01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PROGRAM NEJEN NA PLYNOFIKACI

Obec Vysoké Pole (okres Zlín) se 790 obyvateli a katastrem 1216 ha leží na jižním úpatí Vizovických vrchů. Prvně je zmiňována již v roce 1261. Počet obyvatel mírně roste. Dnešní obyvatelstvo, převážně řemeslné, dojíždí za prací v blízkém okolí. Na dopravní obslužnost přispívá obec ročně částkou 135...

Obec Vysoké Pole (okres Zlín) se 790 obyvateli a katastrem 1216 ha leží na jižním úpatí Vizovických vrchů. Prvně je zmiňována již v roce 1261. Počet obyvatel mírně roste. Dnešní obyvatelstvo, převážně řemeslné, dojíždí za prací v blízkém okolí. Na dopravní obslužnost přispívá obec ročně částkou 135 korun na jednoho občana. Míra nezaměstnanosti činila ke konci minulého roku 5,6 %.

Místní Program obnovy venkova byl zpracován v roce 1995. Nově byl aktualizován v roce 1998, po komunálních volbách a schválen zastupitelstvem v únoru 1999. Rozpočet obce je vyrovnaný a jeho výše dosahuje 3 miliónů korun ročně. Na struktuře příjmů se nejvíce podílejí daně právnických osob, fyzických osob ze závislé činnosti a vlastní zdroje.

V programu obnovy venkova do roku 2000 bylo zakotvena plynofikace obce, vybudování infrastruktury pro 10 rodinných domků a výstavba dvou bytů pro učitele v půdní vestavbě mateřské školy. Všechny tyto úkoly již byly splněny. Výstavba bytů a infrastruktura byly Ministerstvem pro místní rozvoj dotovány částkou 1 140 000 korun.

Největší společná investice - plynofikace obce - se připravovala od roku 1995 a v roce 1998 byla úspěšně zakončena. Společná investice proto, neboť se ke splnění tohoto úkolu vytvořilo sdružení obcí Újezd, Vysoké Pole, Drnovice, Loučka, Tichov a Vlachova Lhota.

Tato investice přesáhla částku 30 miliónů korun, je ojedinělou akcí v této části okresu a dává naději, že sdružením prostředků se i v dalším období dají vybudovat velké stavby. Pochopením všech se podařilo v krátké době realizovat náročnou stavbu - plynofikaci obcí. Od návrhu, který vzešel od starosty Drnovic a Vysokého Pole, uplynula doba tří let.

Na plynofikaci byl Českou spořitelnou poskytnut úvěr ve výši 3,5 miliónu korun, hodnota díla plynovodu pak činí 7,3 miliónu korun. Dotační tituly Programu na obnovu venkova sehrávají významnou roli v budování obce, zvláště pak dotační titul číslo 8, který obci poskytuje 10 % příspěvku na splácení úvěru do výše 1 miliónu korun.

Za pomoci Programu na obnovu venkova se daří udržovat zařízení v majetku obce, komunikace, školy, veřejná prostranství, památky a vše, co s životem v obci souvisí. Škoda jen, že na Program na obnovu venkova nelze vyčlenit více prostředků. I tak patří uznání pracovníkům, kteří se o uskutečnění tohoto programu, jenž se stává trvalou součástí života obcí, zasloužili.

STANISLAV MACHŮ,

zástupce starosty

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down