Po útoku hackerů postihl Pražské služby výpadek některých systémů, jejich zaměstnanci však v ulicích dál plní své povinnosti

Pražské služby se potýkají s výpadkem systémů v důsledku hackerského útoku. Druhá největší městská společnost pracuje na nápravě škod. Incident oznámila orgánům činným v trestním řízení, příslušným úřadům i veřejnosti. Vedení Pražských služeb se všem za případný diskomfort omlouvá a ujišťuje občany, že svoz odpadu, údržba komunikací, provoz ZEVO Malešice a další činnosti nadále probíhají a budou, jen s minimálními dopady na celkový chod metropole. Kvůli dočasnému výpadku běžně používaných kontaktů firma ihned zřídila dvě mobilní linky i speciální e-mailovou adresu.

Už od čtvrtka 17. října se Pražské služby potýkají s výpadkem některých systémů. I přes preventivní opatření, která společnost provedla a průběžně provádí, šlo podle dosud zjištěných informací o hackerský útok ze zahraničí. V současnosti pracují Pražské služby na odstranění způsobených technických problémů. S podezřením na spáchání trestného činu se společnost obrátila na Policii ČR. Incident oznámila Úřadu pro ochranu osobních údajů i Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Vedení Pražských služeb se za případné nepříjemnosti omlouvá a ujišťuje veřejnost, že svoz odpadu, údržba komunikací, provoz ZEVO Malešice a další činnosti nadále probíhají. Na občany a chod metropole jsou dopady útoku zcela minimální. Kdyby se přesto nějaké drobné komplikace související s poskytovanými službami objevily, mohou je lidé hlásit na dočasných telefonních číslech, nebo na speciální e-mailové adrese. „Naši kolegové intenzivně pracují na tom, aby se situace co nejdříve vrátila do normálu. Všechny služby poskytujeme dál bez větších omezení, přesto bych se chtěl jménem svým i svých kolegů omluvit občanům, partnerům a klientům za dočasný diskomfort, který mohou v ojedinělých případech pociťovat," říká generální ředitel Pražských služeb Patrik Roman.

Kvůli nedostupnosti běžně používaných kontaktů zřídily Pražské služby obratem mobilní linky 739 531 862 a 737 240 849, i speciální e-mailovou adresu callcentrum.psas@seznam.cz, kam se mohou lidé obracet v pracovních dnech od 8 do 18 hodin. Další informace pak najdou na webu psas.cz a sociálních sítích společnosti.

/tz/*

Na snímku: sídlo Pražských služeb v ulici Pod Šancemi v české metropoli

Na téma Pražských služeb jsme nedávno informovali například zde: https://moderniobec.cz/tridici-linka-kovu-slavi-pulkulatiny-prazske-sluzby-na-ni-vytridily-na-ctyri-tisice-tun-odpadu/ a zde: https://moderniobec.cz/prazske-sluzby-vykazuji-za-lonsky-rok-lichotivou-bilanci/.

Foto: archiv PSAS

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down