01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PROTIPOVODŇOVÁ PREVENCE

NOVINKA V posledních letech jsme byli svědky povodní, které postihly některá města a obce v Čechách i na Moravě. Jak vyplynulo z rozhovoru s Petrem Holečkem, ředitelem obchodní jednotky pryžotextilních výrobků Rubeny Náchod, v současné době existuje řešení, které lze využít jako protipovodňovou...

NOVINKA

V posledních letech jsme byli svědky povodní, které postihly některá města a obce v Čechách i na Moravě. Jak vyplynulo z rozhovoru s Petrem Holečkem, ředitelem obchodní jednotky pryžotextilních výrobků Rubeny Náchod, v současné době existuje řešení, které lze využít jako protipovodňovou prevenci.

[*] V čem spočívá navrhované řešení?

Rubena již několik desetiletí vyrábí výrobky z pryže a pryžotextilu. Máme s tímto materiálem dostatečné zkušenosti a víme, jak se chová. Více než třicet let také produkujeme tzv. hradicí jezy, což je pryžotextilní vak, který je napouštěn a vypouštěn vodou, čímž zvyšuje, respektive snižuje svoji hradící výšku.

Tento výrobek, spolu s náměty našich zahraničních partnerů, byl ideovou kostrou k vývoji nového výrobku - protipovodňových stěn. Jde opět o pryžotextilní vak speciální konstrukce s vnitřními příčkami, který je napouštěn užitkovou vodou běžnou hasičskou technikou a instalován v řetězci nebo samostatně v ohrožených lokalitách nebo objektech.

Dnes máme vývojově dokončeny dva základní typy. První slouží zejména ke zvyšování břehů, k zahrazování ulic, k jímkování apod. Druhý je svou konstrukcí speciálně určen k zabezpečení vstupů, ramp a šachet do různých objektů.

[*] Slyšeli jsme, že právě s tímto typem jste slavili premiérový úspěch při letošních povodních ve východních Čechách?

Pravda je to, že se nám podařilo několika málo stěnami zabezpečit jaroměřský supermarket sítě Plus - Discount, který ač byl v 80ti centimetrovém "moři" vody, zůstal vnitřně prakticky netknut a drobný výskyt vody, který v prodejně byl, vznikl vytlačením ze spodní kanalizace. I na tento problém se zaměříme. Snad mohu říci, že máme řešení v podobě těsnících vaků potrubí.

Ale zpět k Plusu, nejkrásnější satisfakcí pro nás bylo upřímné poděkování managementu této sítě v ČR s jejich informací, že prodejna již za několik málo hodin byla schopna provozu.

Jednu vadu na kráse však naše pomoc měla. K dispozici bylo bohužel pouze vzorkové množství tohoto produktu, který jsme v té době testovali, takže naše pomoc nemohla být účinnější. Omezila se prakticky na zmíněný supermarket. Pro nás to však byla vynikající zkušenost, která ještě znamenala drobné konstrukční úpravy.

[*] Jaké jsou silné, resp. slabé stránky produktu?

Logicky začnu těmi silnými. Výrobek disponuje vysokou produktivitou např. proti klasickému řešení, což jsou pytle s pískem. Náš jeden základní segment o délce 5 m a výšce 1 m nahradí více než 200 těchto pytlů. Dále se domnívám, že tato stěna je výrobkem velice šetrným k životnímu prostředí. Dokonale kopíruje terén, nezanechá žádné stopy a médiem je běžná užitková voda. Mezi další výhody patří vysoká životnost, nízké nároky na skladování, jednoduchá manipulace bez potřeby jakékoli mimořádné techniky. Jediná nutná technika, jak jsem již uvedl, je ta běžná hasičská - hadice a čerpadlo nebo cisterny.

[*] A ty slabé?

Někomu by se možná mohla zdát vyšší jednotková cena, myslím cena za kus. Ale vše je relativní. Stěna samozřejmě není určena pro fyzickou osobu, to skutečně nikoliv. Její užití vidíme nejen pro hospodářské subjekty z ohrožených lokalit, ale zejména pro státní správu, která by měla zabezpečit majetek občanů a další veřejné majetky. Tam tu cenu vysokou rozhodně nevidím, protože stačí dislokovat konečný počet stěn pro danou lokalitu či pro daný region - někde jí bude již obec, někde okres, někde až kraj, záleží na studiích, rizikách a prognózách. Vzhledem k opakovanému a mnohanásobnému použití cena není vysoká.

Ještě pro ilustraci. Zmíněný supermarket jsme zabezpečili stěnami v hodnotě 60 tis. Kč (bez DPH). Nedošlo k újmě na majetku ani na tržbách, takže nechť každý posoudí cenu výrobku sám.

[*] Zní to velice zajímavě a slibně. Předpokládám, že již máte značný komerční úspěch?

Bohužel musím upřesnit. Komerční úspěch zaznamenáváme u kategorie, kterou jsem již také zmínil - jde o hospodářské subjekty. Státní správa je významně složitější, což je škoda, již kvůli možným letním povodním, ale na druhé straně to mohu chápat. Zákon o Integrovaném záchranném systému teprve vzniká, s financemi je to asi také horší. Po mých jednáních jsem dospěl k názoru, že ani kompetence v této oblasti nejsou zcela zřetelné.

Nebudu vyjmenovávat všechny resorty, které by mohly být potencionálními řešiteli. Je to obrana, vnitro, životní prostředí, obce, okresy, kraje a nebo zemědělství, které spravuje povodí? Problém také může být v naší ne zcela dostatečné osvětě, protože na mohutnou komerční reklamu nemáme prostředky a také jde o výrobek, který se pro ni až tak nehodí.

[*] Jaký je tedy aktuální stav?

Začínáme prodávat a dokončili jsme testování za účasti odborné veřejnosti. Máme posudky firem a odborníků jako je Aquatis Brno nebo Wroclawská universita. Výrobek také zhodnotili pracovníci povodí i hasičských záchranných sborů. Připravujeme patentování tohoto řešení.

Po zmíněných náročných testech jsme také dokončili technickou dokumentaci, kde klíčovou informací je hradící výška. Zaručujeme, u běžného segmentu, který má konstrukční výšku 1 m, hrazení do výše 80 cm, běžně a bezpečně však hradíme 90 cm. Díky speciální konstrukci, která zabezpečuje zvedání přední části stěny, jsme při testech naměřili až 110 cm hradící výšky. Při těchto potřebách bychom však již doporučili stěnu specifických rozměrů.

JANA STŘEDOVÁ

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down