01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ZNAČKA DOBRÉ KVALITY

České Budějovice se letos v srpnu staly novým členem Národní sítě Zdravých měst ČR. Na toto téma jsme hovořili s MUDr. Petrem Petrem, PhD., členem Rady města. Jaké důvody vedly vaše město ke vstupu do asociace Zdravých měst? Začal bych trochu s úsměvem. My v Českých Budějovicích známe dobře cenu...

České Budějovice se letos v srpnu staly novým členem Národní sítě Zdravých měst ČR. Na toto téma jsme hovořili s MUDr. Petrem Petrem, PhD., členem Rady města.

Jaké důvody vedly vaše město ke vstupu do asociace Zdravých měst?

Začal bych trochu s úsměvem. My v Českých Budějovicích známe dobře cenu značky "Budweiser" - a mohu hrdě prohlásit, že všechny soudní spory na toto téma jsme dosud vyhráli. Stejně dobře jsme si vědomi, že město by mělo mít i jiné značky, které s sebou přinášejí image moderní kvality, přehledné pro Evropu i svět. "Zdravé město" považujeme za opravdu dobrou značku, které má mezinárodní platnost a popularitu.

Proč vy jako politik a člen vedení města jste tuto myšlenku prosazoval?

Přínos, který oceňuji na asociaci Zdravých měst, by snad bylo možné obecně pojmenovat jako: vzájemná inspirace a dobrá spolupráce aktivních měst. Klíčové slovo, které vystihuje můj osobní vztah ke spolupráci v rámci Zdravých měst, je zodpovědnost za vynaložené prostředky. Protože určitě každý politik na každé regionální úrovni cítí silně tuto svoji zodpovědnost - a tam kde není kvalitní a sjednocená metodika, nemůžeme nikdy hovořit o zodpovědném vyhodnocení efektivity vynakládání veřejných prostředků. Proto mne zaujalo, že z centrály Zdravých měst všichni členové dostávají potřebné know-how, které současně v asociaci spoluvytvářejí.

Je to konkrétní metodika, která umožňuje nasazením v jednotlivých městech porovnat postup a dosažené výsledky. Velký přínos vidím také ve spolupráci měst podobné velikosti, i v setkávání se zástupci menších měst. Dochází k výraznému zhodnocení zkušeností těchto partnerů.

Obrazně řečeno věřím, že České Budějovice nebudou muset znovu objevovat Ameriku, tedy hodnoty, které již byly objeveny jinými Zdravými městy. Jsem přesvědčen, že bez takovéto spolupráce bychom toho těžko dosahovali.

Ovšem některá města prohlásila, že takto spolupracovat nepotřebují. Dokonce říkají, že spolupracovat je nevhodné, protože by měla vznikat konkurence mezi městy. Jaký je váš názor?

Myslím, že město není komerční podnik. U podniku je konkurence samozřejmě potřebná pro jeho "ekonomické zdraví". Pokud však jen trochu poodstoupíte od místního pohledu - stačí procházka po výstavišti EXPO 2000 - zjistíte, že jedno samotné české město těžko bude schopné obstát v evropské či globální konkurenci. Tuto zkušenost mohou jistě potvrdit velká evropská města, která hledají ve spolupráci lék na řešení svých problémů. A musíme si uvědomit, že projekt Zdravé město je v Evropě celkově vnímán jako jedna z velice nadějných platforem spolupráce.

Myslíte tedy, že i pro město velikosti Českých Budějovic je významným přínosem členství v asociaci Zdravých měst?

Já jsem přesvědčen, že bez know-how jak koordinovat, plánovat a realizovat činnost - lze tomu říkat dobrý komunální management - může ve městě docházet k dublování aktivit a k nízké efektivitě těchto aktivit.

Také může docházet k špatné komunikaci - a to jak mezi institucemi, tak mezi institucemi a občany. To vše se nakonec projeví v koncovce, tj. v mrhání prostředků. A také v krizových kauzách, kdy je už komunikace téměř nemožná.

Po ekonomické stránce tahle neefektivita představuje situaci, kterou si Česká Budějovice nebo ČR nemohu dovolit. Nemohou si ji totiž dovolit ani mnohem rozvinutější a ekonomicky silnější země západní Evropy. Proto se v Evropě hledá cesta spolupráce a kvality, na které Zdravé město může být velice důležitým mezníkem.

České Budějovice určitě nemají problém s mezinárodní spoluprací, jistě i vlivem blízkosti svého regionu k Rakousku či Německu. Může vůbec Zdravé město mít nějakou přidanou hodnotu v této oblasti?

Nepochybně, a mohu to uvést na příkladu, jak například Česká Brána 21/New Gate 21, může příznivě oslovit zahraniční subjekty. Sám jsem toho byl svědkem při setkáních na EXPO 2000 v Hannoveru.

Věřím, že projekt Zdravé město zvýší kredit našeho města ve spolupráci s německými a rakouskými municipalitami i s našimi zahraničními komerčními partnery. Jedná se totiž o projekt, jehož kvalita je mezinárodně uznávána. Vždyť dnes je v Evropě více než 1000 ZM, a to i mezi renomovanými metropolemi.

Česká Zdravá města mají šanci svým programem New Gate 21 v blízké budoucnosti získat velkou mezinárodní prestiž. Určitě se budeme snažit jako nový člen asociace k tomu přispět svým dílem - ve prospěch celé ČR.

Vyhlášení České Brány 21 jako Světového projektu EXPO 2000 se v Hannoveru zúčastnil ministr životního prostředí Miloš Kužvart...

Myslím, že ministr Kužvart si důležitost a významnost činnosti Zdravých měst v ČR naprosto jednoznačně uvědomuje. To není jen díky úspěchu Světového projektu v Hannoveru. Je to určitě dáno jeho způsobem, jak nahlíží na celou tuto problematiku.

Pozval jsem pana ministra do Českých Budějovic na jednu z prvních akcí, kterou se chceme profilovat jako Zdravé město: na veřejné projednávání dvou velkých projektů v oblasti životního prostředí ve městě. Na akci budou přítomna i ostatní členská města NSZM ČR.

Tedy ukázka fungování Zdravého města v oblasti životního prostředí?

Zdraví a životní prostředí jsou dvě neoddělitelné oblasti. V našem městě si potřebu dlouhodobě zlepšovat životní prostředí dobře uvědomujeme. Není to jen úloha města, ale i společností, které pečují o jeho majetek. V oblasti vodohospodářské se zmíním o dokončované intenzifikaci městské čistírny odpadních vod, která má za cíl dosáhnout republikových i evropských standardů v kvalitě vyčištěné vody. Do tohoto projektu, který vznikl ve spolupráci se společností 1. JVS, vloží České Budějovice téměř 90 mil. Kč. JVS stála i u obnovy městských kašen a fontán (viz snímek na titulní straně). Přirozená místa relaxace a odpočinku obyvatel i návštěvníků města tak mohou po dlouhých letech opět plnit svůj účel.

V rámci programu Zdravé město jsme se dále společně s naší městskou firmou .A.S.A. České Budějovice zaměřili na čistotu prostředí. Jedním z úspěchů této spolupráce je zdárné dokončení sanace dvou starých zátěží na skládce Lišov. To výrazně zlepšilo kvalitu života nejen v nejbližším okolí krajského města, ale i v jižních Čechách. Čeká nás ještě velký úkol: sanace a rekultivace "časované bomby", kterou je stará skládka Švábův Hrádek.

Jak vidíte celkovou úlohu municipální politiky v oblasti zdraví?

Přístup ke zdraví má dva rozměry. Na jedné straně je to individuální zodpovědnost za vlastní zdraví jako za nehmotný statek, který má výjimečnou hodnotu pro mne i moje bližní. Na druhé straně je zdraví obyvatel měst do značné míry záležitostí přesahující do oblasti veřejné správy - do činnosti odborných i správních institucí, kde by úřad města měl hrát koordinační úlohu.

Jakmile si toto uvědomíme, uvidíme obrovskou důležitost komunitních programů podpory kvality života a zdraví. Někdy to nebývá správně pochopeno a snahy zastánců komunitních programů jsou zlehčovány. Myslím, že programy, se kterými již máme zkušenosti v Českých Budějovicích, tedy programy z komunit a universit USA, nás jednoznačně přesvědčily o tom, že vytváření komunitních aktivit podpory zdraví je jedinou cestou jak efektivně ovlivnit zdraví a pohodu lidí ve městě.

Protože člověk je tvor společenský, je třeba zdraví více chápat a podporovat jako hodnotu rodinnou a společenskou - ne pouze jako záležitost lékařů a nemocnic. A zjistíte, že cesta ke zdraví může být příjemná i zábavná - ostatně Zdravá města mají v České Bráně 21 program "Zdravý život jako hobby".

Co se chystáte převzít od ostatních Zdravých měst a co naopak můžete nabídnout?

Já osobně budu jednoznačně prosazovat převzetí kalendáře společných akcí v rámci asociace Zdravých měst. Když 27 měst v ČR soustředí své síly ve stejnou dobu, tak to má obrovský synergický a multiplikační efekt. Současně budeme využívat osvědčené pilotní programy Zdravých měst, např. zkušenosti z environmentálního managementu města a podniků podle zásad čistší produkce a ISO 14000.

To, co bychom prostřednictvím asociace nabídli ostatním Zdravým městům, jsou naše zkušenosti se sledováním praktických parametrů kvality života a zdraví ve městě a některých konkrétních zdravotních programů. Za jeden z nejúspěšnějších považujeme akci "Změřte si svůj cholesterol se sv. Valentýnem". Tento program dobře naplňuje naši představu o komunitní aktivitě, která nemá pro člověka ve městě charakter prvoplánové zdravotnické aktivity, ale určitého svátku či zábavy, která přispívá k jeho informovanosti a zájmu o vlastní zdraví.

Program Česká Brána 21 je založen na provázanosti otázek zdraví a kvality života do strategického rozvoje města, který má navíc probíhat podle zásad místní Agendy 21. Budou České Budějovice schopny naplnit tuto podmínku?

Průnik těchto oblastí je podstatný a v současném strategickém plánu města jsme se již tímto částečně zabývali v oblasti Lidské zdroje a kvalita života. Přístup k otázkám životního prostředí jsem řešili i ve strategickém plánování širšího regionu, zejména ve vztahu k našim rakouským a německým partnerům. Protože chceme nás strategický plán dále rozvíjet a zdokonalovat, bude velice přínosné doplnit ho o metodiku Zdravých měst, která v sobě zahrnuje mezinárodní standardy jako jsou místní Agenda 21, NEHAP a další mezinárodní pohledy na místní rozvoj, jeho kvalitu a udržitelnost. Takže - máme to určitě v plánu.

PETR NOVÝ

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down