01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ŠANCE NEZAMĚSTNANÝCH

V okrese Příbram dosáhla nezaměstnanost 9,5 %. Úřad práce eviduje v současné době 5500 uchazečů o práci. Lze však očekávat, že aktivní politikou zaměstnanosti se nepříznivý trend podaří zastavit. "Bohužel, poptávka po pracovní síle je malá, v nabídce máme jen 450 míst," uvedl Mgr. Libor Bartůněk,...

V okrese Příbram dosáhla nezaměstnanost 9,5 %. Úřad práce eviduje v současné době 5500 uchazečů o práci. Lze však očekávat, že aktivní politikou zaměstnanosti se nepříznivý trend podaří zastavit.

"Bohužel, poptávka po pracovní síle je malá, v nabídce máme jen 450 míst," uvedl Mgr. Libor Bartůněk, vedoucí analytického oddělení úřadu práce, "přičemž převládá zájem o zedníky, zámečníky, soustružníky, truhláře, tesaře, švadleny, šičky."

V loňském září bylo evidováno 882 absolventů škol všech typů včetně mladistvých, letos je jejich počet nižší. To lze přičíst také působení aktivní politiky zaměstnanosti (například zřízení míst na odbornou praxi absolventů škol, nebo finanční dotace). Koncem roku 1999 bylo tedy evidováno 620 absolventů a počátkem letošního roku klesl počet na 590 mladých zájemců o práci.

Aktivní politika zaměstnanosti zahrnuje společensky účelná pracovní místa, veřejně prospěšné práce, odbornou praxi absolventů škol a rekvalifikace.

Úřad práce úzce spolupracuje s okresní obchodní a hospodářskou komorou. Inicioval některé aktivity, které by v budoucnu měly vést ke vzniku průmyslové zóny. V současné době se jedná o novém průmyslovém závodě v Dobříši, na jehož výstavbě by se měla podílet japonská firma Mitsubishi. Počítá se s tím, že na začátku by tam mělo vzniknout 200 a následně ještě 300 pracovních míst.

"To by našemu mikroregionu velmi pomohlo," podotkl Mgr. Bartůněk, "jsme mírně optimističtí a věříme, že navzdory prognózám o dalším růstu nezaměstnanosti se nám letos podaří nezaměstnanost zastavit, možná i mírně snížit. Doufáme, že v letošním roce nepřekročíme 10% hranici."

PODPORA Z FONDŮ EU

Kromě značných finančních prostředků věnovaných aktivní politice zaměstnanosti ze státního rozpočtu pracovníci úřadu práce očekávají, že bude možno čerpat peníze na ověření některých nových nástrojů z fondů Evropské unie, konkrétně z fondu PALMIF.

"Již jsme realizovali tři projekty s příznivými zkušenostmi. Navštívila nás hodnotící komise EU a všechny tři projekty pochválila," konstatoval Mgr. Bartůněk.

Ing. František Stluka, vedoucí oddělení poradenství Úřadu práce Příbram má s mladými uchazeči o zaměstnání již bohaté zkušenosti: "Již druhým rokem zpracováváme program Absolvent, který se skládá z asi pěti projektů. Program obsahuje možnost zařazení absolventů všech stupňů vzdělání do jednotlivých projektů."

Mezi ně se řadí i nabídka dalšího studia, zařazení do rekvalifikací, odborné praxe, na společensky účelná pracovní místa, veřejně prospěšné práce i nabídka volných míst. Za rok 1999 byla již tato oblast aktivní pomoci vyhodnocena a podařilo se zařadit 184 absolventů. Nejvíce - 135 absolventů - využilo možnost odborné praxe. Do rekvalifikací se jich přihlásilo 37, na společensky účelná pracovní místa 10 a na veřejně prospěšné práce čtyři.

Náklady vynaložené na skupinu nezaměstnaných absolventů dosáhly v loňském roce 3,340 mil. Kč. Zároveň se podařilo snížit počet absolventů evidovaných mezi zájemci o uplatnění na trhu práce. "V důsledku zavedení delší povinné školní docházky o devátou třídu ovšem v roce 1999 také vyšlo méně vyučenců, jen asi 62, proti průměrně 450 v minulých letech. Tento údaj při statistickém vyhodnocování nelze opomenout," upozornil v zájmu objektivního hodnocení Ing. Stluka.

REKVALIFIKACE ABSOLVENTŮ

Pokud by vláda projednala Program aktivní politiky zaměstnanosti obsahující čtyři základní body, mělo by být umožněno zařazovat absolventy odborných škol na praxe v rozpočtových a příspěvkových organizacích, což zákon dosud neumožňoval.

Jednou z forem uplatnění na trhu práce je rekvalifikace. Úřad práce spolupracuje se Vzdělávacím střediskem Příbram, v němž lze získat odbornost v celé škále profesí.

"Středisko nám vychází vstříc, neboť školí zájemce o strojírenské a elektrotechnické obory. V současné době jsou v jejich výuce opět zařazeni dva naši uchazeči," informoval Ing. Stluka, "zaráží nás však, že mezi evidovanými uchazeči o zaměstnání není o možnost získat osvědčení o kvalifikaci v žádaném oboru odpovídající zájem. Nabídka volných míst právě v těchto strojírenských a elektrotechnických profesích je poměrně četná."

Podle názoru Ing. Stluky malý zájem souvisí s trendem posledních letech, kdy se na tyto učební obory a střední školy hlásí málo zájemců.

"Před pěti šesti lety se ročně vyučilo kolem padesáti zámečníků, v posledních letech jsme rádi, když jich ukončí školu pět až deset. Stojí nás veliké úsilí přemluvit rodiče i děti, aby se děti pro tyto obory rozhodly. Většina žáků se hlásí do oblasti služeb, například enormní zájem je o obor kuchař - číšník. Máme více než sto vyučenců ročně. Je tedy otázka, jak se budou v nejbližší budoucnosti uplatňovat na trhu práce," netají se určitými obavami Ing. Stluka.

V roce 1998 se rekvalifikací podařilo umístit 184, v roce 1999 již 275 zájemců. Největší zájem byl o kurz svařování a získání svářečského průkazu (89 zájemců), dále pak o kurzy výpočetní techniky a základní obsluhy počítačů (86). Kurzy účetnictví a základy podnikání absolvovalo po dvanácti osob. V loňském roce bylo ve Vzdělávacím středisku Příbram zařazeno i osm zájemců o obsluhu stavebních strojů.

"Spolupráce se vzdělávacím střediskem je velmi dobrá, vychází nám všemožně vstříc," podotkl Ing. Stluka.

SPECIÁLNÍ PROFESE

Vzdělávací středisko v Příbrami se zabývá výukou speciálních profesí, k jejichž výkonu je nezbytné osvědčení o způsobilosti. Patří mezi ně například obsluha zdvihacích zařízení, tlakových nádob a plynových zařízení, nízkotlakých kotelen, elektrických zařízení, řízení motorových vozíků, stavebních a zemních strojů, silničních strojů apod.

S tímto střediskem navázal spolupráci Úřad práce Příbram a objednává v něm zařazení do rekvalifikačního kurzu pro registrované nezaměstnané. Náklady na školení hradí úřad práce.

Jak uvedl Ing. Zdeněk Rerych, jeden ze tří společníků střediska, počet zájemců se různí podle zaměření kurzu. Věkový průměr frekventantů kurzů je asi 35 let.

"Jsou mezi nimi nejen dvacetiletí, ale i lidé v důchodovém věku. Například elektrikáři, kteří soukromě podnikají a chtějí si udržet profesi, musí absolvovat každé tři roky přezkoušení," vysvětlil.

Lektorský sbor tvoří asi dvacet externistů, neboť je třeba obsáhnout široké spektrum speciálních znalostí z jednotlivých profesí. Středisko školí v průběhu celého roku. Zájem o kurzy se ovšem soustřeďuje zejména do zimních měsíců, v létě je minimální.

MARTA STLOUKALOVÁ

FOTO AUTORKA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down