V pražských Vysočanech byla zahájena stavba víceúčelového a vzdělávacího zařízení. Své důstojné místo v něm najde i Panevropská univerzita

Včera se v areálu Českých vinařských závodů v pražských Vysočanech uskutečnil slavnostní ceremoniál poklepání základního kamene víceúčelového a vzdělávacího zařízení. Hlavním nájemníkem tohoto zařízení bude Panevropská univerzita (PEUNI).

Ceremoniálu se zúčastnili: doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D., rektor Panevropské univerzity, Ing. Vladimír Kurka, místopředseda představenstva PROSPERITA holding, a.s., Mgr. Tomáš Portlík, starosta Městské části Praha 9, a Ing. Jiří Procházka, předseda představenstva ABP HOLDING a.s.

S ohledem na předpokládané náklady ve výši přibližně 400 milionů Kč jde
o jeden z nejvýznamnějších developerských projektů na území Městské části Praze 9. Projekt je výjimečný nejen svou finanční náročností, ale také svou funkcí. Z velké části totiž bude sloužit vysokoškolskému vzdělávání, a to s podmínkami pro studenty a pedagogy odpovídajícími 21. století. Autorem architektonického objektu je Ing. arch. Aleš David.

Panevropská univerzita (PEUNI), která je součástí českého koncernu PROSPERITA, je první soukromou univerzitou v České republice, která postupně buduje svůj kampus. Nové prostory přivítají studenty a pracovníky univerzity od akademického roku 2025 / 2026.

Ze včerejšího slavnostního poklepání základního kamene budoucího víceúčelového a vzdělávacího zařízení v Praze-Vysočanech. Foto: archiv vipera.cz

Vladimír Kurka, místopředseda představenstva PROSPERITA holding, k tomu uvedl: „Ryze český koncern PROSPERITA v současnosti zahrnuje přes osmdesát společností a působí v mnoha oborech podnikání, včetně energetiky, nakládání s odpady a recyklace, slévárenství, dřevo-zpracování, finančnictví, ale také vinařství
a vzdělávání.

Jsem velmi rád, že byla konečně zahájena výstavba v areálu Českých vinařských závodů ve Vysočanech. V tomto areálu se již delší dobu nevyrábí víno a trvalo mnoho let, než se podařilo tomuto areálu najít nový účel využití a zahájit jeho postupnou revitalizaci. Výstavba víceúčelové budovy je prvním krokem k tomuto cíli.“

Jak Vladimír Kurka dále konstatoval,Panevropská univerzita prochází v posledních letech významnou proměnou s cílem postupně vybudovat uznávanou vzdělávací instituci, která se kvalitou studia a reputací minimálně vyrovná veřejným vysokým školám. Po získání statusu univerzity byla v letošním roce potvrzena kvalita vzdělávání také rozhodnutím o udělení institucionální akreditace a mezinárodním uznáním úspěchů ve vědecké činnosti. „Proto jsem rád, že v nové budově bude sídlit také právě Panevropská univerzita, která se díky moderním prostorám posune i v oblasti zázemí na úroveň nejlepších západních univerzit,“ dodal Vladimír Kurka.

Na jeho slova navázal Vladimír Krajčík, rektor PEUNI: „Naše univerzita nabízí vysokoškolské vzdělávání v oblastech bezpečnosti, dopravy, ekonomie, médií a komunikace a práva. Nejatraktivnějšími studijními programy jsou Bezpečnostní studia, Letový provoz, Marketingová komunikace, Provoz a řízení letecké dopravy, Právo v aplikační praxi, Řízení lidských zdrojů, Ekonomika a řízení služeb, Podnikání a management. V současnosti na naší univerzitě studuje 2200 studentů, z toho 60 % prezenčně. Na univerzitě dokončilo svá studia k 31. 12. 2023 celkem 23 942 absolventů.“

Starosta MČ Praha 9 Tomáš Portlík připomněl, že rozvoj této městské části souvisí s výstavbou bytů, obchodních center, základních a mateřských škol a rozšiřování poliklinik. „Proto jsem moc rád, že zde budeme mít již druhou specializovanou univerzitu, která na Prahu 9 rozhodně patří,“ zdůraznil Tomáš Portlík.

Jiří Procházka, předseda představenstva ABP HOLDING a.s., generálního dodavatele stavby, následně uzavřel: „Jde o moderní charakter stavby v nízkoenergetickém pasivním standardu s nadčasovými technologiemi. Architektonické řešení objektu odráží jeho umístění v původním průmyslovém areálu, kdy fasádu tvoří obklad z lícových cihel a vysoká solitérní okna. Jsme rádi, že jsme součástí mimořádné přestavby brownfieldu na moderní univerzitní kampus." 

/zr/*

Na obrázku zcela nahoře: Vizualizace budoucího víceúčelového a vzdělávacího zařízení v pražských Vysočanech, ve kterém hlavním nájemníkem bude Panevropská univerzita.

Vizualizace: archiv architekta Aleše Davida

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down