Svoboda, ta je k nezaplacení!!! S podporou street-artových umělců se lidé v Ostravě vyjadřují ke třiceti letům svobody

Od dnešního rána stříkají naplno spreje před bývalým dolem Jindřich v ostravské Nádražní ulici. Na jeho oplocení, které představuje plochu o rozměrech zhruba 3 x 80 metrů, vybarvují školáci různého věku, zástupci spolků, klubů, rodin i kolemjdoucí kontury nápisu Svoboda, ta je k nezaplacení!!! Na místě jsou k dispozici sprejové barvy mnoha odstínů, akrylové barvy a potřebné příslušenství, a to až do dnešních 17 hodin, kdy bude akce končit.

Téma svobody si každý pojímá po svém. Výsledek nicméně bude celistvý a zároveň bude každé písmeno originálním vyjádřením, co pro daného tvůrce znamená svoboda.

Účastníkům dnešní akce v Ostravě se věnuje speciální tým umělců v čele s Nikola Khomou Vavrousem (jeho názory na street-art a zkušenosti ze spolupráce s městy a obcemi jsme uveřejnili v říjnovém vydání Moderní obce), který k happeningu na začátku tohoto týdne uvedl: „Osobně vnímám demokracii jako formu společného soužití, která pro své udržení rozhodně vyžaduje zodpovědnost a tím umožňuje člověku naplno rozvíjet svůj potenciál, ducha a reagovat na svět okolo sebe, tím může člověk rozkvétat, pracovat na sobě a tak obohacovat svět. To, že se sejdou různé profese i generace a společně vytvoříme dílo ve veřejném prostoru, a to bez cenzury, je dar, který je v kontextu dějin výjimkou a já jsem za to nesmírně vděčný."

Street-artový happening připravilo město Ostrava ve spolupráci s místním umělcem Nikolou Khomou Vavrousem jako jednu z mnoha akcí, kterými si metropole Moravskoslezského kraje po celý podzim v rámci projektu SametOVA!!! připomíná 30. výročí sametové revoluce.

Další informace o akcích z projektu SametOVA!!! jsou k dispozici na www.ostrava30.cz.*

Zpravodajství z akce přináší i facebook na: https://www.facebook.com/events/2506153696338424/?active_tab=about.

/zr/

Foto: Magistrát města Ostravy

 

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down