Seminář radil, jak na rekonstrukci obecních budov

V Kostelci u Kyjova proběhl 18. srpna workshop s názvem Energeticky efektivní rekonstrukce obecních budov. Podstatou akce byly přímé konzultace obecních projektů s nezávislými odborníky oboru. Akce se konala v rámci programu SMART JMK, který pro své obce zajišťuje Jihomoravský kraj prostřednictvím Regionální rozvojové agentury jižní Moravy.

Problematika rekonstrukce obecního majetku je všeobecným a palčivým problémem většiny obcí. Aby bylo dosaženo maximálního praktického účinku, nebyl workshop konán centrálně v Brně, jak tomu většinou bývá. Místo konání bylo zasazeno přímo do objektu plánovaného k rekonstrukci, do kulturního domu v Kostelci u Kyjova. Aktivně tedy byla dovezena nabídka konzultace řešení do vybraného mikroregionu, což mělo za cíl iniciovat racionální rekonstrukce a nebát se moderních řešení. Využít tedy chytrých řešení pro malé obce a nestrašit prvky smart city v Brně.

Pro odborný obsah byli zajištěni 4 nezávislí experti působící v neziskovém a akademickém prostředí. Předběžnou komunikací se starostkami a starosty obcí, které místně řeší problém s rekonstrukcí budov, byly sebrány anotace projektů. Experti tak mohli být připraveni na tematický rozsah očekávaných dotazů. Přímo na workshopu si pak účastníci donesli projektové dokumentace či studie svých záměrů, které pak mohli podrobně na konkrétních otázkách rozebírat.

Všech 22 aktivních účastníků workshopu si tak odneslo minimálně směr, jakým projekt ubírat. V pokročilejším případě pak informace o variantách potřebné technologie, konstrukčním řešení, finanční náročnosti investice a provozních nákladech. Každopádně však rozptýlení obavy, že rekonstruovat moderními postupy nemá smysl. Inovativní koncept workshopu založený na cíleném doručení informací do území, na detailní konzultaci problému a na osobní vazbě všech zúčastněných se velice osvědčil a bude opakován i v dalších regionech.

Regionální rozvojová agentura jižní Moravy bude nadále v rámci programu SMART JMK konzultované projekty monitorovat a rozvíjet. V rámci programu již bylo obcím poskytnuto 16 projektů odborné asistence, konference, semináře a studijní cesta. Na podzim i v roce 2021 však budou iniciovány další podpůrné aktivity pro chytrý region jižní Moravy. Více informací naleznete na webu www. smart-jmk.cz.*

Jan Kuchyňka

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down