Knihovnou roku se stala Místní knihovna Pavla Křížkovského Holasovice

V Zrcadlové kapli pražského Klementina byla počátkem tohoto týdne pošestnácté slavnostně udělena Cena Ministerstva kultury Knihovna roku 2018.

Ceny v různých kategoriích předal vítězným knihovnám ministr kultury Antonín Staněk. Ocenění se uděluje k ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích a mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb ve dvou kategoriích – Základní knihovna a Významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb.

Rád bych poděkoval všem, kteří skutečně se srdcem na dlani vykonávají své nádherné povolání, které je více posláním. Při dnešním předávání často zaznělo, že knihovník už dnes neplní jen tu původní roli, tedy že si k němu do knihovny lidé chodí půjčovat knihu, ale plní mnohem více úkolů a rolí, které jsou v kulturní společnosti nezastupitelné. Všem upřímně děkuji za jejich skvělou práci a věřím, že přijde čas, kdy i toto povolání bude ohodnoceno tak, jak si všichni přejeme. Srdečně vám všem blahopřeji!“ uvedl při slavnostním ceremoniálu ministr Antonín Staněk.

V kategorii Základní knihovna obdržela hlavní cenu Místní knihovna Pavla Křížkovského Holasovice na Opavsku za mimořádné a citlivé vytvoření prostoru pro lidi, knihy a informace a poskytování nadstandardních knihovnických a informačních služeb v rámci obce a regionu a výjimečné komunitní aktivity. Diplomy obdržely Obecní knihovna Horní Ves na Pelhřimovsku za mimořádné naplňování role knihovny jako komunitního centra napříč všemi generacemi návštěvníků v moderních uživatelsky příznivých prostorách a Místní knihovna Černotín na Přerovsku za moderní knihovnické služby, kreativní a inovativní přístup knihovnice k interiéru knihovny a komunitním aktivitám v obci.

V kategorii Významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb byl hlavní cenou oceněn Roman Giebisch,  předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP), za implementaci mezinárodního projektu Bookstart v českém prostředí s názvem S knížkou do života, který rozšiřuje dosavadní dobrou praxi knihoven v rozvoji čtenářství předškoláků a jejich rodin. Diplomem pak byla oceněna Knihovna města Ostravy za dlouhodobé poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb, zejména vedení klubové činnosti jako významného sociálního a socializačního prvku napříč všemi generacemi.*

/mk/

Na snímku:

Zástupci Holasovic bezprostředně po převzetí Ceny Ministerstva kultury Knihovna roku 2018. Vlevo ministr Antonín Staněk.

Foto: archiv Ministerstva kultury

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down