Jablonec nad Nisou podpořil vznik lesní mateřské školky

Jablonečtí zastupitelé schválili vznik lesní mateřské školky (LMŠ), jejímž zřizovatelem bude město. Školka bude v Proseči nad Nisou a provoz by měla zahájit od září příštího roku. Jablonec nad Nisou nabídne rodičům alternativu předškolního vzdělávání zaměřenou na rozvoj dětí ve venkovním prostředí.

„Záměr zřídit lesní mateřskou školu jsme konzultovali s Krajským úřadem Libereckého kraje. Aby bylo možné zajistit plný provoz od září 2025, je nezbytné ji zřídit již od 1. ledna 2025. To umožní ředitelce školku připravit včetně organizace prostor, zajistit vybavení a nábor personálu, aby školka mohla přijmout děti od září 2025,“ informuje Jana Hamplová, náměstkyně primátora Jablonce nad Nisou pro oblast humanitní s tím, že zkušenosti z jiných měst ukazují, že o tento typ vzdělávání je mezi rodiči stále větší zájem.

Lesní mateřská škola bude situována na pozemku v Proseči nad Nisou. „Ten je pro tento účel vhodný z hlediska umístění v blízkosti přírody i z pohledu napojení na inženýrské sítě. Plánovaná kapacita LMŠ, kterou bude možné v budoucnu rozšířit, bude 18 dětí,“ popisuje projekt Petra Buchtová, vedoucí oddělení školství jabloneckého magistrátu.

Pravidla jako u běžných škol, vzdělávání v přírodě

LMŠ bude zapsaná v rejstříku škol a školských zařízení, čímž bude mít nárok na financování přímých nákladů na vzdělávání ze státního rozpočtu. Na rozdíl od lesních klubů se bude řídit stejnými pravidly jako ostatní městem zřízené mateřské školy.

Provoz lesní mateřské školy přináší řadu výhod nejen pro děti, ale i pro zřizovatele. LMŠ podporuje zdravý životní styl dětí, rozvoj imunity a ekologické myšlení. Nabízí také finančně výhodnější provoz ve srovnání s klasickými mateřskými školami. Záměr školku zřídit schválili jablonečtí radní letos v únoru. Zastupitelstvo města získalo informace 23. února 2024, kdy se projednávalo zrušení odloučeného pracoviště MŠ Lovecká, jehož kapacita bude využita pro nově vzniklou LMŠ.

/tz/*

Ilustrační foto

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down