01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

FINANCOVÁNÍ VZÁJEMNÝCH AKCÍ

Česko-německý fond budoucnosti je mezistátní institucí, která vznikla na základě Česko-německé deklarace z ledna 1997. I našim městům a obcím nabízí možnost spolufinancování kulturních, společenských, sportovních a dalších projektů. Úkolem Česko-německého fondu budoucnosti (FB) je podporovat...

Česko-německý fond budoucnosti je mezistátní institucí, která vznikla na základě Česko-německé deklarace z ledna 1997. I našim městům a obcím nabízí možnost spolufinancování kulturních, společenských, sportovních a dalších projektů.

Úkolem Česko-německého fondu budoucnosti (FB) je podporovat porozumění a smiřování mezi Čechy a Němci. V této souvislosti poskytuje příspěvky na projekty, které provádějí společně čeští a němečtí partneři. Zvláštním úkolem fondu je pomoc obětem nacionálního socialismu - pro tento účel vytvořil FB společně s organizacemi obětí tzv. Sociální projekt.

Fond bude existovat 10 let (do konce roku 2007), během nichž mají být spotřebovány jeho peněžní prostředky (téměř 85 miliónů eur). Jako příjmy má k dispozici pouze veřejné dotace, na nichž se dohodly česká a německá vláda, výnosy z úroků z prostředků uložených na účtech a případné dary třetích osob. Podle zakládacího statutu může FB působit dle svého uvážení v následujících oblastech:

[*] setkávání mládeže,

[*] péče o staré lidi,

[*] výstavba a provoz sanatorií,

[*] péče o stavební památky hroby a jejich opravy,

[*] podpora menšin,

[*] partnerské projekty,

[*] česko-německé diskuzní fórum,

[*] společné vědecké, kulturní a ekologické projekty,

[*] jazyková výuka,

[*] přeshraniční spolupráce.

Hlavní podmínky pro udělení prostředků jsou následující.

Musí se jednat o partnerský projekt s německou stranou a musí být zajištěno minimálně 50% financování z jiných zdrojů. Žádost musí obsahovat kompletní koncepci financování a využití projektu. Pro obce je důležité vědět, že fond nepodporuje hospodářské nebo obchodní podniky - nepřispívá tedy například na investiční akce charakteru rozvoje infrastruktury.

Příspěvky nesmí rovněž sloužit k zajištění bankovních úvěrů. Akce jsou podporovány formou příspěvků v různé výši. Správní rada fondu si vzhledem k omezenému množství prostředků vyhrazuje právo určovat horní hranici příspěvků.

JEDNOTLIVÉ OBLASTI

[*] Pro podporu setkávacích středisek jsou důležitými kritérii celoroční využitelnost objektu českou i německou stranou a finanční spoluúčast obou partnerů.

[*] U památek je důležitým hlediskem celoroční návštěvnost a význam památky jak pro českou, tak německou veřejnost a finanční podíl německé strany.

[*] U kulturních projektů jsou upřednostněny projekty nezávislých společností a takové projekty, které budou na české i německé straně využity pro osvětové a vzdělávací účely.

[*] U přeshraničních projektů je důležitým kritériem perspektiva další dlouhodobé spolupráce mezi partnery, u ekologických projektů také zlepšení životního prostředí v dané oblasti, rozšíření ekologické výchovy a vzdělání.

[*] Pro oblast, která zahrnuje péči o staré lidi, výstavbu a provoz sanatorií či jiný druh sociální pomoci platí stejná kritéria jako pro partnerské projekty z jiných oblastí.

Od roku 2000 se příspěvek fondu budoucnosti může částečně vztahovat také na personální náklady.

Jestliže obec dostane finanční příspěvek ke konci roku, nemusí prostředky utratit do konce roku, tak jako je tomu u některých příspěvků ze státních zdrojů.

Pokud se jedná o větší projekt, může být realizován i po dobu dvou let, přičemž je ze strany Fondu snaha vycházet žadatelům vstříc v otázkách časového čerpání příspěvku.

KONKRÉTNÍ PŘÍKLADY

Jako příklad schválených projektů uveďme následující: příprava a realizace ekologických projektů v pohraničí (žadatel Euroregion Nisa); oslavy 100 let založení školy v Raspenavě; oprava kapličky ve Skorotíně; společný letní tábor hasičského dorostu; projekt Návrat paměti krajiny - Staré město p. Landštejnem (žadatel Občanské sdružení Česká Kanada); dálková cyklotrasa - Euroregion Egrensis.

Dále pak oprava kostela sv. Ondřeje ve Vendolí; Dům přátelství (předkladatel obec Bernartice, renovace a zařízení budovy pro ubytování hostů z Německa a společné akce); setkání partnerských měst Hausenberg - Český Krumlov.

Schválen byl rovněž příspěvek na úpravu hřbitova v Rokytnici v Orlických horách; Centrum regionálního rozvoje Valečsko; publikaci Tisíc let Ostrovského kláštera a další.

POSTUP ŽADATELŮ

Jak uvedla Soňa Dederová ze sekretariátu fondu budoucnosti, obdrží žadatel o příspěvek na základě písemné nebo telefonické žádosti formuláře v českém a německém jazyce včetně podrobných informací. Projekt je také možno osobně konzultovat s některým z odborných referentů fondu.

Pracovníci sekretariátu žádost o přípěvek prověří a předloží k posouzení správní radě. Rozhodnutí správní rady je vždy sděleno písemně. V případě odsouhlasení příspěvku uzavře sekretariát s žadatelem, respektive se statutárním zástupcem žadatele smlouvu o poskytnutí příspěvku. Smlouva obsahuje mimo jiné termíny vyplácení příspěvku a předkládání průběžné a závěrečné zprávy včetně způsobu vyúčtování.

Správní rada FB rozhodla v minulém roce o 433 návrzích, z toho bylo schváleno 331 projektů. Na tyto a dosud zcela nevyplacené projekty schválené v předcházejícím roce vynaložil FB v roce 1999 mimo platby ve prospěch sociálního projektu přes 100 miliónů korun. Relativně velký počet představovaly loni opět tzv. malé projekty (do 100 000 Kč).

ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ

Žádosti je třeba podávat v časovém předstihu, protože správní rada neschvaluje příspěvky na ty akce, které proběhly již před jejím zasedáním.

Výhodou je podle Soni Dederové pružnost v poukazování prostředků - pokud je projekt schválen a akce má proběhnout brzy po jeho schválení, může mít žadatel příslušnou částku příspěvku na účtu již během 14 dnů nebo maximálně do měsíce.

Pro obě strany je však lepší, když si obec naplánuje příslušnou akci v bezpečném předstihu. Optimální termín odevzdání žádosti je 6 měsíců před termínem předpokládaného čerpání.

Je třeba dbát na formální správnost vyplnění žádosti, která odpovídá podmínkám udělení příspěvku, jasnou formulaci projektu (řada žádostí nebyla schválena z těchto samozřejmých důvodů) a vzájemnost projektu - participaci německé strany.

Bližší informace: Česko-německý fond budoucnosti, Na Kazance 634/7, 171 00 Praha 7, tel.: 02/8385 0512-14, 854 4221, fax: 02/838 50503, e-mail: info@fb.cz, www.fondbudoucnosti.cz.

VÁCLAV DRAŠNAR

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down