (okres Blansko) získaly v Kaiserslauternu mimořádnou cenu Evropské společnosti pro územní rozvoj a obnovu venkova ARGE. Snaha o pozvednutí zemědělství a venkova bude v příštím roce mezi prioritami Evropské unie.

NELZE INTEGROVAT NÁSILNĚ

Vesnice roku, která se v rámci Programu obnovy venkova koná od roku 1995, se zúčastnilo okolo 1200 vesnic, z nich některé i vícekrát.

Jejím smyslem je ocenit práci starostů, místní samosprávy i samotných občanů a motivovat další obce k odpovědné práci pro místo, kde žijí. Součástí akce je rovněž soutěž o nejlepší obecní knihovnu.

Podle místopředsedy SMO Stanislava Rampase úspěchy Vesnice roku prokazují význam samospráv všech, i malých vesnických sídel. Ekonomické a administrativní tlaky na integraci podle něj ztrácejí smysl - soutěž ukazuje, že občanská společnost má sílu postarat se sama o sebe.

Předmětem hodnocení bylo uskutečňování vlastních Programů obnovy vesnice v následujících okruzích: koncepční dokumenty; společenský život; aktivity občanů; podnikání; péče o stavební fond a obraz vesnice; občanská vybavenost, inženýrské sítě, úspory energií; péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci a konečně péče o krajinu.

Na příští rok počítá vládní návrh na Program obnovy venkova s částkou 320 miliónů korun, tedy o 200 miliónů korun méně než letos.

VÁCLAV DRAŠNAR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down