01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SUŠICKÝ NÍZKOENERGETICKÝ DŮM

Středisko pro efektivní využívání energie (SEVEn) před časem nabídlo Sušici, že ve městě postaví nízkoenergetický a zároveň nízkonákladový dům. Město poskytlo pozemek, SEVEn získal na celý projekt grant od Global Environmental Facility (organizace, která po světě financuje projekty na snížení emisí...

Středisko pro efektivní využívání energie (SEVEn) před časem nabídlo Sušici, že ve městě postaví nízkoenergetický a zároveň nízkonákladový dům.

Město poskytlo pozemek, SEVEn získal na celý projekt grant od Global Environmental Facility (organizace, která po světě financuje projekty na snížení emisí oxidu uhličitého). Kontrolu nad projektem převzal United Nations Development Program (Program Spojených národů pro rozvoj). V řídicím výboru jsou mimo jiné zástupci několika ministerstev, Hospodářské komory ČR a Svazu měst a obcí. Na projektu samém se podílejí četné kapacity z výzkumných ústavů a vysokých škol. Zkrátka, vše je zajišťováno na zcela výjimečné profesionální úrovni. Cílem je získat tímto úsporným typem výstavby zkušenosti a uplatnit je později v běžné praxi.

"Líbí se nám nejen nízké stavební náklady, ale i nízké náklady provozní," říká ing. arch. Daniela Grabmüllerová, ředitelka odboru koncepce bytové politiky Ministerstva pro místní rozvoj.

Těžkým úkolem vypracovat architektonický návrh byl pověřen liberecký ateliér Union Arch: "Zadání projektu bylo zvláštní: mělo dojít k úspoře 40-50 % energie a současně se měla zachovat běžná cena. Tyto požadavky ale jdou proti sobě, protože běžné metody úspor jsou investičně poměrně drahé. Zbývalo jen pasivní využívání solární energie, ale i to si vyžaduje určité náklady. Proto jsme viděli jedinou možnost - zcela změnit přístup k projektu. Normálně dům navrhuje architekt a pak nastoupí inženýři, kteří vše spočítají, navrhnou izolace apod. Zde jsme postupovali opačně. Nejprve vznikl tým odborníků z fakult, kteří zkoncipovali technické řešení, a podle něj pak náš tým navrhl dům."

USPOŘÁDÁNÍ BYTŮ

Ze dvou vytipovaných stavebních míst byla nakonec vybrána lokalita Na Vojtěšce v nově vznikající vilkové čtvrti s krásným výhledem na Sušici. Pozemek (ve vlastnictví obce) se mírně svažuje k jihu. Navržený dům je třípodlažní s devíti byty, z toho tři přízemní byty jsou bezbariérové. Všechny byty jsou třípokojové, s podlahovou plochou 80 m2.

Dům má celkem jednoduchý kompaktní tvar s pultovou střechou. Konstrukce obvodové pláště je sendvičová, s vydatnou vrstvou minerální izolace, takže dům vysoce překračuje požadavky současné normy na hodnotu tepelného odporu. Základním materiálem fasády je dřevo - jednak je levné, jednak se do prostředí Šumavy kromobyčejně hodí.

Byty jsou uspořádány zonálně. Na severní straně je studená pavlač opatřená pouze žaluziemi, odkud je přístup do jednotlivých bytů. V bytě samotném je na sever umístěna velká nevytápěná komora nahrazující sklep (z úsporných důvodů dům není podsklepen), spíž a předsíň. Následují koupelna, WC a kuchyně a konečně na jihu, v nejteplejší zóně, leží všechny tři pokoje (zde může kritik celkem oprávněně namítnout, že ložnice je třeba vytápět na nižší teplotu než koupelnu, takže dané zonální schéma neplatí stoprocentně).

Okna všech pokojů směřují na jih. Před nimi se po celé délce bytu táhne prosklený balkón ("zimní zahrada"). Tento nadstandardní stavební prvek, který není dozajista běžný u domů této cenové relace, zde má svou technickou funkci coby spořič energie.

Dům bude mít ústřední topení s plynovým kotlem umožňujícím nízkoteplotní provoz. Dalším zajímavým a rozhodně nikoli běžným prvkem je nucené větrání se zpětným získáváním tepla. Větrání bytu tak nebude závislé na uživateli a bude za všech okolností dostatečné.

JAK ZÍSKAT ÚSPORY

Hlavních úspor energie se zde dosahuje šikovným uspořádáním bytů a využitím faktu, že nevytápěné prostory dobře izolují. Pavlač ze severu a zimní zahrada z jihu navíc chrání vlastní byt před nepřízní počasí, což opět přispívá k finančním úsporám, protože se dají např. použít levnější materiály na okna či zcela jednoduché tepelné okenice, které by jinak - bičovány šumavskou "siberií" - asi neobstály.

A ještě jeden malý, leč důležitý detail: stavba je navržena tak, aby se důsledně přerušily všechny tepelné mosty. Bude velmi záležet na tom, aby vybraná stavební firma odvedla kvalitní práci, protože nekvalitní provedení by mohlo propočítané výsledky zcela znehodnotit.

Všichni zúčastnění jsou si ovšem tohoto rizika dobře vědomi: "Kdyby dům neměl očekávané výsledky, bude to velká ostuda všech, kteří jsme se na něm podíleli," konstatuje architekt Vaněček. Stejně cítí i ostatní. Proto je vše mnohokrát propočítané a ověřované, proto se tu budou sledovat i věci, které se v běžné výstavbě vůbec nesledují, proto budou stavbu kromě běžného technického dozoru investora ostřížím zrakem hlídat jak architekti, tak i SEVEn.

Všem je totiž jasné jedno: jestliže se tento projekt podaří, bude po podobných levných, ale energeticky úsporných stavbách značná poptávka. Vždyť komu by se nelíbilo bydlet v domě, kde inkaso bude činit jen polovinu toho běžného? A protože ceny energií ještě dozajista porostou, do budoucna může být tento poměr vůči běžné zástavbě ještě výraznější.

A cena? Investiční náklady by měly činit 15 500 Kč/m2 celkové užitné plochy a 22 000 Kč/m2 obytné plochy, což je zcela srovnatelné s běžnou výstavbou.

V současné době je zpracovaná projektová dokumentace k územnímu řízení a zpracovává se dokumentace ke stavebnímu povolení. Samotná výstavba by měla začít v půlce října.

FINANCOVÁNÍ PROJEKTU

A jak hodlají sušičtí získat potřebných 11 miliónů, které bude výstavba stát? Z několika zdrojů: od Ministerstva pro místní rozvoj dostanou na každou bytovou jednotku "standardní" dotaci 320 000 Kč (celkem necelé 3 milióny Kč), od České energetické agentury 1,5 mil. Kč. Zbytek musí dát město nebo budoucí nájemníci.

Zde se ovšem skrývá zakopaný pes: vzhledem k dotaci od MMR musí být investorem i majitelem po dobu 20 let město, půjde tedy o nájemní bydlení. Starostka Sušice JUDr. Jiřina Rippelová přitom není příliš nakloněná myšlence, že by město mělo financovat výstavbu tohoto rozhodně nikoli sociálního bydlení ze svého rozpočtu. Má pocit, že město má v současné době naléhavějších problémů víc než dost a že by si dům měli financovat budoucí nájemníci formou předplaceného nájemného.

Ti by to ostatně - jak ukázalo veřejné slyšení - udělali docela rádi, jenže hotové peníze nemají a když se byli ptát v bankách na možnost půjček, zjistili, že na obecní byt nedostanou ani úvěr ze stavebního spoření, ani hypotéku. Pro získání úvěru by např. museli mít nájemníci příslib (např. smlouvu o budoucí kupní smlouvě), že za 20 let bude byt jejich. Navíc pro získání dotace od MMR platí podmínka, že spoluinvestorem nesmí být budoucí nájemník. Proto se zdá nejschůdnější možností založení družstva, které by si mohlo vzít úvěr. Mimochodem: v Sušici mají 400 zájemců o obecní byt, ale jen 35 z nich je ochotno se na svém bydlení finančně spolupodílet. Většina ostatních jen pasivně čeká, že město byty postaví a dá do užívání.

V současné době město a zájemci o bydlení v tomto domě hledají možnosti, jak zajistit financování, aby se přitom vyhovělo všem požadavkům a předpisům.

Rozhodně to není jednoduché. Doufejme ale, že uspějí. Projekt nízkoenergetického a nízkonákladového domu za to rozhodně stojí.

JANA PLAMÍNKOVÁ

Foto archív

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down