Podle Českého statistického úřadu přesáhly loni environmentální výdaje 130 miliard

Do ochrany životního prostředí se v roce 2023 v Česku investovalo 36,6 miliardy korun. Prioritou byly odpadní vody a ochrana ovzduší a klimatu. Neinvestiční náklady dosáhly loni rekordní úrovně 93,6 miliardy korun, přičemž dominovalo nakládání s odpady.

Investice na ochranu životního prostředí dosahují v Česku v posledních letech roční úrovně zhruba 30 miliard korun. V roce 2023 to bylo celkem 36,6 mld. korun. Nejvíce finančních prostředků proudilo do oblastí nakládání s odpadními vodami (31 % veškerých investic) a ochrana ovzduší a klimatu (25 %). Podobně tomu bylo i v předchozím roce (36 % a 24 %).

V členění podle místa investice směřoval v roce 2023 nejvyšší objem prostředků do Moravskoslezského kraje (15 %) a Středočeského kraje (13 %). Naopak nejméně z celkového objemu investic bylo realizováno v Karlovarském kraji (0,6 %).

Historické maximum za běžné provozní výdaje

Neinvestiční náklady neboli tzv. běžné provozní výdaje vykazují dlouhodobě rostoucí trend. V roce 2023 dosáhly historického maxima, 93,6 miliardy korun. Jednalo se o meziroční nárůst o 2 % (91,5 miliardy korun). Většina všech neinvestičních nákladů na ochranu životního prostředí loni směřovala do oblasti nakládání s odpady (64 %), za níž následovala oblast nakládání s odpadními vodami (21 %).

Tržby z prodeje služeb na ochranu životního prostředí dosáhly v roce 2023 hodnoty 62,8 miliardy korun. Jednoznačně v nich s podílem 68 % dominovaly tržby v oblasti nakládání s odpady.

Podrobnosti přináší nová publikace od Českého statistického úřadu s názvem Výdaje na ochranu životního prostředí - 2023. Publikace poskytuje informace o výdajích na ochranu životního prostředí, investičního  i neinvestičního charakteru. Obsahuje řadu ukazatelů, například tržby z prodeje služeb nebo vedlejších produktů, které dokládají ekonomický přínos těchto aktivit. Data jsou tříděna především podle klasifikace CEPA 2000 (Klasifikace aktivit na ochranu životního prostředí) a členěna podle mnoha dalších hledisek, včetně územního členění, ekonomické aktivity investora nebo druhu technologie.*

/tz/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down