20.07.2015 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zákon o řízení a kontrole veřejných financí zjednoduší současný systém

Obce se mají na co těšit. Dnes totiž do vnějšího připomínkového řízení vstupuje návrh zákona o řízení a kontrole veřejných financí. Jak na snídani s novináři uvedl pověřený náměstek sekce Finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek, nová norma výrazně zjednoduší systém kontrol a interních auditů, a tím i život. Kontrolovat poskytnuté dotace bude od roku 2017, kdy má zákon začít platit, jeden subjekt, a to poskytovatel. Vymáhat pokutu pak bude Celní správa.

Co se navrhuje?

Ministerstvo financí navrhuje podstatným způsobem zjednodušit a zlepšit kvalitu systému vnitřního řízení a kontrol veřejných peněz, který je dlouhodobě kritizován kraji, obcemi i Evropskou komisí. Právě kvůli jeho selhání měla Česká republika problémy s čerpáním evropských fondů. Nový zákon o řízení a kontrole veřejných financí zjednodušuje současný nepřehledný systém, a tím snižuje administrativní zátěž jak na straně poskytovatelů, tak i na straně příjemců dotací.

„Poskytovatelé byli v posledních letech zavaleni řadou kontrol, které se velmi často zaměřovaly na to samé a přitom nepřinášely výsledky. Zejména pro menší obce tento stav představuje neúměrnou zátěž. To se změní. Nově například rušíme duplicitní kontrolu porušení rozpočtové kázně finančními úřady,“ zdůrazňuje ministr financí Andrej Babiš.

/zr/

Zásadní nedostatky v řízení a kontrole veřejných financí kritizuje i poslední výroční zpráva BIS. Za hlavní problémy veřejné správy označila mimo jiné i netransparentní rozhodovací procesy a nízkou odpovědnost úředníků. Nový zákon odstraňuje i tyto nedostatky. Konkrétně zákon jasně stanoví osoby, které budou za řízení a kontrolu hospodaření s veřejnými prostředky zodpovědné.

„V České republice se potýkáme s problémem, že chybí jasně vymezená odpovědnost za vynakládané veřejné výdaje. Za stěžejní proto považuji, že návrh zákona stanoví jako povinnost tuto odpovědnost konkrétních osob v systému řízení a kontroly veřejných financí jednoznačně určit. To je pro řádné hospodaření s veřejnými prostředky klíčový předpoklad,“ dodává pověřený náměstek sekce Finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek.

  Kvalita hospodaření s veřejnými prostředky se zlepší rovněž díky zavedení moderních nástrojů řízení a kontroly, mezi něž patří stanovení jasných pravidel pro hodnocení projektů a důsledné uplatňování mezinárodně uznávaných standardů pro audit.

Návrh zákona byl zaslán do vnějšího připomínkového řízení. Ministerstvo financí v rámci následujících týdnů připravuje řadu odborných kulatých stolů, na kterých detaily zákona představí a bude je s odbornou veřejností konzultovat.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den, dovolujeme si Vám zaslat odkaz na článek POJMOVÁ PŘESNOST V ŘÍZENÍ A KONTROLE VEŘEJNÉ SPRÁVY autorů Vyleťal, Musil uveřejněný v časopise ACTA STING v roce 2015 viz: http://www.sting.cz/acta/acta2_2015_web.pdf.
    Článek řeší vztah pojmů 3E a podle stavu zákona č. 320/2001 Sb., podle návrhu zákona o řízení a kontrole veřejných financí a dalších dokumentů.
    S pozdravem Vyleťal Pavel

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down