28.06.2018 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hypotéky podraží na 2,7 %, připravte se na to

Klíčová dvoutýdenní repo sazba, od které se mimo jiné odvíjejí úrokové sazby úvěrů, vzrostla na 1 %. Rozhodnutí bankovní rady centrální banky se promítne v mírném zvýšení úrokových sazeb. Hypotéky opět podraží.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) již čtyřikrát za posledních 10 měsíců zvýšila úrokové sazby, vždy o 0,25 p. b. Poprvé se tak stalo loni v srpnu, kdy se repo sazba zvedla z technické nuly (0,05 %) na 0,25 %. Další růst následoval v listopadu a letos v únoru. Aktuálním navýšením dosáhla repo sazba úrovně 1 %. „Aktuální zvýšení klíčové úrokové sazby není žádným překvapením. Centrální banka se netajila tím, že do konce roku 2018 repo sazbu zřejmě ještě zvýší. Odhady z počátku roku 2018 již hovořily o tom, že není vyloučeno, že se s repo sazbou dostaneme v roce 2018 až na 1,5 %,“ komentuje aktuální rozhodnutí David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Dá se předpokládat, že banky stejně jako u předchozích zvýšení repo sazby přistoupí k odpovídajícímu mírnému zvýšení úrokových sazeb. „V současnosti se průměrné sazby u nejobvyklejších variant hypotečních úvěrů pohybují kolem 2,5 % p. a. Očekávám, že banky změnu co nevidět promítnou do svých sazebníků a po letních prázdninách se sazby budou pohybovat někde kolem 2,7 % p. a.,“ odhaduje David Eim.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Je to velice individuální, i dnes je možné získat sazbu 2,19% nebo 2,39%. Když si zadáte své parametry někam do hypoteční kalkulačky, vyjedou vám i lepší úroky viz: https://www.hypotecnikalkulacka.cz

    Každopádně další navýšení dle mého již není zapotřebí. Trh na nové úrokové sazby reaguje, zdražování nemovitostí se zpomalilo. Otázka je, zda je toto opatření ještě třeba, nebo je spíše zbytečné.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down