01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ZE SMÍCHOVA NA HRAD

Moderní komplex Zlatý anděl v centru pražského Smíchova byl letos v listopadu předán veřejnosti. Jeho hlavním investorem je ING Real Estate. V komplexu se nachází supermarket Albert a další prodejny jsou v galeriích. Zřízena by měla být zóna zvláštního určení - pěší zóna, třebaže se o klasickou...

Moderní komplex Zlatý anděl v centru pražského Smíchova byl letos v listopadu předán veřejnosti. Jeho hlavním investorem je ING Real Estate. V komplexu se nachází supermarket Albert a další prodejny jsou v galeriích.

Zřízena by měla být zóna zvláštního určení - pěší zóna, třebaže se o klasickou pěší zónu nejedná. Ta bude zčásti pěší, zčásti průjezdná. Pěší bude vpravo od komplexu Zlatý anděl, zůstane tam ovšem tramvajové těleso. Ke Zlatému andělu však bude pěší zóna s vysazenými stromy a lavičkami. Vlevo, od Nádražní ulice do Lidické, bude zóna průjezdná kvůli zásobování.

Investiční náročnost charakterizuje skutečnost, že na 1 km2 se dnes proinvestovává přibližně 10 miliard Kč do tří velkých investičních celků: Zlatý anděl, kulturně obchodní a společenské centrum včetně hypermarketu Carefour a obchodní centrum za Zlatým andělem směrem k Radlické ulici. Zároveň pokračuje stavba tunelů Mrázovka.

Vážný zájem projevil další investor o prostor bývalé Tatry na opačné straně ulice. Mělo by zde vzniknout další centrum s kulturně společenskými, ale především kancelářskými prostory.

Všechna centra jsou financována ze soukromých zdrojů. Výstavbu tunelů Mrázovka hradí hl. město Praha. Při budování pěší zóny sdruží své prostředky investoři budovaných komplexů, hl. město Praha a Městská část Praha 5. Rozpočet na její vybudování činí zhruba 12 mil. korun.

Smíchov se tak stane moderním levobřežním centrem Prahy, nabízejícím vedle rušného obchodně kulturního centra i klidný prostor v obnoveném parku Sacré Coeur mezi Kartouzskou a Holečkovou ulicí. Přístup bude usnadněn lávkou se střechy komplexu Carefour. Do budoucna se uvažuje o podobné lávce z Holečkovy ulice do Kinského zahrady. Tím by vznikla pohodlná trasa z centra Smíchova na Pražský hrad.

MILAN JANČÍK,

1. místostarosta

Městské části Praha 5

Foto Marta Stloukalová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down