01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

MODERNIZACE V PRAZE 9

Po privatizaci určitého podílu bytového fondu zůstalo v obecním majetku Městské části Praha 9 celkem sedm bloků panelových domů s 2113 byty. Průměrné stáří budov překračuje již 30 let, takže kromě běžné údržby včetně oprav některých lodžií a střech bylo nutné v případech, kdy se objevily větší...

Po privatizaci určitého podílu bytového fondu zůstalo v obecním majetku Městské části Praha 9 celkem sedm bloků panelových domů s 2113 byty. Průměrné stáří budov překračuje již 30 let, takže kromě běžné údržby včetně oprav některých lodžií a střech bylo nutné v případech, kdy se objevily větší technické vady, začít s kompletní regenerací celých bloků.

K první náročnější a nákladnější rekonstrukci byly vybrány dva panelové domy v ulici Bílinská a Jablonecká na sídlišti Prosek. Staly se lze říci modelovým projektem jak při modernizaci paneláků postupovat. Odstraňování jejich vad má význam nejen pro stabilizaci bytového fondu, ale vytváří podmínky k lepšímu a bezpečnějšímu bydlení, zvyšuje jeho estetickou úroveň, a co je neméně důležité, snižuje spotřebu energie.

Představy radnice v Praze 9 splňoval projekt regenerace celého panelového bloku, který vypracovala pardubická projekční kancelář Ing. Vlastimila Mouchy. Ta nebyla zvolena náhodně. Než byla s kanceláří uzavřena smlouva, zástupci radnice si nejprve ověřili provedení jejího projektu v praxi. Mimo jiné si prohlédli zdařilou kompletní opravu panelového domu ve Svitavách.

PRVNÍ OPRAVENÉ BLOKY

Výsledkem spolupráce s pardubickou kanceláří je rekonstrukce dvou zmíněných domů na Proseku. Vyhovuje i podmínkám, které se vyžadují u nových staveb. V Bílinské ulici byla celková regenerace panelového bloku s 253 byty dokončena v loňském roce. Zahrnuje zateplení pláště budovy pěnovým polystyrénem, opravu střechy a oken. Dále byly opraveny a zaskleny lodžie, položeny nové rozvody, opraveny výtahy, opraveny podlahy na schodištích a obnoveno požární zařízení.

Po zhodnocení regenerace v Bílinské ulici, zejména vzhledem k připomínkám nájemníků k řešení klimatizace a zasklení lodžií, došlo ke změně projektu a náročnějšímu způsobu rekonstrukce bytového bloku v ulici Jablonecká. Například horší technický stav lodžií si vyžádal důkladnou opravu panelů a u posledních pater jejich nahrazení ocelovým zábradlím. Zde budou veškeré práce skončeny až letos.

Jestliže autorský dozor na stavbách vykonávala projektová kancelář, jejich generálním dodavatelem se stala firma Stavby a montáže Pardubice a u části panelového domu též firma Konstruktis. Osvědčilo se, že místo odborných úředníků radnice, kteří mají dostatek naléhavých úkolů při správě obecního majetku, byla stavebním dozorem pověřena soukromá firma.

I když projekt původně počítal s modernizací bytových jader, k jejich rekonstrukci se zatím nepřistoupilo. Představitelé Městské části Praha 9 jsou toho názoru, že nejdřív je nutné řádně opravit zvenčí celý dům, jeho plášť, střechu a další hlavní části. Až později, při dostatku finančních zdrojů, lze uvažovat o vylepšení bytových jader. Přitom někteří nájemníci si je již nechali opravit na vlastní náklady.

ZATÍM 86 MILIÓNŮ

Na základě předloženého projektu schválilo zastupitelstvo finanční rozpočet na rekonstrukci obou panelových domů. Není nijak malý a je hrazen především z obecních peněz. V ulici Bílinská, u bytového bloku s jedenácti vchody, jehož regenerace skončila, dosáhly celkové náklady 66 miliónů korun. V Jablonecké ulici je náročnější oprava domu se čtrnácti vchody zatím dokončena jen zčásti. Bude také finančně nákladnější. Dosud zde bylo vynaloženo 20 miliónů korun.

Menší část prostředků na dosavadní rekonstrukci panelových domů - dotaci ve výši 3,2 miliónu korun - obdržela uvedená městská část od Ministerstva pro místní rozvoj. Zástupci Prahy 9 též požádali o podporu, která je poskytována v rámci státního programu zaměřeného na snižování spotřeby energie. Jejím garantem je Česká energetická agentura. Přestože byly při rekonstrukci domu v ulici Bílinská dodrženy požadavky, které opravňovaly k získání této podpory, což potvrdil i vypracovaný audit, státní příspěvek nebyl přiznán.

DALŠÍ POSTUP

Předpokládá se, že další regenerace paneláků ve vlastnictví Městské části Praha 9 bude pokračovat v dílčích etapách. Již proto, že finanční zdroje získané při privatizaci části bytového fondu jsou značně vyčerpány a se zbývající částí peněz je nyní nezbytné více počítat při naléhavých opravách domů ve staré zástavbě. Zejména když možnosti úvěru za přijatelných podmínek jsou omezené a příjmy z nájmů jsou vázány cenovou regulací.

Znamená to, že se letos uskuteční jen nejnutnější stavební úpravy panelového domu v Litoměřické ulici. Až v roce 2001 by měla začít regenerace dalších dvou obecních panelových bloků celkem se 768 byty v ulici Vysočanská. Zbývající přijdou na řadu později, jak časovou potřebu jejich rekonstrukce doloží připravovaná studie.

- bd -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down