01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

NA PRVNÍM MÍSTĚ ŠKOLSTVÍ

Za posledních deset let se Modřice (okres Brno-venkov) změnily v kladném slova smyslu k nepoznání. Za úspěchem je koncepční a každodenní práce množství obětavých lidí a podpora drtivé většiny občanů. Historickým mezníkem bylo ekonomické osamostatnění obcí. Na jedné straně to měli naši předchůdci...

Za posledních deset let se Modřice (okres Brno-venkov) změnily v kladném slova smyslu k nepoznání. Za úspěchem je koncepční a každodenní práce množství obětavých lidí a podpora drtivé většiny občanů.

Historickým mezníkem bylo ekonomické osamostatnění obcí. Na jedné straně to měli naši předchůdci "lepší", neboť disponovali výmluvou, že jim okres nepřidělil finance, a tudíž nelze investovat. Na straně druhé však ekonomické osamostatnění ohromně uvolňuje iniciativu lidí a chuť dokázat, že to umíme samosprávně lépe než centrální státní moc.

Na počátku šlo o vytýčení jasných zásad, jemuž však předcházela podrobná analýza stavu města (v té době ještě obce, neboť statusu města se Modřice dočkaly 1. července 1994). Důležité bylo, že tento rozbor nesloužil jen k očerňování minulých období, ale stal se inventurou technického i morálního stavu našeho sídla, tvořícího prakticky jižní předměstí moravské metropole.

Zásady byly stanoveny na začátku a jejich platnost byla slavnostně potvrzena každým dalším zastupitelstvem. První zásadou je kontinuita, koncepčnost a stanovení priorit na základě odbornosti a provázanosti. Stanovení priorit v technické oblasti nebylo jistě "objevením Ameriky", neboť obecné potřeby byly ve všech našich obcích a městech podobné. Pořadí priorit bylo stanoveno následovně: školství, sítě a komunikace, bydlení, radnice.

DLOUHOLETÝ PROBLÉM

Technická základna naší mateřské, a zejména základní školy byla dlouholetým zásadním problémem. V minulosti se vyučovalo v sedmi objektech, které byly víceméně v bídném stavu. Proto byla urychleně zrealizována přístavba základní školy se sedmnácti novými učebnami včetně laboratoří.

Tím bylo možné užívat pouze dva vyhovující objekty základní školy a dva objekty školy mateřské. Ekonomické i provozní výhody jsou více než zřejmé. Navíc se podařilo vybudovat nové školní hřiště s umělým povrchem a vhodně umístit školní družinu.

SÍTĚ A KOMUNIKACE

Pokud se týká sítí, zní až absurdně skutečnost, že i když na území Modřic je umístěna čistírna odpadních vod pro celé Brno s okolím, přece nebyla část našeho města vůbec "odkanalizována".

Nový kanalizační sběrač byl vybudován s finanční podporou Státního fondu životního prostředí. Dokončen byl rozvod plynu i vody. Telekomunikační firmy současně zrekonstruovaly svůj slaboproudý rozvod. Následovat mohlo budování místních komunikací včetně chodníků a úprav veřejných prostranství.

Nezapomnělo se na kryté čekárny hromadné dopravy, doplnění veřejné zeleně a vybudování dětských zátiší, z nichž největší s plochou pro kolečkové bruslení i svahem pro zimní sáňkování je v jižní části města.

ZASTAVIT ÚBYTEK OBYVATELSTVA

Třetí prioritou byl rozvoj bydlení. Jeho cílem bylo zastavit pokles obyvatelstva Modřic. Bylo především vytvořeno zázemí poskytnutím a zainvestováním asi 10 ha městských pozemků na výstavbu 100 rodinných domů ve dvou lokalitách. V roce 1999 začala výstavba padesátibytového městského domu, který bude letos kolaudován a obydlen, přednostně modřickými zájemci.

Připravují se dvě další obytné lokality, jedna pro výstavbu dalších zhruba sta rodinných domů na pozemcích soukromých podnikatelů a druhá pro pokračování výstavby bytových domů s penzionem pro naše starší spoluobčany. Dostavba probíhá i uvnitř města, ať už v prolukách nebo využitím vestaveb či nástaveb. V právě novelizovaném územním plánu města se bude uvažovat ještě o výhledové obytné zóně v západní části katastru.

Jako poslední investiční akce byla určena rekonstrukce radnice. Ta je ve velmi špatném technickém stavu a dnes kandiduje na titul nejhůře vyhlížející budovy ve městě. To se však do následujících dvou let radikálně změní.

Zastupitelstvo již schválilo studii s konečnou podobou nové budovy, která bude vzhledově připomínat objekt stávající. Více než tři čtvrtiny původních občanů Modřic německé národnosti žije dnes v zahraničí. Své rodiště mohou ještě poznat mj. díky dvěma městským dominantám.

Jednak je to nepřehlédnutelná (dnes opravená a v noci osvětlená) věž kostela sv. Gottharda, jednak právě budova radnice. Proto byla zvolena varianta repliky, která však i architektonicky dobře zapadne do vzhledu náměstí Svobody.

V rámci zásady zabezpečení dostatku financí a průhlednosti hospodaření městských orgánů byly stanoveny priority v následujícím pořadí: podpora podnikání, "dosažení" na státní dotace a podpory, efektivní hospodaření a využití majetku města, úvěr.

PODPORA PODNIKÁNÍ

Rozvoj podnikání byl zakotven v dnes novelizovaném územním plánu. O území Modřic blízko Brna je eminentní zájem i ze strany zahraničích podnikatelů. Obchodně-průmyslová území u mikulovské i bratislavské dálnice jsou již z valné části zastavěna moderními objekty, které plní své poslání a prostřednictvím daní i městskou pokladnu.

Požadavkům podnikatelů je věnována maximální pozornost. O dosažení na státní dotace již byla zmínka v souvislosti s dobudováním kanalizace.

Byla též získána státní podpora jak pro dostavbu základní školy, tak pro bytovou výstavbu včetně příslušné infrastruktury. Podmínkou ovšem je, mít vždy připraven kvalifikovaný záměr s příslušnou studií a mít v pořádku vlastní hospodaření včetně kladných auditorských výroků.

VYUŽITÍ MAJETKU

V efektivním využití majetku města jde především o lukrativní pronájmy a cílené převody majetku města. Přitom je nutné nedopustit překotný prodej nemovitostí. Příkladem pozitivního postupu je zhodnocení zdánlivě neužitečných pozemků a následně jejich výhodný prodej vesměs pro podnikatelské účely.

Nelze ovšem zamlčet i výhodný prodej energetických akcií. Dlužno ale podotknout, že si tyto peníze postupně naše energetické kolosy "vytáhnou" od obcí zpátky ve formě darování nových sítí, které je stále v souladu s předpisy minulé neblahé doby.

Úvěr leží v hierarchii zdrojů nejníže. Naše město se pyšní tím, že tento ekonomický nástroj až do letošního roku nepotřebovalo. I letošní hypoteční zadlužení bytového domu není pro budoucnost nikterak tragické.

Třetí základní zásadou je dosažení pragmaticky únosné úrovně politiky a politikaření v komunální sféře. Čtvrtou, snad nejzávažnější zásadou je péče o morální stav města. Ten začíná nakloněním si přízně občanů pro plnění jednotlivých programů. Napomáhá tomu především rozvoj kultury a společenského života.

JAROMÍR VALENTA,

starosta

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down