Hlavní nádraží ve Vídni slaví v říjnu deset let

Vídeňské hlavní nádraží letos slaví desáté narozeniny. Za uplynulou dekádu se z něj stal nejen důležitý dopravní uzel, ale také základ zcela nové městské čtvrti pro více než 10 000 lidí. Díky modernímu designu, komplexním službám a dopravní dostupnosti se řadí mezi nejlepší železniční stanice v Evropě.

Letos v říjnu si rakouská metropole Vídeň připomíná významné jubileum – desáté výročí hlavního nádraží. Od svého slavnostního otevření 10. října 2014 se tato moderní dopravní stavba stala nedílnou součástí vídeňské infrastruktury i jedním z nejvýznamnějších dopravních uzlů v celé Evropě.

S dvanácti nástupišti a četnými spoji vedoucími do všech koutů Evropy zajišťuje vídeňské hlavní nádraží (Hauptbahnhof Wien) dopravní spojení milionům lidí ročně. V loňském roce tudy denně prošlo více než 123 000 cestujících a projelo téměř 1 100 vlaků. Nádraží slouží nejen jako výchozí bod pro mezinárodní cesty, ale také jako důležitý uzel pro dojíždějící z okolních regionů, především z Dolního Rakouska a Burgenlandu.

Stavělo se šest let, kolem vyrostla nová čtvrť

Dnešní podoba tohoto moderního dopravního uzlu je výsledkem intenzivního stavebního procesu, který trval celkem šest let. Stavba odstartovala v roce 2009 na místě bývalého nádraží Südbahnhof a vyžádala si investici ve výši 1,009 miliardy eur. Architektonicky nápadná střecha z lichoběžníkových modulů, navržená triem architektů Ernstem Hoffmannem, Albertem Wimmerem a Theo Hotzem, se stala charakteristickým znakem této stavby. Součástí nádraží je také nákupní centrum o 20 000

m2 s 90 obchody a restauracemi.

Výstavba nádraží přinesla zásadní proměnu i jeho bezprostředního okolí, kde vyrostla zcela nová městská čtvrť Sonnwendviertel s více než 5 000 byty, kancelářskými budovami a vzdělávacími zařízeními pro přibližně 13 000 lidí.

Díky svým mnoha kvalitám se hlavní nádraží pravidelně umisťuje mezi nejlepšími železničními stanicemi v Evropě. Letos se dostalo do top desítky, když získalo sedmé místo v evropském žebříčku European Railway Station Index. Tento index hodnotí například dostupnost, přesnost a počet spojů.

Vídeňské nádraží letos ocenila i rakouská organizace Verkehrsclub Österreich (VCÖ), která mu udělila titul nejkrásnější stanice v Rakousku. VCÖ provedla průzkum mezi přibližně 13 500 cestujícími, kteří hodnotili všechna rakouská nádraží podle 16 kritérií, jako je dostupnost nebo stav údržby.*

/tz/

Fotografie: Roman Bönsch

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down