Bohumín řeší spravedlivé rozdělení vládní pomoci po povodních

Obce postižené povodní mají od 9. října možnost žádat o mimořádnou finanční pomoc 40 tisíc korun na každou vyplavenou domácnost. Podmínky státní dotace ovšem nejsou jednoznačné, hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica proto dnes, v pátek 11. října, na setkání s vedením Bohumína přislíbil, že městům pomůže s koordinací žádostí, aby se peníze dostaly k potřebným co nejrychleji a ve spravedlivém poměru.

Na pomoc pro jednotlivé domácnosti vyčlenilo ministerstvo financí jednu miliardu korun. Dotační výzvy vlády využije i Bohumín. „Můžeme žádat ve třech vlnách a nechceme s tím otálet. Musíme ale vyřešit co nejúčelnější rozdělení mezi obyvatele postižené povodní, to je plně v kompetenci města. Domácností, které měly zaplaveny obytné prostory, je v Bohumíně zhruba čtyři sta, dalších osm set domů mělo zatopeno suterén, sklepy, garáže, verandy. A pokud bychom do poškození počítali i sklepy bytových domů, dostali bychom se na číslo až šest tisíc domácností,“ popsal starosta Bohumína Petr Vícha.

Podmínky státní dotace pro obce zasažené povodněmi, které mají obyvatelům zajistit finanční pomoc, zatím vyvolávají více otázek než odpovědí. „Pan hejtman nám dnes na radnici přislíbil, že svolá koordinační schůzku se zástupci Krnova, Opavy, Ostravy a Bohumína. Chceme postupovat tak, aby byla zachována regionální spravedlnost a finanční pomoc byla rozdělena podle skutečné míry poškození jednotlivých domácností. To znamená, že peníze by neměly být rozdělovány plošně, ale v poměru k tomu, jak velké škody konkrétní domácnost utrpěla,“ dodal starosta. Finální podmínky žádosti o dotace pro domácnosti musí schválit městské zastupitelstvo, které zasedne 11. listopadu.

Vláda včera (10. října) prodloužila stav nebezpečí v částech Moravskoslezského a Olomouckého kraje do 12. listopadu. „Je to velká pomoc pro obce i celý region, protože mohou dále pokračovat v sanačních pracích, které bezprostředně souvisí s následky povodní, “ uvedl hejtman Josef Bělica. Moravskoslezský kraj podle jeho vyjádření eviduje škody na majetku kraje a krajských zařízení zhruba za 2 miliardy korun. V Bohumíně podle odhadů přesáhnou škody na městském majetku 100 milionů korun, souhrnné číslo včetně škod v domácnostech, spolcích a firmách se v Bohumíně blíží částce půl miliardy.*

/zr/

Na snímku: Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (vlevo) se starostou Petrem Víchou během dnešního jednání v Bohumíně o tom, jak zajistit, aby při poskytování státní dotace na pomoc domácnostem postiženým povodní byla zachována regionální spravedlnost a finanční pomoc byla rozdělena podle skutečné míry poškození jednotlivých domácností. Foto: Pavel Čempěl

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down