Elektrárna Třebovice po povodních opět v provozu! Ostravskému průmyslu dnes byly obnoveny dodávky technologické páry

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se jen 11 dní po letošních ničivých povodních podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice. Nahodit provoz, který byl odstaven 15. září, se včera večer podařilo navzdory tomu, že během povodní voda v areálu vystoupala až k 120 centimetrům. To je bezmála dvojnásobek oproti ničivým záplavám, které elektrárnu ochromily v roce 1997. Včerejší obnovení provozu a dnešní začátek dodávek je pozitivní zprávou především pro ostravský průmysl, například Mlékárnu Kunín a další firmy sídlící v Průmyslovém areálu Martinov.

Krizový štáb společnosti Veolia Energie po odstavení Elektrárny Třebovice vymyslel způsob stabilního a plnohodnotného vytápění Ostravy ze záložních zdrojů. Do ostravských domácností tak začaly po povodních proudit plnohodnotné dodávky teplé vody i tepla již o minulém víkendu, tedy bezmála týden před zprovozněním Elektrárny Třebovice. Řešení využívající záložní zdroje ovšem mělo technologické limity a mohlo splnit pouze nároky ostravských domácností, nikoliv průmyslu. Ten má na dodávky specifické požadavky.

„Například technologická pára, kterou potřebuje k plnohodnotné výrobě Mlékárna Kunín, musí mít přesné rozmezí teploty s minimální odchylkou. Takové poptávce jsme schopni vyhovět jen a pouze za provozu Elektrárny Třebovice,“ vysvětluje Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie, a pokračuje:„Pro ostravské domácnosti se tedy nic nemění. Nadále dostávají kvalitní a plnohodnotné dodávky tepla i teplé vody. Jediným rozdílem je, že ode dneška jsou již přímo z Elektrárny Třebovice, nikoliv ze záložních zdrojů. Pro průmyslové odběratele v Ostravě bylo zprovoznění elektrárny naopak naprosto klíčové. Těší mne, že od dnešního dne mají od nás plnohodnotné dodávky opět k dispozici.“

Klíčem k obnovení provozu Elektrárny Třebovice byla preventivní opatření a velké nasazení lidí

Rychlé obnovení provozu elektrárny lze přičítat účinným preventivním opatřením, nasazení velkého množství lidských zdrojů i techniky a kooperaci se složkami IZS.

„Mám obrovskou radost z posunu, který nastal od povodní v roce 1997. Tenkrát jsme obnovovali provoz tři týdny. Letos jen 11 dní. Klíčem byla preventivní opatření, která uchránila citlivé technologie – především elektromotory – od stoupající vody,“ říká Kamil Vrbka a doplňuje: „Dalším zásadním faktorem byla kooperace s členy IZS. Před těmi lidmi hluboce smekám. Byli tu s námi ve dne v noci. Když jsme se v areálu zbavovali vody, hasiči odčerpávali tři dni vkuse až z devíti stanovišť. Jelo se prakticky nonstop. Měli jsme tu desítky vlastních zaměstnanců, stahovali jsme lidi a techniku z celé republiky, ale sami bychom to tak rychle nezvládli. Podpora města, kraje a IZS byla při rychlém spuštění elektrárny zásadní a stejně zásadní bude i pro obnovení provozu v Krnově. Tam postupujeme identicky a koordinovaně s IZS i samosprávou a děláme naprosté maximum pro obnovení dodávek i provozu tamní teplárny.“

Elektrárna Třebovice od odstavení den po dni

  • 15. září – V nočních hodinách vniká do areálu voda. Provoz odstaven.
  • 17. září – Ráno začíná třídenní maraton odčerpávání vody ze závodu. Zaměstnanci se okamžitě zaměřují na zprovoznění elektrorozvodny, aby bylo možné začít odebírat elektřinu pro areál a uspíšit tak veškeré úklidové i opravné práce.
  • 18. září – Obnovení elektřiny v areálu, díky čemuž je možné zprovoznit povrchová i kalová čerpadla a další techniku.
  • 19. – 26. září – Kontrola poškození technologie, vysušení a zprovoznění zauhlovací cesty, zprovoznění napájecích a jiných čerpadel. Všechny práce směřují k jedinému cíli – co nejrychlejšímu zprovoznění parního kotle K12.
  • 26. září – Úspěšné zprovoznění kotle K12.
  • 27. září Obnovení dodávky technologické páry pro Průmyslový areál Martinov. Přípravy na zprovoznění turbíny TG17 pro současnou výrobu elektřiny v kogeneraci.

Opravy nejen v Třebovicích

Opravy v Ostravě si nevyžádala jen Elektrárna Třebovice. Společnost Veolia Energie v Moravskoslezském kraji provozuje jednu z nejrozsáhlejších sítí dálkového tepla ve střední Evropě. „Jen v Ostravě využíváme více než 345 kilometrů parovodů, horkovodů, teplovodů a bezmála 3 000 výměníkových stanic. Nemalou část této infrastruktury bylo nutné v rámci několika málo dní odvodnit, odklidit popadané stromy i jiné naplaveniny a vše následně opravit,“ uzavírá Kamil Vrbka.

/tz/

Na snímku: Elektrárna Třebovice. Foto: archiv společnosti Veolia Energie

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down