01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

NEJEN PROTI DROGÁM

I přesto, že Opava nepatří mezi velkoměsta, problém špatně využívaného volného času mládeže je varující. V posledních pěti letech se tak sportovní zařízení stala pro město prioritní a ze strany občanů vítaná. Statistická čísla trestných činů a drogově závislých přinutila město více se zabývat...

I přesto, že Opava nepatří mezi velkoměsta, problém špatně využívaného volného času mládeže je varující. V posledních pěti letech se tak sportovní zařízení stala pro město prioritní a ze strany občanů vítaná.

Statistická čísla trestných činů a drogově závislých přinutila město více se zabývat prevencí, a to zejména primární. Jako pro mládež nejlákavější se ukázala výstavba sportovních ploch s víceúčelovým využitím.

Město v řešení této situace nezůstalo osamoceno. Nápady, vytipováním lokalit a organizací pomohli lidé sdružení v neziskových organizacích zabývajících se volnočasovými aktivitami mládeže.

POMÁHAJÍ SDRUŽENÍ

Mezi taková sdružení patří například "Arrows", které sdružuje zájemce o in line-sport. V Opavě se vyskytovaly rampy a různé překážky pouze ojediněle na sídlištích, kde k nevoli několika stěžovatelů musely být po pár dnech odstraněny. Toto sdružení tedy před dvěma lety přišlo s nabídkou vystavět středisko volného času pro in line sport a do budoucna i pro jiná sportoviště, která v nabídce sportovních ploch města chybějí. Například softball, baseball, ringo apod.

Sdružení vypracovalo i kvalitní projekt sportoviště v celkové hodnotě téměř 1,3 mil. korun. a stalo se provozovatelem. Město sdružení darovalo pozemek s podmínkou jeho využití jako sportovního areálu pro mládež a do začátku přispělo částkou přes 120 tisíc korun. Další prostředky byly získány z Ministerstva vnitra formou grantu na protidrogovu prevenci a prevenci kriminality, a to v částce téměř 900 tisíc, Okresní úřad v Opavě přidělil projektu částku 50 tisíc a podíl sdružení byl téměř čtvrt miliónu korun. O správu a údržbu se bude starat zaměstnanec v civilní službě financovaný také z prostředků města.

PRIORITOU SÍDLIŠTĚ

Dalším velmi aktivním sdružením je "B. K. Trefa", které se zaměřuje na rozvoj basketbalu u dětí a mládeže. Na volné plochy instaluje basketbalové koše a pořádá turnaje neorganizovaných dětí. V současné době je tak zejména na sídlištích a v areálech základních škol nainstalováno dvacet košů.

Město se však nespoléhá jen na sdružení, ale samo se stará o rozvoj sportovních ploch, zejména na sídlištích. Vloni byla dokončena víceúčelová sportovní plocha s umělým povrchem na sídlišti - v části města velmi poškozené povodní v roce 1997. Areál je otevřen široké veřejnosti.

Po celou tu dobu se o to, aby nedocházelo k vandalismu, starají opět zaměstnanci v civilní službě.

Vloni jsme poprvé vyzkoušeli způsob využití školních hřišť, která jsou za určitých podmínek zpřístupněna dětem po celé dny.

Bohužel však často dochází k vandalismu. Snažíme se hledat schůdná řešení, například dozory a úklid hřišť pracovníky v civilní službě a podobně.

MIROSLAVA HALÁMKOVÁ,

Úřad města

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down