01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ALTERNATVNÍ TRESTY A NOVÁ PROFESE

Pro úspěšnou aplikaci obecně prospěšných prací je třeba rozvíjet probační a mediační službu. Základ byl vytvořen v roce 1996, kdy byla na jednotlivých soudech zřízena místa probačních pracovníků. Od ledna 2001 bude probační a mediační služba zřízena jako samostatná organizace. O této nové službě...

Pro úspěšnou aplikaci obecně prospěšných prací je třeba rozvíjet probační a mediační službu. Základ byl vytvořen v roce 1996, kdy byla na jednotlivých soudech zřízena místa probačních pracovníků. Od ledna 2001 bude probační a mediační služba zřízena jako samostatná organizace. O této nové službě jsme hovořili s Mgr. Lenkou Ouředníčkovou, probační pracovnicí Městského soudu v Praze.

[*] Co přinese nový zákon o probační a mediační službě?

Dosud byl počet probačních úředníků vzhledem k jejich potřebě nedostatečný, každý okresní soud měl pouze jednoho, který navíc většinou plnil ještě spoustu jiných úkolů jako vyšší soudní úředník.

Změna této situace se dá čekat právě s přijetím zákona o probační a mediační službě, který zajistí, aby byla organizačně samostatná, dostatečně vybavená odborně připravenými lidmi i prostředky a relativně nezávislá. Protože jen v takovém případě může plnit úkoly v průběhu celého trestního řízení a samozřejmě ve větším rozsahu napomáhat výkonu trestu obecně prospěšných prací. Mohlo by se například jednat o zjišťování stanoviska obviněného (obžalovaného) k možnosti uložení trestu obecně prospěšných prací a také jeho vedení a motivaci při výkonu tohoto trestu a užší spolupráci s příslušným obecním úřadem, který zajišťuje vlastní výkon trestu.

[*] Jaké jsou zákonné podmínky pro výkon trestu obecně prospěšných prací?

Tento trest lze uložit v případě, že pachatel spáchal trestný čin, pro který zákon stanoví trest odnětí svobody maximálně do pěti let. Významná je také otázka osoby pachatele a možnosti jeho nápravy.

Trest obecně prospěšných prací může soud uložit ve výměře 50-400 hodin, které je pachatel povinen odpracovat bezplatně ve svém volném čase do jednoho roku od rozhodnutí soudu. Pokud není trest obecně prospěšných prací vykonán, rozhodne soud o jeho přeměně, kdy každé dvě neodpracované hodiny se počítají za jeden den pobytu ve vězení.

[*] Jak probíhá jednání probačního úředníka s obecními úřady?

Praxe je většinou taková, že probační úředník s nimi jedná prostřednictvím kontaktních osob, ustavených na těchto úřadech.

Úřady jsou odpovědny za zpracování seznamu prací, kde lze trest v obci vykonávat, a také zajišťují samotný výkon. Probační pracovník je prostředníkem mezi úřadem a soudem a v případě obtíží s výkonem trestu by měl být nápomocný k nalezení řešení. Ve vhodných případech může individuálně pracovat s odsouzeným a motivovat jej k tomu, aby uložený trest vykonal.

[*] Co ještě byste mohla uvést k roli obcí?

Obce mají podle současné právní úpravy při výkonu obecně prospěšných prací klíčovou úlohu, protože trest obecně prospěšných prací je vykonáván právě v obci a za jejího působení. Práce může mít podobu údržby veřejných prostranství, úklidu a údržbě veřejných budov a komunikací nebo jiné obdobné práce sledující obecný prospěch.

Zákon tedy výslovně omezuje obecně prospěšné práce tak, že je lze provádět jenom ve prospěch obce. Při dodržení tohoto požadavku se nemusí vždy jednat jenom o nekvalifikované práce, ale i o práce, kde je nutná určitá odbornost nebo kvalifikace.

Za pozitivum se dá označit i to, že se vyskytují požadavky na provedení prací, které vyžadují specifické dovednosti a znalosti. Při uplatnění takových požadavků se osvědčuje jejich projednání pro konkrétní odsouzené, kteří takovéto nároky splňují.

[*] Probačnímu úředníku může pro určení místa výkonu prací určitě pomoci seznam, který předává okresní úřad okresnímu soudu...

Tento seznam slouží jako vodítko. Může se stát, že obec, ve které odsouzený bydlí, neprojeví zájem o obecně prospěšné práce a poté je nutné místo k výkonu trestu zajistit. V tom případě se v praxi osvědčuje jednat o tomto konkrétním postupu se zástupcem obce. Tento způsob je vlastně prvním krokem v navázání spolupráce, ve které se dá pokračovat i později.

[*] Probační úředník - to je vlastně nová profese. Jaké předpoklady musí splňovat?

Vysokoškolské vzdělání se zaměřením na společenské vědy a k tomu roční kvalifikační kurz, který v prvním roce zaměstnání absolvuje (to platí pro toto období, kde se funkce ustavuje). Zatím se z budoucích 160 lidí školí první skupina 60 probačních úředníků a jejich asistentů.

Rozsah jeho práce je široký, zjednodušeně řečeno je to hledání možností pro řešení příčin a následků trestného činu, jednání s obviněnými a poškozenými za účelem přípravy podkladů pro rozhodnutí soudce či státního zástupce a zajišťování výkonu některých tzv. alternativních trestů a opatření, která soud uloží.

Perspektivně je nutné diferencovat výběr prací a jejich provádění tak, aby se dosáhlo většího výchovného účinku. Nevzpomenu si na lepší příklad, než jsem slyšela z praxe - odsouzeným za trestné činy v dopravě nařídit výkon prací v zařízeních poskytujících péči lidem zdravotně postiženým, kteří ke zranění mohli přijít i při dopravních nehodách.

DANA ŠPAČKOVÁ

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down