01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTU

Jako občanka jsem chtěla vznést připomínky k návrhu městského rozpočtu na zasedání zastupitelstva. Starosta ale řekl, že slovo dostanu až v závěrečné diskuzi. Bránila jsem se, že mám právo vyjádřit k rozpočtu svůj názor ještě před jeho schválením. Zastupitelstvo odhlasovalo, že mi slovo nebude...

Jako občanka jsem chtěla vznést připomínky k návrhu městského rozpočtu na zasedání zastupitelstva. Starosta ale řekl, že slovo dostanu až v závěrečné diskuzi. Bránila jsem se, že mám právo vyjádřit k rozpočtu svůj názor ještě před jeho schválením. Zastupitelstvo odhlasovalo, že mi slovo nebude uděleno. Nato byl rozpočet schválen. Byl postup zastupitelů správný? Mohu se nějak bránit?

ODPOVĚĎ: Problém vystupování občanů na zasedání obecního zastupitelstva (OZ) je velmi častý. Právní úprava postup neobsahuje, zpravidla ho lze najít v jednacích řádech. Zákon o obcích přesto upravuje jednu výjimku - postup při schvalování rozpočtu obce. Konkrétně v § 20, odst.2: "Připomínky k návrhu rozpočtu a k vyúčtování hospodaření za uplynulý rok mohou občané uplatnit buď písemně ve stanovené lhůtě nebo ústně na zasedání zastupitelstva."

Lhůtou se přitom rozumí lhůta ode dne zveřejnění návrhu rozpočtu do zasedání zastupitelstva, nejde o lhůtu chápanou "procesně" s nějakými účinky zmeškání.

Co se týká práva občana vystoupit na zasedání s připomínkami, pak je nepochybné, že zákonodárce měl na mysli vystoupení s připomínkami před schvalováním rozpočtu, jinak by toto ustanovení ztrácelo smysl.

Pokud tedy postupovalo OZ tak, jak se uvádí v dotazu, došlo k porušení ustanovení zákona o obcích. Zastupitelstvo nemůže svým hlasování odejmout občanovi právo, které mu dává zákon. Jako občanka jste měla právo k rozpočtu vystoupit, a to před jeho schvalováním.

Pokud jde o účinnou obranu, je nutné obrátit se na příslušný okresní úřad s návrhem na pozastavení výkonu usnesení zastupitelstva o schválení rozpočtu. V případě, že zastupitelstvo samo nezjedná nápravu (patrně jen novým projednáním rozpočtu a umožněním vznést připomínky), bude věc náležet do kompetence soudu.

Vzhledem k důležitosti schváleného rozpočtu pro hospodaření obce bych však předpokládala, že OZ zjedná nápravu samo a umožní dotyčné občance na novém projednání rozpočtu vznést připomínky. Tento postup by byl nejen nejvíce adekvátní situaci, ale i nejrychlejší.

Není nutné čekat na verdikt soudu tam, kde je z dikce zákona nepochybné, že k zásahu do práv občana opravdu došlo, navíc v situaci, kdy okresní úřad opravdu pozastaví výkon příslušného usnesení.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down