Prezident Petr Pavel si v Bohumíně prohlédl zaplavené lokality

Do Bohumína na Karvinsku dnes krátce po půl desáté dopoledne dorazil prezident republiky Petr Pavel. Na krizovém štábu se zajímal o aktuální povodňovou situaci, následně vyrazil do terénu, aby si prohlédl zaplavené lokality.

V centru města navštívil Červenou kolonii, kde povodeň poškodila 24 bytů. Odtud pokračoval do Rolnické ulice v Pudlově, kde už voda opadla a lidé tam vyklízejí rodinné domy. Následně odcestoval do Ostravy.

„Jsme rádi, že jsme mohli pana prezidenta informovat o přetrvávajících problémech s nefungující elektřinou. Já věřím, že stejně jako pan ministr vnitra, který Bohumín navštívil včera (17. září), se o tom zmíní na ústředním krizovém štábu. A pokud se tím urychlí obnovení dodávek, budeme za to vděční,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Nový Bohumín je stále bez proudu kvůli zaplavené elektrorozvodně v Pudlově, výpadek postihl tisíce lidí a výrazně omezuje fungování základních služeb. Včera se společnosti ČEZ podařilo obnovit dodávky v Pudlově a Vrbici, elektřina funguje i ve Starém Bohumíně, Skřečoni, Záblatí a částečně v Šunychlu.

Radnice zřídila tři energocentra, kde si lidé mohou dobít mobily, aby mohli zůstat ve spojení se svými blízkými a měli přístup k informacím. Lidem slouží od 8 do 20 hodin v Domě dětí a mládeže, v kině K3 a v Centru sociálních služeb. Další provizorní energocentra vznikla například před místní služebnou Policie ČR či před supermarketem Lidl.

Bohumíně stále zůstávají zaplaveny některé části, nejhorší situace je v Šunychlu a v Nové Vsi. Z Hradce Králové míří do města dvě velkokapacitní čerpadla, která hasiči nasadí právě v těchto lokalitách. Vodu napříč Bohumínem odčerpává 18 jednotek profesionálních hasičů a 5 jednotek dobrovolných hasičů, ti také rozvážejí jídlo do nepřístupných oblastí. Během ničivých záplav bylo evakuováno 160 lidí, 40 z nich využilo ubytovacích kapacit města.

Stále zůstává uzavřena Bohumínská městská nemocnice, radnice, pošta, školy a další instituce. Provizorně funguje místní poliklinika, dvě lékárny a dva supermarkety. Úřad práce v Čáslavské ulici poskytuje lidem v nouzi rychlou pomoc k zabezpečení základních životních potřeb – první finanční pomoc v hotovosti. Týmy sociálního odboru, ale i Adry a Charity, se vydávají do postižených oblastí zjišťovat potřeby lidí a informovat o tom i úřad práce.

Obyvatelům Bohumína stále slouží krizové linky 731 531 731 a 731 124 628. Pro zapůjčení čerpadel je vyhrazeno třetí krizové číslo 731 130 663.

/tz/*

Na snímku: Prezident Petr Pavel se starostou Petrem Víchou

Foto: archiv města

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down