Mníšek pod Brdy se stal absolutním vítězem soutěže Křišťálová popelnice

Řady Čechů, kteří loni třídili odpad, se loni rozrostly. Pravidelně už třídilo 75 % obyvatel ČR. A co se množství vytříděného odpadu týče, i tam jsme se meziročně zlepšili. Každý obyvatel ČR vytřídil prostřednictvím systému obcí i výkupen v průměru 78 kilogramů papíru, skla, plastů, kovů a nápojových kartonů. Kde ale třídili lidé v loňském roce po všech stránkách nejlépe? Na to nabídla odpověď celorepubliková soutěž obcí ČR v třídění odpadů „O křišťálovou popelnici 2022“.  Ty nejlepší ocenili zástupci Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a. s., která je vyhlašovatelem soutěže, na slavnostním večeru v Hradci Králové v rámci probíhající konference Odpady a obce 2023. 

Soutěž je tradičně určena všem obcím ČR zapojeným v systému EKO-KOM, které úspěšně absolvovaly krajskou soutěž obcí. To znamená, že do tohoto celorepublikového klání, postupují ty nejlepší obce z každého kraje. Do užšího výběru 19. ročníku soutěže O křišťálovou popelnici postoupilo 66 nejlepších měst a obcí – zástupci byli z každého kraje a seznam doplnilo hlavní město Praha. Jako v minulých letech se i tentokrát soutěžilo ve třech velikostních kategoriích – do 500 obyvatel, od 501 do 5000 obyvatel a v kategorii nad 5000 obyvatel. Tři nejlepší z každé kategorie byli oceněni na slavnostním večerním ceremoniálu v Hradci Králové.

V kategorii nejmenších obcí do 500 obyvatel nejvíce zabodovala obec Tři Studně. Ve střední kategorii, tedy mezi obcemi s 501 do 5000 obyvateli vystoupala nejvíce obec Vrbice a v kategorii nad 5000 obyvatel se protřídil na zlatou příčku středočeský Mníšek pod Brdy.  Zástupci vítězných obcí převzali křišťálové popelničky a diplomy.  Do Mníšku pod Brdy putovala také cena pro absolutního vítěze - velká Křišťálová popelnice. A doplní tak seznam vítězů, vyrytý na této slavné putovní trofeji.

Co je hodnoceno?

Každý kraj měl několik želízek v ohni. Do celostátního užšího výběru totiž postoupili automaticky vítězové z krajských soutěží, další zástupce z každého kraje nominovali příslušní regionální manažeři EKO-KOMu. V užším výběru pak o těch nejlepších rozhodovala celá řada kritérií a přihlíželo se také na celkové podmínky pro nakládání s odpady v obci. Hodnocení probíhalo na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví. Hodnotilo se množství vytříděného odpadu na osobu a rok pro každou sbíranou komoditu. Hodnotil se také poměr tříděného odpadu a produkci komunálního odpadu či hustota sběrné sítě. Body navíc získaly obce s nízkou produkcí směsného komunálního odpadu, a také obce, které sbírají všechny povinné komodity. Samotná Křišťálová popelnice v minulosti pobyla v Uherském Hradišti , Chocni , Vimperku , Berouně či v Litomyšli. Vůbec první zastávkou putovní trofeje byl v roce 2003 Třinec. Od té doby se konala anketa pravidelně, s výjimkou covidových let.*


VÝSLEDKY SOUTĚŽE O KŘIŠŤÁLOVOU POPELNICI 2022

 Absolutní vítěz: Mníšek pod Brdy

 kategorie Obce do 500 obyvatel:

      1.     Tři Studně

      2.     Nenkovice

      3.     Lipina

kategorie Obce 501–5000 obyvatel:

     1.     Vrbice

     2.     Rokytnice nad Jizerou

     3.     Košetice

kategorie Obce nad 5001 obyvatel:

     1.     Mníšek pod Brdy

     2.     Turnov

     3.     Vysoké Mýto

Popisek k foto: Cenu převzala - Hana Kotoučová, místostarostka (zleva David Surý, vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí, MŽP; Zbyněk Kozel, generální ředitel EKO-KOM; Hana Kotoučová, místostarostka; Petr Šikýř, provozní ředitel, EKO-KOM a Martina Filipová, ředitelka oddělení regionálního provozu, EKO-KOM)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down