01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SPRÁVA MAJETKU

Městská část Praha 3 v roce 1995 zvažovala způsob správy nemovitostí a rozhodla, že nesvěří správu a údržbu domovního a bytového fondu řadě drobných realitních kanceláří a správních firem tak, jak to učinily mnohé městské části. Rozhodla se pro ojedinělou koncepci a založila jako jediný akcionář...

Městská část Praha 3 v roce 1995 zvažovala způsob správy nemovitostí a rozhodla, že nesvěří správu a údržbu domovního a bytového fondu řadě drobných realitních kanceláří a správních firem tak, jak to učinily mnohé městské části.

Rozhodla se pro ojedinělou koncepci a založila jako jediný akcionář akciovou společnost Správa komunálního majetku Praha 3, a. s., (SKM Praha 3). Této společnosti pak svěřila správu a údržbu veškerého domovního a bytového fondu, který byl ve smyslu statutu hl. m. Prahy svěřen Městské části Praha 3. Společnost vznikla v prosinci 1995 se základním jměním 1 mil. Kč rozděleným na tisíc akcií na jméno s nominální hodnotou tisíc Kč. Zakladatelem a 100% vlastníkem společnosti je Městská část Praha 3. Někteří členové obvodní rady a obvodního zastupitelstva jsou současně členy statutárních orgánů společnosti, a tak ji přímo řídí.

Zatímco městské části spolupracující s řadou malých správních firem postupně shledávají řadu slabin této koncepce (problémy při plánování velkých investičních akcí, roztříštěnost finančních zdrojů, bezkoncepčnost; jsou známy i případy, kdy byly městské části nuceny tuto formu spolupráce ukončit a hledat náhradní řešení), Městská část Praha 3 může demonstrovat několik zjevných úspěchů.

PLYNOFIKACE

Jedním z nich je například plynofikace obvodu, kterou se podařilo ukončit v roce 1997. Program modernizace kotelen v obecních domech formou plynofikace byl zahájen v roce 1991 a byl podporován všemi zainteresovanými institucemi včetně dotčených ministerstev.

V roce 1993-1994 byly zrušeny blokové kotelny na pevná paliva a dodávka tepla a teplé užitkové vody je nyní zajišťována z nově vybudovaných výměníkových stanic. V roce 1996 a 1997 pokračovala plynofikace kotelen formou tzv. "švýcarské pomoci" v rámci dohody mezi vládou ČR a Švýcarska.

Zajištění plynofikace realizovala SKM Praha 3 a jen v letech 1996-1997 bylo plynofikováno 31 kotelen. Tím byla dokončena plynofikace kotelen na území Městské části Praha 3, což má pozitivní dopad na životní prostředí v centru Prahy, neboť tato oblast patřila mezi nejvíce znečištěné pražské oblasti. Městská část Praha 3 se dále soustředí na výstavbu nových bytů formou nástaveb.

CERTIFIKÁT JAKOSTI

Tyto akce nemalého rozsahu jsou zajišťovány prostřednictvím SKM Praha 3. Zvoleným a dosud zcela ojedinělým řešením správy majetku byl vytvořen prostor pro vznik společnosti, jejímž prvořadým posláním není tvorba zisku, nýbrž kvalitní správa majetku Městské části Praha 3. Požadavky obce i občanů kladené na kvalitu služeb dnes může vykonávat pouze odborně specializovaná, technicky i personálně vybavená firma.

SKM Praha 3 se podařilo získat certifikát jakosti podle normy ČSN EN ISO 9002. Veškerou činnost týkající se správy, provozu, údržby a oprav nemovitostí zajišťuje společnost na základě uzavřené mandátní smlouvy s Městskou částí Praha 3.

PRO LEPŠÍ VZHLED

Na běžnou údržbu a opravy nemovitostí sestavuje společnost každoročně plány oprav. Pro tento rok se počítalo s opravami v celkové výši 225,8 mil. Kč. Plán oprav tvořily z asi 80 % opravy většího rozsahu (akce nad 100 tisíc Kč). SKM Praha 3 se po dohodě s městskou částí zaměřila právě na zmíněné větší opravy, jako jsou například opravy fasád a střech.

Tato zvolená politika již přináší výsledky v podobě upravených domů, které pozvedly vzhled Žižkova a části Vinohrad.

- na -

Zvoleným a dosud zcela ojedinělým řešením správy majetku byl vytvořen prostor pro vznik společnosti, jejímž prvořadým posláním není tvorba zisku, nýbrž kvalitní správa majetku Městské části Praha 3.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down