Celkem 18 měst v Jihomoravském kraji se zapojí do BATERKOMÁNIE

Začátkem května startuje v Jihomoravském kraji projekt BATERKOMÁNIE, který v sobě spojuje sběr použitých baterií a charitu. Čím více se jich během půlroční sběrové kampaně v 18 zapojených městech a městských částech vybere, tím více finančních prostředků dají její organizátoři na charitativní nebo obecně prospěšné projekty v kraji. Konkrétně za každý kilogram odevzdaných baterií to bude 10 korun. BATERKOMÁNIE je okořeněna ještě o soutěž měst. Jde při ní nejen o prestiž městských úřadů a úřadů městských částí, ale i o to, kdo vybere charitativní projekty, které získají finanční příspěvek. Toto privilegium připadne třem ve sběru nejúspěšnějším úřadům. Organizátory jsou Jihomoravský kraj a společnost ECOBAT.

V období od 1. května do 31. října 2019 najdete ve všech zapojených městských úřadech a úřadech městských částí sběrné nádoby označené logem soutěže, do kterých mohou úředníci, ale i běžní občané odevzdávat použité baterie. V soutěži měst vyhraje ten úřad, kterému se do sběrné nádoby na úřadě podaří vybrat největší množství baterií v přepočtu na jednoho úředníka. Celkovou částku, která bude rozdělena na charitu, pomohou navýšit i baterie, které lidé donesou také do sběrných dvorů a které děti a studenti vyberou ve školách zapojených do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Maximální výše finančního příspěvku je stanovena na 100 000 Kč.

Ve sběru baterií je Jihomoravský kraj nejlepší v republice. V loňském roce zde lidé vytřídili a k recyklaci předali 292,1 tuny baterií, což znamená, že každý obyvatel kraje odevzdal v průměru 247 gramů baterií. Skutečnost, že jsme nejlepší, neznamená, že bychom nemohli být ještě lepší,“ říká s úsměvem Ing. František Havíř, vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje a dodává: „Není to však jediný důvod, proč se k BATERKOMÁNII připojujeme. Je nám také velmi sympatické spojení sběru baterií s charitou a aktivní podpora osvěty pro třídění ze strany zapojených měst.“

Do sběrové soutěže BATERKOMÁNIE v Jihomoravském kraji se přihlásily městské úřady Boskovice, Břeclav, Bzenec, Hrušovany nad Jevišovkou, Hustopeče, Klobouky u Brna, Kyjov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Tišnov, Velká nad Veličkou, Veselí nad Moravou, Vyškov, Ždánice, Židlochovice, městské části Brno-Jundrov, Brno-sever a Brno-Starý Lískovec.

Poprvé se třídilo a soutěžilo na Vysočině

První Baterkománie se uskutečnila v roce 2018 v Kraji Vysočina, kde se za půl roku ve 20 zapojených městech podařilo vytřídit přes 9,5 tuny baterií, což bylo o 70 % více než ve srovnatelném období předchozího roku. Na vybrané projekty v kraji bylo předáno 105 tisíc korun.

 

„Těší nás, že jsme takto mohli přispět na pomoc lidem, kteří to potřebují, a na projekty, které dávají smysl,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT. Díky BATERKOMÁNII v Kraji Vysočina bylo 95 505 korun rozděleno mezi 3 projekty, a to konkrétně na pomoc školačce Adélce z Polné, která trpí autismem, dále na pomoc postiženému Ríšovi z Třeště a na aktivitu „Zasaď svůj strom“ v Počátkách. Původně avizovaný finanční příspěvek navíc organizátoři ještě navýšili o 10 000 korun, a to umožnilo z Baterkománie přispět i na tělocvičnu pro Denní stacionář Bludiště v Chotěboři.

„V soutěži BATERKOMÁNIE nejde jen o hmotnost vytříděných baterií a finance věnované na charitu. Ještě mnohem více si ceníme nadšení úředníků z měst, kteří dokážou povzbudit a motivovat občany, aby sbírali baterie na dobrou věc. Je to hezká osvěta nejen pro sběr baterií, ale i pro místní charitativní a obecně prospěšné projekty, které si zaslouží pozornost,“ dodává Petr Kratochvíl.

 

Baterie do koše nepatří

Zatím jen necelá polovina baterií, které jsou v Česku dány do oběhu, končí na recyklaci. Mělo by jich být mnohem víc, protože každá baterie, která skončí ve směsném odpadu, škodí přírodě. A to je hlavní cíl BATERKOMÁNIE – přesvědčit lidi, aby použité baterie odevzdávali na recyklaci. Když hodíte baterii do popelnice na směsný odpad, skončí na skládce nebo ve spalovně. Když ale absolvujete pár kroků navíc k nejbližšímu sběrnému místu, pak šetříte přírodu, protože díky recyklaci z použitých baterií získáváme druhotné suroviny, zejména kovy, které mohou sloužit k výrobě nových produktů.

 

Sběrná místa jsou na každém rohu

Sběrných míst je v ČR už přes 20 tisíc. Asi nejznámější jsou červené venkovní kontejnery na třídění drobných elektrospotřebičů a baterií. Na popularitě získávají sběrná místa v obchodech. Kdykoli tedy půjdete nakoupit do supermarketu, můžete zde odevzdat i baterie. Dalším místem jsou sběrné dvory. Stále více měst a obcí zřizuje sběrná místa na baterie přímo na městských nebo obecních úřadech. Pokud nevíte, kde máte nejbližší sběrné místo, určitě ho najdete ve vyhledávači mapa.ecobat.cz.

*

/jč/

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down