03.10.2018 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Říjnové vydání Moderní obce je už u čtenářů

Ještě před volbami do zastupitelstev obcí jsme pro naše čtenáře stačili připravit a z tiskárny všem předplatitelům rozeslat říjnové vydání Moderní obce. První strana obálky je tentokrát poněkud netradiční: Objevily se na ní portrétní snímky všech "tváří" časopisu z jeho minulých dvanácti čísel. Uvnitř časopisu pak najedete i odpovědi těchto dvanácti starostek a starostů v anketě na téma Sto let od vzniku Československa a budoucnost moderní veřejné správy v naší zemi.

Už tradičně jsme z aktuálního vydání Moderní obce vybrali citáty některých osobností,  jejichž texty či vyjádření otiskujeme na stránkách tohoto čísla časopisu.

* Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.: Chtěl bych vám prostřednictvím Moderní obce poděkovat za vaši obětavou práci a popřát vám, ale hlavně nám občanům, abyste v této záslužné činnosti pokračovali a abychom tu naši krásnou zemičku měli ještě krásnější. Proto vám přeji, abyste ve volbách uspěli, a mohli tak pokračovat ve své práci. A pokud někteří z vás již nebudou znovu kandidovat do zastupitelstev obcí a měst, tak jim přeji šikovné nástupce, přinejmenším tak dobré, jak dobří jste v čele radnic byli vy. Nemusíte se za nic stydět.

* Mgr. František Lukl, MPA, předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova: Musíme si přiznat, že hybnou silou v tomto procesu jsou hlavně finance představující podporu státu, které se nám zatím dostává, s ohledem na rychlost, jakou se některá území vysidlují, ve velmi omezené míře.

* Ing. Věra Kameníčková, analytička CRIF – Czech Credit Bureau: Podíváme-li se na období let 2013 až 2017 na údajích za všechny obce bez Prahy, tak kapitálové příjmy obcí vykazovaly v delším horizontu sestupný trend. Ten porušil až jejich růst v roce 2016. V roce 2017 se sice jejich objem meziročně snížil, avšak byl stále ještě vyšší než v roce 2014 a 2015. Na celkových příjmech se kapitálové příjmy podílely v daném období v rozmezí od 3 % do 4 %. Nejvyšší podíl a objem vykázaly v letech 2013 a 2016.

* Ing. Luděk Tesař, ekonom: Jisté je, že v roce 2019 platy a konzumace porostou, sehnat pracujícího řemeslníka za peníze bude již zcela nemožné, nastoupí hodnota kouzel. Bez legrace, je třeba raději o zhruba 2 až 3 % korigovat dolů predikci, která na rok 2019 nyní oficiálně počítá s růstem sdílených daňových příjmů o 7 %. Tahounem daňových příjmů obcí bude nicméně zcela jistě výnos daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a DPH. Stagnovat budou zisky firem, což se projeví v nižším výnosu daně z příjmů právnických osob.

* Ing. Václav Koudele, manažer strategie pro veřejnou správu Česká republika a Slovensko, Microsoft, s. r. o.: Jak s umělou inteligencí začít, udělat s ní první krůčky a využívat ji ve prospěch obce? Jednou z možností je využívání chatbotu na obecním webu. Ocení to i vaši spoluobčané a voliči. Co to je chatbot? Je to online psaní, online komunikace přes Skype, nebo messenger. Některá města už dnes nabízejí na svém webu občanům možnost online chatu. Ti se mohou opakovaně ptát na běžné věci typu: jak a kde získat nový řidičský průkaz, jak lze v pokladně na obci zaplatit poplatek ze psa a zda je možno ho zaplatit elektronicky, kdy je otevřeno ve sběrném dvoře nebo kdy se pravidelně sváží domovní odpad. Online chat je velká pomoc pro občany - vnímají ho velmi pozitivně. Nemusí nikam telefonovat, nemusí nikde na webu nic hledat a odpověď na svůj dotaz mají obratem.

* Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství: V řadě obcí se daří realizovat významná navýšení procent separace využitelných složek komunálních odpadů. Známé jsou příklady 39 obcí na Znojemsku, vybraných obcí na Ostravsku, či příklad města Hradec Králové a mnoha dalších. Tam všude se podařilo velmi dobře zavést tzv. systémy door to door. Zjednodušeně řečeno, přistavili tam sběrné nádoby přímo k rodinným domům. Po měsících podrobného měření se ve velké většině lokalit potvrdilo navýšení separace o desítky procent a na druhé straně viditelné snížení produkce směsného komunálního odpadu. V mnoha případech pak mohl být prodloužen interval svozu černých popelnic na dvojnásobek.

* RNDr. Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT: Ze zkušeností, které máme s tříděním a recyklací baterií, víme, že velký význam má, jak aktivní jsou lidé na radnicích a jak třídění odpadu ve své obci podporují. Kvalitní osvěta a k tomu případně i konkrétní motivace pro občany se pak odrazí v tom, jak dobře lidé odpad třídí.

* Ing. Radim Sršeň, Ph.D., místopředseda Sdružení místních samospráv ČR a starosta obce Dolní Studénky: Připadá mi, že když nějaká napůl politická instituce zjistí nějaké pochybení ze strany obce, rychle s tím běží do pořadu Otázky Václava Moravce místo toho, aby se snažila obcím pomoci a spíše je metodicky vést, aby se zamezilo chybám z jejich strany. Kontroly se zdvojují i ztrojují a mají odlišné závěry. Jsem rád, že z Bruselu přišel návrh, aby do budoucna v rámci evropských dotací nechodily trojí kontroly, ale přišla jedna a pak možná případně jedna nápravná. To by možná pomohlo zlepšit současný stav, kdy chodí jedna kontrola za druhou a často ani nevíme, pro kterou co nachystat, abychom u takové kontroly  prošli.

* Ministryně pro místní rozvoj Ing. Klára Dostálová: Důležité je, aby na možnosti, které program Výstavba nabídne, byly se svými projekty výstavby nájemního bydlení připraveny obce a města. Ministerstvo nyní intenzivně vyjednává se Svazem měst a obcí ČR, aby zjistilo připravenost vhodných projektů na straně územní samosprávy – a podle toho bylo nastaveno reálné spuštění tohoto programu.

* Ing. Miloslav Vostrý, předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR: S velkou pravděpodobností se náš obor v příštích letech změní, respektive rozšíří spektrum sledovaných a odstraňovaných látek na úpravnách vod, zvýší se požadavky na účinnosti čištění odpadních vod. Vyčištěnou odpadní vodu už nebudeme pouze vypouštět do vod povrchových, ale ve větší míře i využívat jako zdroj (v obdobích sucha stabilní) užitkové vody. Náš obor projde jako celé hospodářství procesem digitalizace. Vodoměry umožňující bezdrátový on-line přenos budou prakticky standardem. Ale co se určitě nezmění, je potřeba řady kvalifikovaných odborných pracovníků v našem oboru v nejrůznějších technických i jiných profesích. Když se například podívám na počty lidí z našeho oboru, kteří odcházejí do zaslouženého důchodu, a zároveň na počty čerstvých absolventů středních a vysokých škol se zaměřením vodní hospodářství, vidím, že nám v této oblasti hrozí průšvih obřích rozměrů.

* PhDr. Jaroslav Šubrt, mediátor a firemní sociolog: Které cesty vedou k eliminaci škodlivých konfliktů? Opačné než ty, jimiž spolehlivě dojdeme ke snížení angažovanosti zaměstnanců. Roli hrají i (ne)kvality vedoucího pracovníka: nezájem o zaměstnance; zamlžování problémů; netrestání nedostatků a nedůslednost; špatný příklad manažera; nerozeznání významu pojmu stimulace a motivace; nedodržování slibů a dohod; nejasná organizace a zadávání úkolů; nespravedlnost; systematicky nefungující zpětná vazba; zadržování informací až dezinformace atd.

* Ing. Vilém Frček, DiS., vedoucí tiskového oddělení Odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj: Takovým rozsahem funkčnosti jako NEN nedisponuje žádný certifikovaný elektronický nástroj. V době povinné elektronické komunikace je toto nezměrný benefit oproti ostatním nástrojům na trhu.

* Mgr. Barbara Hanousek Eckhardová, zástupkyně vedoucího tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí: Jakkoliv nás těší rekordně nízká nezaměstnanost, i nadále máme ve struktuře nezaměstnaných osob skupiny obtížně hledající cestu na trh práce. Veřejně prospěšné práce chápeme jako nástroj v rámci aktivní politiky zaměstnanosti pro jejich opětovné začlenění na standardní trh práce.

* Michal Křivohlávek, ředitel spolku Bieno a facilitátor: Dvory a vnitrobloky jsou velkou příležitostí pro obyvatele měst. Přibližně třetina obyvatel bydlí v domech se dvory, většina z těchto míst je však nevyužitá či zanedbaná. Dvory nabízejí unikátní místo na pomezí soukromého a veřejného prostoru. Obyvatelé dvorů tvoří všechny generace – od dětí až po seniory. Společné využívání dvorů je výjimečnou příležitostí pro vztahy v domě. Živé vnitrobloky jsou lékem na městskou anonymitu.

* Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová, advokátka: Jsou-li kroky samosprávného subjektu (obec, město, kraj) motivovány snahou dostat zejména kvalitní a dobré dílo, dodávané logickým způsobem – a toho je zvoleným postupem dosaženo, není důvod hledat argumenty pro vrácení dotace, není-li dané jednání přímo významným excesem. Poskytnutí dotace zadavatele nezbavuje práva na samosprávné uvažování v mezích poskytnuté dotace a podle zákona o obcích, event. o krajích, když cílem má být podle těchto zákonů zejména hospodárnost se svěřenými prostředky, nikoli naplňování formálních náležitostí, navíc subjektivně hodnocených podle obecného § 6 zákona o zadávání veřejných zakázek.

* Mgr. Adéla Bušová, vedoucí právního týmu a trvale spolupracující advokátka v CÍSAŘ, ČEŠKA, SMUTNÝ s. r. o., advokátní kancelář, Mgr. Michaela Frydrychová, advokátní koncipientka v CÍSAŘ, ČEŠKA, SMUTNÝ s. r. o., advokátní kancelář: Pokud není subjekt veřejného práva schopen dostát nově účinným povinnostem,vyplývajícím z od letošního září účinného nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 910/2014 ze dne 23. července 2014, o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu a o zrušení směrnice 1999/93/ES, zkráceně nazývaného eIDAS, vystavuje se riziku, že jím vydávané či podepisované dokumenty budou neplatné pro nedostatek formy. Nebude-li subjekt veřejného práva schopen akceptovat elektronické či elektronicky podepsané dokumenty, provést elektronickou identifikaci, či způsobí-li nedodržením svých povinností neplatnost vydávaných či podepisovaných dokumentů, vystavuje se také riziku soudních sporů. Kromě zvýšené administrativy a nákladů spojených s opravou a opětovným zasláním neplatných dokumentů hrozí subjektům veřejného práva zejména povinnost nahradit škodu, která jinému subjektu vznikla v důsledku porušení jeho povinností, nesprávného úředního postupu či chybně vydaného či podepsaného dokumentu.

* JUDr. Ing. Petra Gříbková, ředitelka odborného programu konference Právo ve veřejné správě: Určitě bych všem čtenářům Moderní obce vzkázala, aby neváhali a zúčastnili se konference Právo ve veřejné správě, která se uskuteční 13. listopadu v Brně a následně 27. listopadu v Praze. Obsah a forma této konference není primárně zaměřena na teoretický výklad, ale na praktické návody, rady a příklady, které mohou účastníci následně využít v rámci svého profesního každodenního života. Na základě každoroční vysoké účasti se nám snad tento smělý cíl stále daří plnit.

* Mgr. Jan Břeň, právník: Úředník územního samosprávného celku (obce, kraje, hlavního města Prahy) je ze zákona povinen prohlubovat si svoji kvalifikaci. Tato jedna z jeho základních povinností je výslovně stanovena v § 16 odst. 1 písm. e) zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon ukládá úředníkům obce nejenom povinnost prohlubovat si svoji kvalifikaci, ale zároveň vymezuje i samotný rozsah prohlubování kvalifikace úředníka.

* JUDr. Šárka Bohátková, Kancelář veřejného ochránce práv: Podněty, v nichž stěžovatelé (většinou marně) bojují s katastrálním úřadem, aby se v rámci institutu opravy chyb v katastrálním operátu domohli opravy zápisu v příslušném katastrálním operátu, jsou stálicí problémů z oblasti pozemkového práva, kterou se veřejný ochránce práv zabývá. Katastrální zákon opravu jistých údajů katastru nemovitostí umožňuje. Očekávání stěžovatelů, že veškeré chyby lze daným postupem opravit, však často překračují kompetence katastrálního úřadu.

* Mgr. Andrea Koránová, advokátní koncipientka KVB advokátní kancelář s. r. o.: Funkce člena zastupitelstva obce je neslučitelná s funkcí vykonávanou zaměstnancem zařazeným do pověřeného obecního úřadu nebo krajského nebo finančního úřadu pouze za podmínky, že zaměstnanec vykonává přímo státní správu vztahující se k územní působnosti příslušné obce. Jelikož vedoucí odboru školství příslušného krajského úřadu vaší obci zcela určitě splňuje výše uvedenou podmínku (domníváme se, že s ohledem na pozici na odboru školství půjde o státní správu týkající se vaší obce), byla by jeho funkce zastupitele s činností na krajském úřadě neslučitelná. Kandidatuře to však nebrání.*

Odborný měsíčník Moderní obec si můžete v jeho elektronické verzi předplatit na: https://digi.profipress.cz/katalog/detail/moderni-obec.

Tištěnou verzui časopisu si můžete objednat na: https://profipress.cz/predplatne/.

/rš/

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down