V Bohumíně povodeň obnovila tlak na odstranění nelegálního odpadu

Už pátým rokem zůstává v Bohumíně na Karvinsku nelegálně uskladněno několik set tun chemikálií a dalšího odpadu, který do města navezla ze sousedního Polska organizovaná zločinecká skupina. Kauzu nyní znovu rozvířila nedávná povodeň. Barely s hořlavými látkami totiž zaplavila voda a o případ se opět začala zajímat Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) i Moravskoslezský kraj.

Povodně, ačkoli městu a jeho obyvatelům přinesly obrovské problémy, by paradoxně mohly posloužit dobré věci. Prodloužený stav nebezpečí lze podle vedení bohumínské radnice využít k tomu, aby časovaná bomba, která na území města tiká od začátku roku 2019, konečně z Bohumína zmizela. „Podle zjištění České inspekce životního prostředí povodeň sice nezhoršila stav natolik, že by akutně hrozilo nebezpečí úniku látek do okolí. Nicméně barely s chemikáliemi jsou uloženy na dřevěných paletách a po dlouhodobém kontaktu s vodou existuje riziko jejich postupného zborcení, popsal starosta Bohumína Petr Vícha s tím, že o výsledcích šetření ČIŽP informovalo město Moravskoslezský kraj. Ten přislíbil vyzvat ministerstvo životního prostředí, aby situaci bezodkladně řešilo.

Nebezpečný odpad se nachází v jednom ze soukromých objektů nedaleko centra města. Prvotní odhady hovořily o 150 tunách, ty zpřesňující naznačily, že by mohlo jít až o 300 tun. Jeho přesnou evidenci znemožňuje špatný přístup do některých částí budovy, kam se kvůli naskladněným paletám prakticky nedá dostat.

Radnice se k odstranění látek postavila hned v začátcích nekompromisně s tím, že občané Bohumína jejich likvidaci platit nebudou. Náklady by mohly dosáhnout až 10 milionů korun. Kauza se následně dostala přes moravskoslezské hejtmanství až na úroveň státu, který však s Polskem společnou diplomatickou řeč dosud nenašel. Případem nelegálního uskladnění odpadu v Bohumíně a u Frýdku-Místku se zabýval speciální policejní tým, který spolupracoval i s polskými kolegy. Pachatele se podařilo dopadnout i díky kamerovým záznamům bohumínské městské policie. Moravskoslezští policisté na začátku dubna 2019 zadrželi jednatřicetiletého muže z Opavska, který podle nich v regionu vytipovával vhodná místa. Organizátory trestné činnosti byli občané Polska, policisté tam zadrželi celkem 15 osob.*

/tz/

Na snímku: Nebezpečný odpad se nachází v jednom ze soukromých objektů nedaleko centra Bohumína. Prvotní odhady hovořily o 150 tunách, ty zpřesňující naznačily, že by mohlo jít až o 300 tun. Foto: archiv města

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down