01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ÚČELNOST I ESTETIKA

V roce 1999 bylo městu Svitavy nabídnuto podílet se v rámci nizozemsko-českého mezivládního programu "Building a Bridge" na výstavbě experimentálních nízkoenergetických rodinných domků. Smyslem tohoto projektu bylo ukázat pokročilou moderní technologii využívající alternativní zdroje energie, v...

V roce 1999 bylo městu Svitavy nabídnuto podílet se v rámci nizozemsko-českého mezivládního programu "Building a Bridge" na výstavbě experimentálních nízkoenergetických rodinných domků. Smyslem tohoto projektu bylo ukázat pokročilou moderní technologii využívající alternativní zdroje energie, v tomto případě sluneční, a prezentovat vyspělou nizozemskou technologii.

Nizozemská strana hledala spolu s Českou energetickou agenturou město, které by bylo připraveno na vzájemnou spolupráci a které by se angažovalo v bytové výstavbě i energetických úsporách. Svitavy měly připravené pozemky a rovněž zkušenosti s revitalizací paneláků i bytovou výstavbou.

Nizozemsko je ve výstavbě nízkoenergetických objektů velmi progresivní. Pro českou stranu je do budoucna inspirující spolupráce s nizozemskými architekty. Nizozemská strana naopak ocenila kvalitní práci českých stavebních firem.

Domácí veřejnosti se ve Svitavách představilo pro nizozemskou architekturu specifické spojení estetiky s účelností. Architektonické řešení domků má současně poskytnout představu o nizozemském stylu a kultuře bydlení, které velmi efektivně využívají malý prostor, přírodní materiály a zeleň.

Před nizozemskými architekty stál paradoxní úkol postavit malý domek s velkou obytnou plochou. Dispozice objektu je řešena vnitřními zalomenými zdmi a atraktivní fasádou směrem do ulice. V domech je využita kombinace solárního a standardního vytápění.

Město pro tuto akci připravilo zainvestované pozemky a vypracovalo rámcové zadání funkčního provedení deseti domků včetně celého systému financování výstavby.

Výstavba nízkoenergetických domků probíhala v sousedství různých typů výstavby - běžných rodinných domků, "Městské vily" s nadstandardními byty a dalších nových objektů. Deset nízkoenergetických domků v lokalitě Na Vějíři je koncipováno tak, aby na ně mohly navazovat další.

Bydlení není pouze pro bohatou klientelu - dům přijde budoucí majitele na 1,3 miliónu korun a je příkladem optimálního spojení veřejných a soukromých financí. Cena jednoho metru čtverečního obytné plochy činí zhruba 16 tisíc korun. "Vlastníci" museli uhradit 500 000 korun a 180 tisíc za pozemek. Zbytek ceny budou splácet po dobu 20 let formou nájmu. Financování probíhalo kromě počáteční zálohy pomocí hypotečního úvěru městu a státní dotace.

Pro úspěšné a včasné dokončení projektu město převzalo záruky a odpovědnost vůči budoucím uživatelům a pečlivě vybralo firmu, která stavbu realizovala.

Nizozemská strana nabídla a uhradila architektonické řešení a zabezpečila dodávku a financování nízkoenergetické technologie.

Zákony a zvyklosti v ČR a Nizozemsku jsou rozdílné, proto bylo třeba hledat vzájemný soulad - z obou stran podle svitavského starosty Jiřího Brýdla namísto písemných smluv stačily pouze verbální dohody.

Všech deset domků bylo uživatelům předáno 31. října - jedenáct měsíců po zahájení stavby. Kromě již zmíněné aktivní technologie jsou domky vyprojektovány a postaveny z materiálů s velmi příznivými izolačními vlastnostmi, což také je součástí pasivního solárního systému, a vybaveny zařízením pro samoregulaci přirozené výměny vzduchu. Předběžný energetický audit výpočtem uvádí o 55 % nižší energetickou náročnost než mají obdobné domy v klasickém provedení.

Celý unikátní projekt je připraven jako opakovatelný a další potenciální zájemci čekají na první zkušenosti. V současnosti existuje projekt na dalších deset nízkoenergetických domků.

VÁCLAV DRAŠNAR

FOTO ŠTĚPÁN GRYGAR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down