01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozvaha

Cílem rozvahy je poskytnout analytikovi informaci o aktivech a pasivech projektu v kumulované podobě v jednotlivých letech (v případě finanční analýzy, podobně jako se u cash flow a výsledovky jedná o simulované, potenciální, budoucí hodnoty). Aktiva zahrnují kromě hotovosti, pohledávek a hodnoty...

Cílem rozvahy je poskytnout analytikovi informaci o aktivech a pasivech projektu v kumulované podobě v jednotlivých letech (v případě finanční analýzy, podobně jako se u cash flow a výsledovky jedná o simulované, potenciální, budoucí hodnoty).

Aktiva zahrnují kromě hotovosti, pohledávek a hodnoty zásob (tzv. běžná, oběžná aktiva) i investiční majetek (fixní aktiva).

Pasiva, tedy to, čím jsou aktiva kryta, zahrnují obvykle krátkodobé závazky (tzv. běžná pasiva, tedy závazky, splatné směnky, krátkodobé úvěry apod.), dlouhodobý dluh a vlastní jmění. Vlastní jmění představuje obvykle základní jmění (základní, obvykle akciový kapitál) plus kumulovaný, nerozdělený čistý zisk (v terminologii UNIDO nazývaný "rezervy"). V této souvislosti je třeba poznamenat, že "rozděleným ziskem" se rozumí pouze ta část, která odchází mimo projekt (jako "cash outflow"), tedy dividendy. Zisk rozdělený "interně", podle konkrétní legislativy na různé fondy se z tohoto hlediska považuje za zisk nerozdělený, ponechaný v projektu.

Některé přístupy definují rozvahu jako rovnici "aktiva = pasiva + vlastní jmění"

V metodice UNIDO má tento vztah podobu "celková aktiva = celková pasiva", přičemž vlastní jmění je součástí celkových pasiv, jak ukazuje ilustrace struktury rozvahy v metodice UNIDO a počítačovém modelu COMFAR III Expert (viz tab. 7).

Tab. 7 Rozvaha

CELKOVÁ AKTIVA CELKOVÁ PASIVA

Celková běžná aktiva

- zásoby

- rozpracovaná produkce Celková běžná pasiva

- hotová produkce - závazky

- pohledávky - překlenovací úvěry

- hotovost

- depozita

- disponibilní finance

Celková fixní aktiva, po odpisech

- fixní investice

- rozpracované investice Celkové dlouhodobé dluhy

- předvýrobní výdaje

Celkový vlastní kapitál

Kumulované ztráty přenášené dále - řádný kapitál

- preferenční kapitál

- subvence

Rezervy

Ztráty v běžném roce (kumulovaný nerozdělený

čistý zisk)

Čistý zisk

Kurzovní ztráty - dividendy

- nerozdělený zisk

Kurzovní výnosy

(= BILANČNÍ SUMA) (= BILANČNÍ SUMA)

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down