V Hradci Králové opět jednali partneři Hradecko-pardubické aglomerace

V Hradci Králové se v úterý 22. října 2024 po několika měsících konalo další jednání klíčových partnerů Hradecko-pardubické aglomerace. Vedle schvalování připravených projektů byly také diskutovány vize rozvoje aglomerace po roce 2027 či aktuality Místních akčních skupin. Podstatná část jednání se týkala pokroku v plnění Strategie území Hradecko-pardubické aglomerace 2021+, resp. aktuálního stavu jednotlivých projektů z oblasti dopravy, životního prostředí a veřejných prostranství, vzdělávání, kultury a cestovního ruchu, vědy a inovací a rovněž ze sociální oblasti.

Důležitost kohezní politiky v podobě integrovaných územních investic (ITI) byla prokázána již v programovém období 2014–2020, neboť nástroj ITI měl zásadní přínos na rozvoji klíčových ekonomických center České republiky, kdy důkazem je proměna i Hradecko-pardubické aglomerace. Prostřednictvím integrovaného přístupu a s využitím evropských strukturálních a investičních fondů byly a jsou realizovány kvalitní strategické projekty.  Ty významně přispívají k rozvoji území, pomáhají posilovat konkurenceschopnost Hradecko-pardubické aglomerace a přispívají ke zvyšování její atraktivity a prestiže nejen v národním měřítku.

Pardubický projekt Sféra zaujal na REGIOSTARS

Dílčím důkazem je bezpochyby úspěšná realizace integrovaného projektu Sféra, jež v rámci mezinárodní soutěže REGIOSTARS realizované Evropskou komisí, obstál v konkurenci více než 260 projektů napříč členskými zeměmi Evropské unie. Projekt, který je unikátním modelem propojení veřejného a soukromého sektoru v oblasti vzdělávání, se zařadil v kategorii „Evropa blíže občanům“ mezi pět nejlepších projektů financovaných v rámci evropských a investičních fondů. „Sféra, jako součást komplexu Automatických mlýnů je vskutku naprosto výjimečný projekt. Je obrovský úspěch, že jsme s ním obstáli v celoevropské konkurenci a moc děkuji a gratuluji všem, kteří Sféře vdechli život“, komentoval Jan Nadrchal, primátor města Pardubic a předseda Řídicího výboru.

Aktuálně mají žadatelé možnost čerpat dotace prostřednictvím nástroje ITI Hradecko-pardubické aglomerace do konce roku 2027, s celkovou alokací bezmála tří miliard korun. Dotační smlouvu již získaly projekty napříč všemi operačními programy za více než miliardu korun. Díky kvalitní přípravě žadatelů již byly i některé z projektů úspěšně zrealizovány-vedle dříve dokončených projektů na pořízení vybavení Vzdělávacího centra Sféra či vybudování přírodních učeben v areálu Základní školy v Opatovicích nad Labem, byla v září rovněž dovršena klíčová dostavba pavilonu C2 v tomto školním vzdělávacím komplexu.

Další schválené projekty

Seznam projektů projednaných v ŘV A:  Areál Vrbenského a Gayerových kasáren – revitalizace veřejného prostranství; žadatel: statutární město Hradec Králové;  ZŠ Habrmanova – odborné učebny a bezbariérovost; žadatel: statutární město Hradec Králové; Využití srážkových vod a oživení veřejného prostoru – Zelenomodré centrum Jaroměře; žadatel: město Jaroměř.

„Městský projekt parteru mezi Vrbenského a Gayerovými kasárnami naváže na finalizaci krajského projektu muzejní kreativity realizovaného v rámci Vrbenského kasáren. Moc se těším na to, jak bude tato nová část města vypadat a fungovat. Jedná se o perfektní synergii veřejných zdrojů podpořených financemi projektu ITI,“ upřesnila Pavlína Springerová, hradecká primátorka.*

Více informací na: http://iti.hradec.pardubice.eu/

/tz/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down