01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

regionální den

Posázaví a Povltaví se stalo místem konání dalšího Regionálního dne, který se uskutečnil s podporou Okresního úřadu Praha-západ. Letos v červnu byli jeho účastníci pozváni do oblasti kolem města Jílové u Prahy. Zdejší starostka Mgr. Květa Halanová připravila se svými pracovníky zdařilý program,...

Posázaví a Povltaví se stalo místem konání dalšího Regionálního dne, který se uskutečnil s podporou Okresního úřadu Praha-západ. Letos v červnu byli jeho účastníci pozváni do oblasti kolem města Jílové u Prahy.

Zdejší starostka Mgr. Květa Halanová připravila se svými pracovníky zdařilý program, zahrnující i přírodní a turistické zajímavosti celého regionu. Jeho poznání svým výkladem doplnili zástupci navštívených obcí.

Nejprve se představilo Jílové s novým informačním centrem, umístěným v památkové zóně. V ní, kromě opraveného kostela sv. Vojtěcha, se město může pochlubit Regionálním muzeem, zaměřeným na historii těžby zlata v Čechách. Současný rozvoj města se 3 400 obyvateli směřuje k většímu oživení historického centra, snahou je více zlepšovat služby podporující rozšíření turistického ruchu. Jílové je vítaným východiskem pro mnohé túry, například do kaňonu řeky Sázavy, v lesnatém a kopcovitém okolí je vhodný terén i pro vyznavače horských kol.

PROBLÉMEM JSOU ODPADY

Pod kopcem Ďábel, který je označován jako geometrický střed Čech, je rozložena obec Petrov. Její starostka Dana Wolfová informovala účastníky Regionálního dne i o tom, že díky zachovalé přírodě, přitažlivé pro rekreaci, se v katastru obce nachází 25 chatových osad. Znamená to, že 105 "čísel" v obci daleko převyšuje celkem 1012 rekreačních chat.

I když je podle starostky se zástupci těchto osad vcelku dobrá spolupráce, problémem nadále zůstávají odpady. Otázku "kam s nimi" mnozí chataři řeší po svém - odhazují je do lesa nebo do příkopů podél silnic. Jestliže tedy majitelé chat vydávají na úklid odpadu jen kolem 140 tisíc korun ročně, obec musí i za neplatiče vynaložit ze svého rozpočtu na 240 tisíc korun. Stejnou starost mají i v jiných obcích v regionu.

Příjemnější informace dostali účastníci Regionálního dne při návštěvě Společenského sálu v Davli. V něm byla připravena výstavka fotografií dokládající změny, jež se v obci udály. Loni si zde připomněli tisíc let od založení benediktinského kláštera na blízkém Ostrově.

Před 100 lety bylo zahájeno vyučování v místní škole a tehdy začal i provoz na nové dodnes populární železniční trati "Posázavského pacifiku". Kulturní a společenský život v Davli oživil zmíněný Společenský sál, který obec odkoupila za dva milióny korun od restituenta. V něm se nyní pořádají představení pro děti, vděčné diváky a posluchače zde nacházejí divadelní ochotníci i Sukovo kvarteto.

Další zastávka v regionu byla v obci Hradištko, jejíž území se rozkládá nad soutokem Vltavy a Sázavy. V obci se nachází zámeček, v jehož obřadní síni upoutá stropní malba J. Spitzera s námětem Poslední večeře Páně.

Podle starostky záměrem obce je zámeček po opravě více zpřístupnit veřejnosti, v jehož sálech se počítá s expozicemi tradičních řemesel. Nejprve je ale nutné vyjasnit majetkové vztahy. Loni ustavilo Hradištko s pěti sousedními obcemi mikroregion Střední Povltaví, který si dal za cíl především vybudovat dosud chybějící komplexní infrastrukturu.

VELKÉ AMBICE

Regionální den skončil v Pohoří, malé obci se 128 obyvateli, ale s velkými ambicemi. Obec v lesnatém kraji může potenciálním návštěvníkům nabídnout nenarušenou přírodou. Proto byl zakoupen bývalý rekreační areál Ministerstva vnitra v osadě Chotouň, ve kterém obec od léta nabízí cenově výhodné ubytování až pro 200 osob. V objektu je rovněž pohostinství. K areálu patří upravené přírodní koupaliště, v zimě slouží nedaleký lyžařský vlek. Tyto a další zamýšlené služby bude provozovat firma, kterou obec nedávno založila.

-jb-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down