01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

NĚKOLIK TYPŮ K REKONSTRUKCI

Dlouholetý program podpory oprav panelových domů a bytů je koncipován tak, aby zajistil prodloužení životnosti panelových domů minimálně o 50 let a současně zvýšil kvalitu bydlení. Regenerace panelových domů se zaměřují i na maximální úspory v oblasti spotřeby energií. Dramatický růst cen energií...

Dlouholetý program podpory oprav panelových domů a bytů je koncipován tak, aby zajistil prodloužení životnosti panelových domů minimálně o 50 let a současně zvýšil kvalitu bydlení. Regenerace panelových domů se zaměřují i na maximální úspory v oblasti spotřeby energií.

Dramatický růst cen energií na vytápění v České republice, nutí i investory rekonstrukcí k zamyšlení, jak tyto peníze ušetřit. Chtěli bychom poskytnout několik typů, co byste při rekonstrukci panelového domu měli od dodavatelů vyžadovat.

[*] Pro cenově přístupné a především kvalitní zateplování budov se stále v širší míře uplatňuje zejména stabilizovaný, samozhášivý pěnový polystyrén PSB-S 20 jak pro fasády, tak i pro střešní pláště. Pro spádové střechy je možno dodávat i desky klínově řezané. Pro fasády s určenou vyšší odolností proti proražení lze použít izolační desky kombinované s heraklitem.

[*] Jak ušetřit v případě střešních nástaveb a vestaveb?

Jednoduchá montáž rozměrově stabilizovaných heraklitových desek, vzájemně lepených na hraně, vytvoří kompaktní skořepinu kotvenou do krokví. Po provedení instalací se jednovrstvou sádrovápenou omítkou zhotoví pevná tepelně izolační stěna, zvyšující tepelný odpor celé stavby o 17 %. Zaručuje tak tepelnou pohodu i v období letních veder.

[*] Pro výběr oken je vhodné zjistit si certifikace dodavatelů. Málokdo ví, že okna instalovaná ve vysokopodlažních panelových domech musí být upravena tak, aby například ve výši 60, nebo 70 metrů splňovala zpřísněná kritéria odolnosti proti klimatickým vlivům ve vyšších zatěžovacích pásmech. Firma HOCO má po několika letech extrémních laboratorních a praktických zkoušek vyvinuto nové plastové okno, které by v náročných podmínkách vysokopodlažních panelových domů po desetiletí bylo stále funkční. Navíc splňuje i všechna kritéria odolnosti ve výškách a proti hluku. Tento výrobek ocenila i odborná porota 10. mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH.

Rada pro investory: do panelových domů požadujte vždy okna s mikrovětráním, které právě u těchto typů bytů udržuje potřebnou minimální infiltraci. Bylo totiž prokázáno, že nová okna, která proti původním dřevěným dokonale těsní, mohou tím, že místnost nevětrá, způsobit vytváření plísní na panelech.

[*] Jednou z velkých bolestí stávajících panelových domů všech konstrukčních typů jsou jádra. Originální a hlavně cenově zajímavou metodu výměny bytových poskytuje použití speciálních heraklitových desek. Ty umožňují rychlé skládání a spojení na hranách rychlotmelem. Bytové jádro je tak možné metodou DCD IDEAL vybourat a vyzdít během jednoho dne. Dostatečná tloušťka desek může bezpečně skrýt provedené instalace bez narušení stability celého jádra. Tepelná i zvuková izolace je dokonce nad normou, a tím zcela vyhovuje potřebám bydlení. Omítání desek jednovrstvou sádrovápennou omítkou urychlí stavební práce.

- ri -

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down