01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ABY FASÁDY PROHLÉDLY

Na podnět Obvodní rady Městské části Prahy 7 byl v první polovině letošního roku realizován zajímavý projekt. Jeho účelem bylo zjistit skutečný stav všech fasád u městských domů i domů v v soukromém vlastnictví. Konečný výsledek komplexní kontroly zahrnoval též výzvu, která byla zaslána majitelům...

Na podnět Obvodní rady Městské části Prahy 7 byl v první polovině letošního roku realizován zajímavý projekt. Jeho účelem bylo zjistit skutečný stav všech fasád u městských domů i domů v v soukromém vlastnictví.

Konečný výsledek komplexní kontroly zahrnoval též výzvu, která byla zaslána majitelům budov, jejichž vzhled je ze stavebního či estetického hlediska nevyhovující.

Provést zmíněnou inventarizaci fasád nebylo snadné, protože v Praze 7 je víc než 2300 domů. Odpovědnost za realizaci tohoto u nás zatím ojedinělého projektu převzal stavební úřad, manažerem projektu byl Ing. Jiří Chour, vedoucí odboru výstavby na Obvodním úřadu Městské části Praha 7.

Na celé akci bylo zainteresováno především deset techniků z tohoto odboru, držitelů průkazu státního stavebního dohledu, a několik dalších pracovníků.

PŘEHLED O KAŽDÉM DOMĚ

"Postupovali jsme tak, že jsme naši městskou část rozdělili na 10 oblastí, takže na každého technika připadla kontrola 200 až 250 domů," vysvětluje Ing. Chour. "Stanovili jsme také jednotná kritéria hodnocení stavu fasád. Byla zvolena stupnice v rozpětí od jedné do pěti. Než se však technici vydali na kontrolu, aby vizuálně posoudili a obodovali stav fasád na přidělených domech, udělali jsme si nejdříve společně několik ukázkových příkladů, jak a co hodnotit, abychom se sjednotili v našem "známkování".

V praxi to znamenalo, že číslo 1 obdržely bez připomínek nové fasády, lze říci výstavní. Naproti tomu nejhorší číslo 5 dostal vzhled domu, který vyžaduje rychlou opravu."

Technici posuzovali v průběhu měsíce března celé průčelí každého domu, které lze vidět zvenčí. Hodnotili střešní okapy, římsy, balkony, okna, vstupní dveře apod. Navíc v zápise uvedli, že je fasáda třeba špinavá nebo že chybí zazdění po "wawkách", že u domu je špatný okap a jiné podobné vady, které nelze určit jako havarijní. Ty nepočkají.

V kontrolních zápisech byla zaznamenána i popisná a orientační čísla domů. Zda někde nechybějí, jestli jsou řádně umístěna nebo mají-li nárožní domy dvě čísla orientační - jedno z každé ulice. Výsledkem je souhrnný více než čtyřicetistránkový přehled o stavu všech fasád v Praze 7. O závěrech celé akce a následných opatřeních byli informováni i radní této městské části.

NEJLEPŠÍ MAJÍ JEDNIČKU

Z celkového přehledu vyplývá, že z prověřených 2300 domů bylo jako nejlepší ohodnoceno číslem jedna přes 550 fasád. Dvojku obdrželo 650 fasád, do trojky jich bylo zařazeno víc než 750 a čtyřku dostalo 250 fasád. V nejhorší pětce se umístilo celkem 67 fasád.

Majitelé nemovitostí byli zjišťováni prostřednictvím počítačového programu. Program umožnil pracovníkům odboru výstavby na obvodním úřadu již v dubnu rozeslat dopisy adresované všem majitelům domů, jejichž fasády byly označeny neuspokojivým číslem pět. Dopisy obsahovaly výzvu, ve které se mimo jiné uvádí, že při výkonu státního stavebního dohledu bylo zjištěno, že uliční fasáda jejich domů není v řádně udržovaném stavu ve smyslu § 86 odst. 1 zákona č. 50/1976 Sb. ve znění pozdějších předpisů.

Stavební zákon ukládá vlastníku povinnost starat se o stavbu tak, aby nedocházelo k jejímu znehodnocení nebo ohrožení vzhledu a aby se co nejvíc prodloužila její uživatelnost. Majitel domu se špatnou uliční fasádou byl proto dopisem vyzván k její opravě ve lhůtě do šesti měsíců.

Těm vlastníkům, kteří přes opětovnou výzvu a po nové kontrole orgánu stavebního dohledu neuvedou fasádu do náležitého stavu, může být podle § 105 citovaného zákona uložena peněžitá sankce. U fyzických osob činí pokuta až 10 000 korun, u právnických osob může dosáhnout výše 200 000 korun.

OBČANÉ HODNOCENÍ VÍTAJÍ

Ing. Jiří Chour ale zdůrazňuje, že ve všech případech se nebude postupovat tak striktně. "Když k nám některý z dotčených majitelů přijde a vysvětlí, že právě ve zmíněné době připravuje například opravu střechy, zavedení plynu nebo dělá jiné důležité opravy, a proto nemůže dodržet šestiměsíční lhůtu, pak mu ji pochopitelně prodloužíme. Přijmeme i jiné objektivní vysvětlení a dohodneme se na akceptovatelném řešení.

Stavební zákon přiznává vlastníkovi domu určitá práva, ale vyžaduje i povinnosti. Jednou z nich je řádně se starat o svůj majetek. Proto, zřejmě na začátku příštího roku, naši technici zkontrolují, zda fasády ohodnocené pětkou byly opraveny."

Reakce některých majitelů domů na zaslanou výzvu jsou různé. Například i takové, že tento postup radnice prý připomíná praktiky neblahého vyvlastňování. Jiné jsou názory občanů, které se objevují například na internetu v Diskusním fóru Prahy 7. Ti většinou vítají, že se obvodní úřad stará o to, aby všechny uliční fasády prohlédly, zlepšila se kvalita jejich bydlení i životního prostředí.

JAN BEDNAŘÍK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down