01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

INFRASTRUKTURA I CESTOVNÍ RUCH

Když slouží obecní vodovod od počátku třicátých let, trpí neduhy - prasklinami, propadlinami a únikem vody. Před úkolem rekonstrukce se ocitlo i obecní zastupitelstvo v podkrkonošském Bozkově. Nový vodovod byl neodkladným úkolem. Předpokládal potřebu přinejmenším devíti miliónů korun. Bozkovským...

Když slouží obecní vodovod od počátku třicátých let, trpí neduhy - prasklinami, propadlinami a únikem vody. Před úkolem rekonstrukce se ocitlo i obecní zastupitelstvo v podkrkonošském Bozkově.

Nový vodovod byl neodkladným úkolem. Předpokládal potřebu přinejmenším devíti miliónů korun. Bozkovským bylo známo, že pro své záměry mohou požádat o státní dotaci. "Získali jsme na potřebnou částku plných 70," říká starosta Stanislav Doubek (na snímku).

Bylo to vlastně i jisté povzbuzení k tomu, aby se hledala úhrada pro zbývajících třicet procent celkové částky. "Měly by se využít peníze z daní vybraných od občanů. Prostředky, které od nich byly vybrány, se k ním zase nepřímo navrátí", dodává starosta. Práce, vzhledem k poměrně plynulému získávání finančních prostředků od Ministerstva zemědělství slibně pokračovaly.

V letošním roce se počítá s dokončením všech hlavních prací, jež představují asi 1100 metrů rozvodného potrubí. Na celý vodovodní systém obce se napojí čtyří pětiny z více než pěti set padesáti občanů, kteří žijí ve 265 domech. Třetina z nich má spíše rekreační charakter.

ZÁLEŽÍ TÉŽ NA ZDROJI

Vodovod ovšem není, jak se mnozí občané mylně domnívají, jen rozvod potrubí. Má-li být uspokojena denní potřeba obyvatel, tedy asi 150 m3 denně, vyžaduje to i nemalou pozornost vodnímu zdroji. Jeho cena je rovněž obsažena ve výše uvedených částkách.

Objekt se nalézá nedaleko známého bozkovského krasu. Stojí u zdroje, který obstál svou vydatností i v letošním nadměrném suchu. Voda odtud ovšem nemůže odtékat samospádem. Bylo třeba vybudovat také tzv. výtlačný řád, který by vodu k samospádovému bodu dopravil.

VYUŽÍVAJÍ SE I PŮJČKY

Obcí o rozloze více než 6800 m2 prochází několik kilometrů cest. Některé lze považovat za dobré, jiné potřebují nebo budou vyžadovat značné opravy. Zejména proto, že patří k nejčastěji užívaným. Řada z nich už byla opravena, dostala nový povrch a na dalších se s ním počítá.

Bozkov přišel ke 30 % z prostředků díky Programu obnovy venkova. Sedmdesát procent je však třeba pokrýt z obecního rozpočtu. Cesty narušené výkopy a následnou úpravou po budování už zmíněného vodovodu, si v určeném úseku vyžádaly na 300 tisíc Kč. Některé dotační úhrady se dělí na polovinu. Např. na dílčí náklady - pro zeleň kolem hřbitova a jinde pro chodníky - bylo třeba 180 tisíc Kč.

Z vlastního rozpočtu byla proplacena jen poloviční částka. Ovšem ani v Bozkově se nevyhnuli půjčce, např. pro nové parkoviště. Patří k němu sociální zařízení a stánek s občerstvením. Slouží zejména návštěvníkům dolomitových jeskyní zdejšího Podkrkonošského krasu.

Podle projektu a finančního podkladu činila potřebná částka na parkoviště a s ním spojené další práce celkem přes dva milióny korun. Banka při žádosti o úvěr neotálela. Bozkov je znám svým dobrým a podloženým rozpočtem, který posloužil jako záruka. Napomohl i předložený několikaletý rozbor hospodaření. Je reálná naděje, že půjčka může být podle dohody splacena do sedmi let.

Polovička je uhrazena, na druhou splátku zbývá ještě čas. Pro splácení tohoto dluhu se využívá dotačního titulu z Programu obnovy venkova.

SPOLKOVÝ ŽIVOT

Na péči o kulturu, divadlo, sport, obec neskrblí. Sál k tanečním zábavám se pronajímá spolkům v obci za režijní poplatky, kopírovací zařízení je k dispozici institucím a organizacím bezplatně. Pozornost patří hasičům, kteří jsou velmi pilní. Obec také poskytla bezúročnou půjčku ve výši 200 tisíc Kč na úpravu věže zdejšího kostela, která slouží i k vyhlídkovým účelům.

Do Bozkova, do krasových jeskyní, totiž ročně zavítá na 70 tisíc turistů - nejméně polovina z ciziny. Proto se vydávají i pohlednice a prospekty. Nejčerstvější jsou odznaky s novým emblémem obce. Už v roce 1997 získali bozkovští první místo v regionálním kole soutěže Vesnice roku.

JOSEF FARSKÝ

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down