V Plzeňském kraji začíná počtrnácté soutěž o značku Regionální potravina

Malí a střední zpracovatelé a farmáři se mohou se svými nejlepšími i originálními produkty přihlásit do 28. dubna. Hodnotitelská komise soutěže zasedne 10. května a poté budou následovat veřejné ochutnávky. Značka je pro spotřebitele zárukou, že je v produktech nejméně 70 procent místních surovin nebo českých surovin, pokud místní v regionu nejsou. Uvedla to dnes řekla krajská koordinátorka Helena Hnojská z obecně prospěšné společnosti Úhlava z Klatov.

Zájem o regionální produkty podle Hnojské trvale roste. "Zaznamenali jsme zvýšený zájem o připravované aktivity nejen ze strany spotřebitelů, ale i výrobců, kteří se po váhání naučili se značkou pracovat a využívat ji v propagaci své činnosti," uvedla. Potvrzuje to také Tomáš Popp, organizátor plzeňských farmářských trhů. Trhovci, kteří prodávají i v Praze, uvádějí, že v Plzni mají vyšší tržby.

Kromě prestižní značky národní kvality získají vítězové publicitu v regionálním tisku, rádiu, sociálních sítích a v televizních pořadech (Kluci v akci, Herbář a dalších), propagační materiály a také možnost účasti na 15 ochutnávkách v kraji. Výrobce se jich může účastnit sám, ale pokud na to nemá kapacitu nebo vybavení, zajistí mu to Úhlava, která od něj oceněné potraviny odkoupí.

Značku už velmi dobře vnímají také zákazníci. Popularitu soutěže si vysvětluje více než čtrnáctiletou spoluprací Úhlavy s potravináři a farmáři, které se snaží prezentovat. Úhlava se věnuje jejich vzdělávání a rozvoji regionu. Produkty propaguje také kraj. "Regionální potravina podporuje malovýrobce a rukodělné podniky. Díky ocenění jsme měli mimo jiné možnost prezentovat naše piva na tuzemských i zahraničních veletrzích," uvedl Michael Beneš z oceněného Pivovaru Bizon z Čižic u Plzně. Vítězové budou vyhlášeni na krajských dožínkách 9. září na Farmě Janko ve Vysoké Libyni na Plzeňsku.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářů a farmářů do 250 zaměstnanců i regionů původu potravin. Výrobky mohou značku užívat čtyři roky, pak mohou soutěžit znovu.

Teď smí značku používat 36 produktů z regionu, tedy plný počet každoročních vítězů. Loni získalo ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje devět výrobků, třeba řez s lanýžovou náplní ze zemědělské a potravinářské školy v Klatovech, cibuláda od Jitky Červenkové a Jalapeňos klobása s čedarem z firmy AB BOR. Porota posuzovala 119 výrobků od 28 výrobců.*

/Zdroj: ČTK/

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down