01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

REGIONÁLNÍ ŠKOLY OBNOVY

Regionální školy obnovy venkova mají své rámcové programy na rok 2000. Jednou z největších změn je vytvoření Školy obnovy a rozvoje venkova karlovarského regionu. Nová škola by měla sloužit především obcím z okresů Karlovy Vary, Cheb a Sokolov, tedy novému Karlovarskému kraji. O obce těchto okresů...

Regionální školy obnovy venkova mají své rámcové programy na rok 2000. Jednou z největších změn je vytvoření Školy obnovy a rozvoje venkova karlovarského regionu.

Nová škola by měla sloužit především obcím z okresů Karlovy Vary, Cheb a Sokolov, tedy novému Karlovarskému kraji. O obce těchto okresů se doposud starala Západočeská škola obnovy a rozvoje venkova v Nečtinách a Regionální škola obnovy a rozvoje venkova v Liběšicích (vždy podle rozdělení Ministerstva pro místní rozvoj). Tyto okresy jsou však od uvedených škol daleko, a navíc mají jiné problémy. Škola karlovarského regionu by tyto problémy měla pomoci řešit.

NOSNÁ TÉMATA

V letošním roce mají školy následující nosná témata:

- alternativní zdroje energie a jejich využití na venkově,

- internet a elektronická pošta, zákon o poskytování informací,

- financování místních projektů a SAPARD,

- venkovská architektura,

- sdružování a spolupráce obcí,

- možnosti vytváření pracovních míst v regionech,

- venkovská zeleň v obci a krajině,

- čištění a likvidace odpadních vod v malých obcích a roztroušené zástavbě,

- přibližování venkova a zemědělství EU.

Regionální školy obnovy a rozvoje venkova mají svoji webovou stránku www.skolypov. obce.cz, která nabízí aktuální informace o termínech akcí a zprávy z jednotlivých akcí.

PŘÍSTUP ZDARMA

Obce a města mohou v současné době získat zdarma nejen přístup k internetu bez časového omezení, ale mohou dokonce zdarma obdržet i program MS Outlook 2000 a vytvoření archívu dokumentů VISmo. Tedy žádné další měsíční poplatky ("pouze" telefonní poplatky Internet 2000). Dále mohou obce a města získat výhodně modem i další kvalitnější spojení (též ISDN bez měsíčních poplatků). To je vedle dotací z Ministerstva pro místní rozvoj na mikroregionální projekty největší pobídkou městským a obecním úřadům k připojení na internet.

Obce a města využívají tento prostředek nejen pro vzájemnou komunikaci, ale i v rámci mikroregionů a sdružení obcí. Tímto způsobem mohou komunikovat i s jinými subjekty, zejména se státní správou a vyššími samosprávami.

Přístup na internetovou síť má i další výhody - na internetu lze zveřejnit důležité vyhlášky a jiné dokumenty, což je podstatné především z hlediska plnění ustanovení zákona č. 150/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Jednou z největších překážek rozvoje internetu na radnicích je však strach z používání nejnovější počítačové techniky a technologie. Svým dílem jeho odstraňování chtějí pomoci i regionální školy obnovy a rozvoje venkova. Budou proto organizovat školení pro uživatele internetu s přímým zaměřením na města a obce. Uživatelé se naučí nejen ovládat elektronickou poštu, ale také získají základní orientaci v internetových stránkách. Účastníci školení dostanou certifikát o jeho absolvování.

Termíny akcí a bližší informace je možno získat na internetových stránkách regionálních škol obnovy a rozvoje venkova nebo na e-mailové adrese pečovatele škol: glaser@obce.cz.

Díky projektu regionálních škol obnovy a rozvoje venkova je možno dostávat aktuální informace o možnostech státních dotací a o dalších zajímavých akcích vhodných anebo výhodných pro obce. Zapojit se lze na výše zmíněné internetové a e-mailové adrese.

- vg -

Uživatelé se naučí nejen ovládat elektronickou poštu, ale také získají základní orientaci v internetových stránkách. Účastníci školení dostanou certifikát o jeho absolvování.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down