19.09.2024 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přechod na LED osvětlení přináší obcím i městům značné úspory energií

Mnoho měst a obcí stále používá jako zdroj pro veřejné osvětlení starší, méně účinné a energeticky náročné sodíkové výbojky. Daleko efektivnějším způsobem jsou LED diody, které mají nižší spotřebu energie, delší životnost, poskytují vyšší světelnou účinnost, kvalitnější osvětlení při nižší spotřebě energie a splňují vysoké nároky na udržitelnost. Vybrat si mohou z několika možností, například řešení od společnosti Signify, předního světového dodavatele osvětlovací techniky.

Podle Tomasze Waszkiewicze, generálního ředitele Signify pro region EE Central and South, by se do atmosféry vypustilo o 18 tisíc tun CO2 méně, pokud by přešlo na LED osvětlení jediné dvousettisícové město. A dodává: „To je množství, které za rok zachytí 850 tisíc stromů. Obce a města nejen v České republice tak mají několik pádných důvodů, proč se přechodem na úsporné LED osvětlení zabývat.“

LED osvětlení od Signify – až 80 % úspory energií

Přibližně 78 % z celosvětové spotřeby energií připadá na chod a správu měst a obcí. Z toho až 40 % spotřebují veřejná osvětlení. Společnost Signify má za sebou celou řadu projektů přechodu k LED osvětlení. Její LED svítidla značky Philips ušetří až 50 % elektrické energie, přičemž s využitím systému propojeného LED osvětlení a řídícího softwaru pro monitorování a vzdálenou správu Interact City, se úspory mohou zvýšit až na 80 %.

Jedním z měst, které již brzy poznají výhody účinného LED osvětlení, je sousední Bratislava. Signify zde vyhrála výběrové řízení na modernizaci veřejného osvětlení. Ta zahrnuje dodávku téměř 30 tisíc LED svítidel Philips UniStreet gen2, jež nahradí 60 % stávajícího konvenčního a dosluhujícího osvětlení. Výsledkem bude snížení uhlíkové stopy města o 672 tun CO2 za rok, přičemž nový systém přinese také úspory nákladů a snížení roční spotřeby elektřiny přibližně o 4,8 GWH. Svítidla jsou vybavena standardizovaným Zhaga konektorem, díky čemuž jsou připravena na budoucí rozšíření a propojení se systémy pro správu osvětlení a dalšími systémy IoT.

Se zaváděním LED pomůže Signify i dotace

V rámci boje za ochranu klimatu firma Signify představila celosvětový program Zelená změna, který obcím a městům nabízí způsoby, jak se okamžitě jednoduše a efektivně zapojit s využitím finančních prostředků dostupných v rámci iniciativy Zelená dohoda EU.

K obnově veřejného osvětlení je možné využít dotační programy, například EFEKT – Výzva k rekonstrukci veřejného osvětlení, který je financován z Národního plánu obnovy. Žádat o příspěvek je možné do konce letošního roku, přičemž větší města mohou získat podporu až 10 milionů Kč. Dále program PUBGRID, který je financován z Modernizačního fondu Státního fondu životního prostředí, a je příležitostí pro obce v národních parcích. Ve vybraných regionech lze využít také Operační program Spravedlivá transformace.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down