01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

EVROPSKÁ CENA PRO VENKOV

V květnu navštívila obec Jiřetín pod Jedlovou rozhodčí komise výkonného výboru Evropské společnosti pro územní rozvoj a obnovu venkova ARGE. Ta je nezávislým svazem představitelů vládních institucí, vědců a expertů zabývajících se rozvojem venkova. Cílem společnosti je mezinárodní výměna zkušeností...

V květnu navštívila obec Jiřetín pod Jedlovou rozhodčí komise výkonného výboru Evropské společnosti pro územní rozvoj a obnovu venkova ARGE. Ta je nezávislým svazem představitelů vládních institucí, vědců a expertů zabývajících se rozvojem venkova.

Cílem společnosti je mezinárodní výměna zkušeností zvláště se státy a regiony Evropské unie a s postkomunistickými zeměmi. Tohoto, již 6. ročníku soutěže o získání evropské ceny za obnovu vesnice se zúčastňuje 32 evropských obcí z 11 států.

Kritériem hodnocení je mimo vnějšího vzhledu jednotlivých vesnic také jejich "vzhled vnitřní". Řešení architektury, rozvoje osídlení, ekologie a zásobování energií zde představuje stejnou úlohu jako sociální vybavení a kulturní iniciativa.

VÝZNAM TRADICE

V neposlední řadě jde o to, aby bylo respektováno motto soutěže "Bez historických tradic není ani budoucnost". Za Českou republiku se soutěže účastní na základě přihlášky Ministerstva pro místní rozvoj a Spolku pro obnovu venkova dvě obce. Jedná se o Olešnici na Moravě, která získala titul "Vesnice roku 1999" a náš Jiřetín pod Jedlovou, který uvedené ocenění získal rok před tím.

Na úvodním představení obce byla připravena výstavka všeho zajímavého, co souvisí se životem a postupnou přeměnou Jiřetína. Setkali se zde členové hodnotící pracovní skupiny se členy zastupitelstva, místními podnikateli, starousedlíky, zástupci spolků a pracovníky okresního úřadu v čele s přednostou.

Hosté ze Slovinska, Rakouska a Lucemburska si prohlédli obec, kde navštívili domov s pečovatelskou službou a Domov Máří Magdalény, který provozuje Česká katolická charita Praha a který obývají osamocené maminky s malými dětmi. Následovala prohlídka kostela, muzea, informačního střediska, sportovního areálu a mateřské školy.

Na závěr jsme všichni společně vyjeli na rozhlednu stojící na nejvyšší hoře našeho okresu - Jedlové, odkud je vidět Sněžník, Říp, Bezděz, Ještěd i Jizerské hory.

DESET LET NESTAČÍ

Nyní zbývá počkat na zasedání hodnotícího výkonného výboru, které se bude konat ve městě Kaiserslauternu (SRN, Porýní-Falcko). Bez ohledu na výsledky je ctí naší obce a celého pohraničního regionu, že jsme se mohli tohoto mezinárodního měření sil zúčastnit.

Dobře víme, že práce zdaleka nekončí, urazili jsme prozatím pouze část cesty. Zaostalost malých obcí byla většinou takového rozsahu, že deset let usilovné práce k proměně zdaleka nestačí. Snad za dalších deset - patnáct let systematické práce a podpory aktivit obcí bude moci Spolek pro obnovu venkova vyhlásit novou soutěž, a to o titul nejkrásnější vesnice. Jiřetín pod Jedlovou se pak také jistě přihlásí.

JOSEF ZOSER,

starosta

FOTO JIŘÍ STEJSKAL

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down