01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

FINANČNÍ A EKONOMICKÁ ANALÝZA

Metodika, resp. terminologie UNIDO rozlišuje analýzu finanční a ekonomickou. Finanční (též komerční) analýza se zabývá projektem z hlediska investora, podnikatele, resp. banky jako zdroje úvěrů, zatímco pod pojmem ekonomická analýza se rozumí pohled národohospodářský, tedy analýza vlivů projektu na...

Metodika, resp. terminologie UNIDO rozlišuje analýzu finanční a ekonomickou. Finanční (též komerční) analýza se zabývá projektem z hlediska investora, podnikatele, resp. banky jako zdroje úvěrů, zatímco pod pojmem ekonomická analýza se rozumí pohled národohospodářský, tedy analýza vlivů projektu na nadřazený systém, tedy ekonomiku dané země, resp. regionu. Je zřejmé, že ekonomická analýza má svoje opodstatnění pouze u projektů rozsáhlých, technicky či ekonomicky významných nebo projektů, u nichž jsou národohospodářské efekty primárním cílem (např. rozvojové projekty). Finanční analýza je nezbytným předpokladem a prvním krokem pro analýzu ekonomickou.

Rychlou orientaci v základních aspektech tzv. finanční a ekonomické analýzy projektů poskytuje tab. 3.

Je zřejmé, že projekt efektivní z hlediska podnikatelského nemusí být vždy zajímavý z hlediska makroekonomického (tedy např. i regionálního, komunálního apod.) a naopak (viz problémy zaměstnanosti, ochrany životního prostředí atd.). Z hlediska naznačené terminologie se tento text zabývá oblastí finanční analýzy vztahující se bezprostředně k určitému projektu, i když hlediska makroekonomická nejsou projektům komunální a regionální povahy zcela vzdálená. V metodice UNIDO je tzv. ekonomická analýza zaměřena jednak na aspekty týkající se spíše národní ekonomiky (vlivy projektu na tvorbu a distribuci národní přidané hodnoty, na zahraniční obchod apod.), jednak staví na některých pojmech (např. stínové ceny zdrojů, stínové směnné kurzy), jejichž podrobnější diskuze by již byla mimo rámec a rozsah tohoto textu.

Tab. 3 Finanční a ekonomická analýza, základní aspekty

FINANČNÍ EKONOMICKÁ

(komerční) (národohospodářská)

ANALÝZA PROJEKTU ANALÝZA PROJEKTU

Pohled investora, Pohled vlády, národohospodářů

banky, akcionáře atd. atd.

Finanční životaschopnost Vlivy projektu na národní

a efektivnost projektu hospodářství

Komerční ceny Ekonomické (stínové) ceny

Přímé efekty projektu Přímé i nepřímé efekty projektu

Finanční efekty projektu Finanční i nefinanční efekty

projektu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down