Prezident Petr Pavel ocenil roli starostů při povodních a podpořil dobrovolnou spolupráci obcí před direktivním slučováním

Do jihomoravských Valtic se dnes sjelo na 500 starostů a zastupitelů obcí na dvoudenní celostátní konferenci Prosperující obec, dobrá adresa, kterou pořádá Sdružení místních samospráv ČR. Sdružení, jehož členy je na 2500 obcí a měst, jednoznačně odmítá návrhy na nucené slučování obcí a také spojování škol jako negativní zásahy státu do fungování samospráv. Důležitou roli starostů při zářijových povodních vyzdvihl během prvního dne konference prezident Petr Pavel. Než obce direktivně slučovat, by měl stát podle jeho slov vytvářet podmínky a pobídky pro jejich dobrovolnou spolupráci.

„Návrhy na nucené slučování obcí mají potenciál negativně ovlivnit životy až poloviny obyvatel naší země. Podstatná část občanů by slučování obcí oprávněně vnímala jako snížení váhy svého hlasu při rozhodování o lokálních záležitostech. V každé starostce a starostovi máme schopné manažery, kteří se pečlivě a napřímo starají o svěřené území, což prokázali nyní při povodních, před tím při covidové či uprchlické krizi. Podporujme a usnadňujme dobrovolnou spolupráci obcí, a ne umělé obecní slepence, které nebudou nikdy fungovat,“ konstatovala na konferenci ve Valticích Eliška Olšáková, předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR).

Před pěti sty starosty a zastupiteli promluvil i prezident Petr Pavel

V obcích, které jsem navštívil, bylo naprosto zřejmé, že starostové při povodních sehráli klíčovou roli. I ti, kteří neřešili problémy přímo ve svých obcích, pomáhali solidárně svým kolegům,“ uvedl prezident Petr Pavel. Ve svém projevu podpořil také dobrovolnou spolupráci obcí, která by měla vést k efektivnějším investičním projektům i zjednodušení administrativní struktury.

Kdekoliv obce samy přijdou na to, že je pro ně smysluplné sdružit své prostředky, aby realizovaly projekty rychleji a efektivněji, je třeba takovou dobrovolnou, nikoliv direktivní cestu podporovat i ze strany státu podmínkami i možnými pobídkami, například daňového charakteru nebo zjednodušením procesů,“ připomněl Petr Pavel.

Podpořil také větší důraz na rozvoj menších regionů, které se potýkají se sociálními a hospodářskými problémy. „Máme mnoho sociálně a hospodářsky ohrožených území, které mají často větší problémy než strukturálně postižené kraje. V pomoci těmto regionům bychom měli přistoupit i k jiným kritériím hodnocení, například kvalitě života. Stejně jako ve sportu platí, že tým je jen tak silný jako nejslabší hráč. I my bychom si měli uvědomit, že nepůjdeme dopředu, pokud budou některé regiony více a více zaostávat,“ dodal prezident republiky.

Témat, která Sdružení místních samospráv ČR vnímá jako kontroverzní, je více

SMS ČR prosazuje, aby se o tématu slučování a obecní spolupráci vedla debata nejen ve smyslu teoretických ekonomických úspor, ale i s ohledem na zvládání krizových situací, rozvoj území a sociologických dopadů na obyvatelstvo. Data ze zahraničí mimo jiné ukazují, že ve sloučených obcích klesá volební účast. Eliška Olšáková proto oznámila, že na toto téma bude opakovaně svolávat debaty s odborníky, první seminář proběhl již v září v Poslanecké sněmovně.

Stejně tak SMS ČR nesouhlasí s aktuálním návrhem ministerstva školství na vynucené spojování škol v rámci jednoho zřizovatele, tedy typicky obce. Změna podle SMS ČR nepřinese snížení objemu administrativní práce a dopadne zejména na mateřské školy.

Trváme na tom, že sloučení ředitelství škol má být dobrovolným rozhodnutím zřizovatele, které bude vycházet z aktuálních podmínek dané obce,“ zdůraznil Petr Halada, starosta Kamýku nad Vltavou a předseda Pracovní skupiny SMS ČR pro školství.

Obce také upozorňují, že i další vládní záměr na převedení financování nepedagogických pracovníků škol na zřizovatele, bude bez adekvátního navýšení rozpočtů představovat pro obce neúměrnou zátěž.

Už dnes obce doplácejí na výkon státní správy, a pokud by měly platit i nepedagogické pracovníky škol, je třeba úměrně tuto změnu zohlednit v zákoně o rozpočtovém určení daní,“ říká Eliška Olšáková.

Obce rovněž apelují na stát, aby i v souvislosti s ničivými následky povodní uspíšil v území budování protipovodňových opatření. „Při letošních povodních se nám podařilo zabránit mnohem větším škodám, než které vzhledem k mohutnosti záplav mohly nastat. A to i díky programu Ministerstva zemědělství, který od roku 2002 pomohl obcím, městům i krajům zajistit téměř tisícovku protipovodňových opatření v celkové hodnotě zhruba 31 miliard korun. Proti povodním tak byl od roku 2002 nově ochráněn jeden milion obyvatel České republiky. Bohužel následky povodní na Jesenicku a Opavsku jsou katastrofální, kdyby bylo postaveno vodní dílo Nové Heřminovy, určitě by škody byly mnohem menší,“ připomněl na konferenci ve Valticích ministr zemědělství Marek Výborný.

Ministr rovněž oznámil, že ministerstvo připravilo novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu. „Novela rozšiřuje možnosti převodu pozemků kolem silnic, například pruhů pozemků, které přiléhají k místní komunikaci. Zajistí rovněž zvýšenou míru ochrany zemědělských pozemků, které jsou určeny liniovým zákonem pro výstavbu dopravní, vodní nebo energetické infrastruktury a pro strategické investiční stavby, nebo pozemky nabyté směnou či koupí pro potřeby pozemkových úprav. Předpokládáme, že zákon bude platit od července příštího roku,“ uvedl Marek Výborný.

Ústředním tématem konference Prosperující obec, dobrá adresa je rozvoj venkova a regionů. Podstatná část je tak věnována i možnostem financování, které nabízejí tzv. Fondy EHP a Norska. Jen ve třetím období let 2014–2021 měla Česká republika obdržet z těchto prostředků na rozvojové programy 5 miliard korun. Na konferenci vystoupili i zástupci norských obcí.

Norsko je vzorem udržitelného rozvoje, šetrného plánování s ohledem na krajinu i životní prostředí. Proto je ideální čerpat inspiraci zde. V Norsku je také dobře patrné, jak si obce partnerství váží. Vzhledem k periferní poloze v rámci Evropy a jisté geografické izolaci je cítit, že partnerství není formální, nýbrž opravdové,“ prohlásil Tomáš Chmela, starosta města Slavičín a místopředseda SMS ČR.

V rámci konference podepíše SMS ČR memorandum o spolupráci s Hospodářskou komorou ČR.  Během druhého dne konference vyhlásí SMS ČR vítěze soutěže inovací a udržitelných řešení na platformě OBEC 2030. Udělí také cenu Počin roku a anticenu Přešlap roku.

Mimořádné poděkování pak SMS ČR věnovalo řediteli odboru voleb Ministerstva vnitra Petru Vokáčovi a jeho týmu za koordinaci nedávných voleb, aby proběhly i v těch povodněmi nejvíce zasažených obcích.

Dnes zahájená konference skončí zítra.*

Záznam konference Prosperující obec, dobrá adresa lze sledovat na https://www.youtube.com/watch?v=qZ0PcYHXYpc :

/tz/

Na snímku: Prezident ČR Petr Pavel během svého vystoupení na konferenci Prosperující obec, dobrá adresa, kterou pořádá Sdružení místních samospráv ČR v jihomoravských Valticích. Foto: Záznam průběhu konference na YOUTUBE.COM

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down